Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Nove ideje za novo vreme porodice Hadžić

Nove ideje za novo vreme porodice Hadžić

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Kada se većina nakon dugog radnog veka povlači u dobrovoljnu izolaciju tražeći mirnije mesto da nadoknade ono što su propustili, za šta nisu imali vremena, bračni par - Violeta i Zijad Hadžić, bez klišea i ustaljenih narativa, ispisuje originalne stranice turističke ponude Kragujevca u kojem žive, pa i celog našeg prostora.

            Violeta i Zijad Hadžić, godinama unazad, vreme provode u zaseoku Desanovac, u Stragarima. Smerom suprotnim od onog kojim se kreću migracije u Srbiji, isplanirani dolazak na selo za njih je emotivan povratak na dedovinu, u prirodi sačuvanu u izvornom obliku.
            Na posedu omeđanom gustom šumom, i potokom istoimenog zaseoka, ili obratno, osmišljeno, planski, podigli su novu, spratnu kuću, onu drugu, staru čitav vek i po, obnovili, a okućnicu preobrazili u čudesan vrt ispunjen cvećem, ukrasnim rastinjem, voćnjakom, vodom koja se žuboreći sliva niz padinu, malim bazenom za osveženje u vreme letnjih sparina, terenom za male sportove... Održavan travnjak mami sve one koji traže sunce, a da zaštiti od njega podignuta je saletla, idealan kutak za odmor uz napitak i zaniljivo štivo. Čudesan prostor u kojem se nakon kraćeg boravka otkriva i njegova duhovna dimenzija.
            Kuća Hadžića ili kuća na osami, situirana je na periferiji Stragara, jednom od najatraktivnijih od 57 kragujevačkih naselja, nedaleko od rodne kuće Tanaska Rajića, junaka Prvog i Drugog srpskog ustanka. Na 300 metara od njihove kuće, nalazi se rezervat divljih svinja, te njihove i posete drugih životinja, poput jelena, srna, zečeva, uz poj raznih ptica podsećaju da je ova pitomina ujedno i „divlje“ mesto, i njihovo prebivalište.
            Zijada Hadžića je u Kragujevac 1978. godine dovela želja da završi Ekonomski fakultet i da se vrati u rodnu Bosnu. Ljubav je presudila da ovde i ostane. I posle više od 40 godina zajedničkog života i braka, rešili su da ih ni smrt neće rastaviti, odredivši mesto svog odlaska iznad kuće u Desanovcu.
            - Ljubav je definitivno odredila dalji tok mog života. Uz Violetu zavoleo sam i ovaj kraj i najlepše se osećam u selu, koje me iz neke mladićke perspektive, podseća na moj rodni kraj. Koristim svaki trenutak da provedem u prirodi. Kada sam bio profesionalno aktivan, završetak vikenda smo produžavali tako što smo posle spokojno provedene noći, išli na posao 30 do 45 minuta iz sela, umesto pet minuta iz našeg kragujevačkog stana. Merak je bio ukrasti to vreme, makar se posle malo i „pomučili“. Danas, kada odemo na more smatram da sam izgubio vreme, da mi neodstaje selo, i ja njemu, nadam se - kaže gospodin Hadžić, dugogodišnji rukovodilac filijale OBS Kragujevac, danas, kao novopečeni penzioner, sve vreme koristi da ispuni svoje (njihove zajedničke) snove.
            Supruga Violeta Hadžić, preduzetnik u Agenciji za čišćenje u Kragujevcu, krivac je za doživotni ostanak supruga u Kragujevcu i za Desanovac, svoju dedovinu, za koje je vezuju najlepši trenuni detinjstva.
            - Motor svih promena u našoj kući je Zijad, i kada imamo neki problem, ili donosimo neka rešenja, sednemo i uz kafu se o svemu dogovaramo, da odradimo kako je najbolje. Do sada smo tako fukncionisali tako ćemo i od sada. Podržavam ideje svoga supruga i ni u čemu ga ne sputavam. Ideje dolaze i od naše dve ćerke, Sanje i Sanele, koje žive u inostranstvu. Nikada se ne zalećemo već preispitujemo namenu svakog predloga, način njegovog spovođenja, uz procenu opšte koristi. Ćerke, a tu je i unuka Lana, rado dolaze želeći da što intenzivnije zadrže sećanje na baku i deku, ali da imaju svoj komfor - objašnjava gospođa Hadžić.
            Na uvodnu priču o porodičnoj idili Hadžića nastavlja se strategijom budućeg turističkog koncepta koji Hadžići žele da razviju, nalik na njihovo jedinstveno pojmanje relacije gost - domaćin u kontekstu turizma.
            - Minulo vreme je u prvi plan istaklo potrebu ljudi da izađu iz gradova. Alternativa je pronađena u selu i njegovim blagodetima i smatram da će toga biti sve više. Planiramo da nakon što dovršimo opremanje objekta, izađemo u javnost sa konkretnom ponudom. Naš proizvod podrazumeva mogućnost da ugostimo grupe od 10 - 20 osoba, bilo da je reč o porodicama, deci iz vrtića koja bi dolazila u dnevnu ili višednevnu posetu upoznavanja prirode, likovnim i drugim druženjima umetnika... Nismo ustanovili čvrst model, jer ne vidimo da za to ima potrebe. Smatramo da sa svojim gostima možemo o svemu da se dogovorimo: i o tome da li će sami pripremati hranu, roštlj, ili ćemo to mi preuzeti na sebe; da li će organizovati žurke ili potpuno izolovan boravak uz šetnju i knjigu... Mi smo spremni da ispoštujemo svaku želju i dogovor - objašnjava ovaj preduzimljiv domaćin, dodajući:
            - Ovaj predeo je podjednako atraktivan i leti i zimi. Prebogat je kulturno-istorijskim spomenicima i u neposrednom okruženju se nalaze tri svetinje: manastir Voljavča, Blagoveštenje i Petkovica; gradovi Kragujevac, Topola, a ni Atranđelovac nije daleko i za one koji vole kraća putovanja, možemo da ih organizujemo. Na sportskom terenu moguće je organizovati zanimljive sportske aktivnosti. Za sada imamo mali bazen 5x3, ali ćemo u skorije vreme, u neposrednoj blizini, praviti veći. Mnogo toga uslovljeno je zahtevima tržište, a mi smo voljni da im se prilagođavamo.
            Jedan problem u čitavoj njihovoj zamisli ne da im mira, a to je put dužine jednog kilometra, koji vodi od regionalnog puta do njihove kuće, koji vremenske (ne)prilike u poslednje vreme umeju toliko da oštete da kola ne mogu da prođu.
            Pristup turistima po principu: MI IMAMO TO I TO DA PONUDIMO - KAŽITE ŠTA BISTE ŽELELI, jedinstven je u našoj dosadašnjoj turističkoj praksi i donekle očekivan od jedne porodice, koja se nikako ne može nazvati običnom, ili prosečnom.
            Dolazak u Desanovac kod Hadžića je susret sa domaćinima koji će vas prigrliti kao svoje, a vi to prihvatiti, jer će vam neki unutrašnji glas šapnuti da oni tako i misle, iskreno i od srca.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com