Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Da li znate šta su stećci?!

Da li znate šta su stećci?!

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Upravo tako se zove novi projekat u koji je uključen Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu (PMF), te se veruje da će priča pobuditi interesovanje i onima koji znaju šta su stećci, a svakako svima koji se prvi put upoznaju sa ovim vidom srednjovekovnih kamenih, nadgrobnih spomenika, jedinstvenog oblika i ornamentike, sa izuzetnom kultrunom i dokumentarnom vrednošću, koji su zapravo veoma opipljiv fenomen - s pravom uvršten na UNESKOVU listu svetske baštine.

            Prirodno-matematički fakultet je od 1. septembra 2023. zvanično započeo realizaciju novog četvorogodišnjeg naučno-istraživačkog projekta iz EU Programa za istraživanje i inovacije pod nazivom Horizont Evropa (2021-2027). Projekat je izvanredno ocenjen od strane evaluatora Evropske komisije i programa Horizont Evropa sa 14,5 od 15 mogućih bodova, a ukupan budžet je blizu 3.500.000 eura.
            Tema istraživanja je veoma aktuelna jer se radi o uticaju klimatskih promena na spomenike kulturnog nasleđa, ovde konkretno na stećke, u svakom, pa i u smislu negativnog antropogenog uticaja, narušavanja životne sredine, nebrige o kulturnom nasleđu itd. Takođe, istraživanje koje će se realizovati u projektu je veoma multidisciplinarno, jer spaja različite naučne discipline i ekspertize koje ovde deluju sinergetski. Tema stećaka je i više nego interesantna i relevantna baš za geografski obuhvat našeg regiona gde su stećci jedinstveni fenomen - zemlje Zapadnog Balkana, ex-Ju države: dominantno Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, dok su međunarodni partneri iz Francuske, Nemačke, Austrije i sa Malte.
            Pod koordinacijom Univerziteta u Sarajevu, PMF je partner u veoma kompaktnom internacionalnom konzorcijumu koji kombinuje sve relevantne naučne discipline: klimatologija, društvene nauke, digitalizacija, ekonomija, kreativne industrije, očuvanje i i konzervacija kulturnog nasleđa u svojim najsavremenijim izdanjima.
            Rukovodilac projekta na PMF-u je prof. dr Snežana Radulović sa Departmana za biologiju i ekologiju, a širi tim istraživača obuhvata skoro sve departmane PMF-a: Departman za Geografiju, turizam i hotelijerstvo, Departman za fiziku, Kancelariju za međunarodnu saradnju i projekte, što je odličan primer interdisciplinarne saradnje na samom fakultetu.
            Uloga istraživača sa PMF-a je dvostruka - osim relevantnog istraživačkog doprinosa, PMF je zadužen za jedinstveni radni paket pod nazivom ,,Diseminacija, komunikacija i eksploatacija rezultata projekta", što je dodatna vrednost učešća u projektu imajući na umu koliko je važna naučna komunikacija i podizanje svesti o važnosti ovog projekta - kako stručnoj tako i najširoj mogućoj javnosti. 


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com