Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Saša Dujin: Negovanje kulturnog nasleđa Banata

Saša Dujin: Negovanje kulturnog nasleđa Banata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Turistička organizacija opštine Novi Bečej ima jedinstven položaj u svojoj branši, jer osim posredničke uloge, planiranja, istraživanja, promocija u domenu turističke privrede, u okviru svojih ingerencija nad Muzejem „Glavaševa kuća“, Hostelom „Stara Vranjevačka opština“, Marinom „Gradište“, preuzela je odgovornost ali i mogućnost šireg korišćenja poverenog joj prostora.

            Zavičajni muzej „Glavaševa kuća“, pod zaštitom države, sa velikim dvorištem i drvećem na čijim se granama mogu videti sove tokom cele godine, primer je brige i čuvanja tradicionalnog srpskog graditeljstva i građanske kulture s početka XIX veka. Postavljena između dve crkve, vranjevačke pravoslavne crkve Roždestva svetog Jovana Preteče, i katoličke Sent Ištvana, delimično daje objašnjenje načina života kojim je Vladimir Glavaš, doktor pravnih nauka i veliki dobrotvor živeo, poštujući obe vere, posećujući oba hrama, kao i sinagogu u centru Novog Bečeja, pored pijace, koje više nema. Nakon smrti, bez naslednika, kuću i sve pokućstvo, prostrano dvorište sa pomoćnim zgradama, zaveštao je pravoslavnoj, a kompletnu ušteđevinu, koja nije bila mala, katoličkoj crkvi. TOO Novi Bečej, želeći da sačuva ovo vredno zdanje, uzima u zakup od crkve i 2009. godine, nakon renoviranja, na stogodišnjicu smrti dr Glavaša otvara muzej, od kada je njen domaćin Koso Janoš. Muzej je tokom cele godine mesto održavanja najrazličitijih turističkih i drugih događanja.
            Prema rečima Saše Dujina, direktora TOO Novi Bečej, svakog meseca u kompleksu „Glavaševe kuće“ organizuje se po neko dešavanje, kao što je upravo održana Muzejska berba grožđa 2023, gde će berbom muzejskog grožđa biti napravljeno muzejsko vino ili rakija „Muzejevača“, „Mobe“, paljenje i preskakanje vatre veče uoći Lazareve subote, Novogodišnje čarolije i Noć muzeja, Godišnji skup zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana za Gospojinske dane, Likovne kolonije i izložbu slika, „Disnator“- banatski svinjokolj po starinski, na način kako se nekada radilo i živelo u Vranjevu i Novom Bečeju, samo su neke ideje koje se sprovode u ovom prostoru.
            U Hostelu, u adaptiranoj zgradi Stare vranjevačke opštine, privedenom turističkoj nameni, pre svega zbog potreba biciklista na ruti EuroVelo11, koja nije zaživela u očekivanom obimu, ove godine renovirane su tri sobe: moderno opremljen studio, jedna dvokrevetna i jedna trokrevetna soba, kapaciteta sedam ležaja. Adaptacija ostatka prostora će biti nastavljena u skladu zahtevima savremenih turista, s tim što će jedna soba sa krevetima na sprat biti ostavljena u sadašnjoj kategoriji.
            Kao upravitelj Marine „Gradište“, u kojoj se nalazi autokamp sa 10 stalno prisutnih prikolica, 200 vezova, kompletnim video nadzorom, ovih dana TOO Novi Bečej počeo je ograđivanje dodatnih 4.000m2, čijim proširenjem će se obezbediti spremište za tzv. zimsko čuvanje i remont čamaca. U pojasu uz reku, zasađeno je sedam stabala brzorastuće vrste drveća, da bi se što pre obezbedio hlad i dalji razvoj camping-a, što će uz redovne priključke za struju i vodu, kao i obezbeđenu filter vodu za piće, odvojene muške i ženske toalete sa kupatilima, protočnim bojlerom sa stalno toplom vodom, zajedničke kuhinje i upotrebe roštilja/ražnja, spoljnih tuševa Marina „Gradište“ prerasti u ozbiljnu turističku ponudu ispunjavajući sve uslove za udoban boravak ljubitelja nautičkog i camping turizma.  - Marina je i ranijih godina korišćena za održavanje brojnih manifestacija, ali je prostor vremenom postao tesan, ograničavajući za sve poklonike ovakvog načina druženja, kojem su Novobečejci posebno skloni. Proširenje će omogućiti i neke druge vrste događaja i već je stigao poziv od Udruženja ljubitelja starovremenskih vozila Bečej - Novi Bečej i Oldtimer tuning kluba, koji su za svoju buduću manifestaciju posvećenu ljubiteljima četvorotočkaša, planiranu krajem maja sledeće godine, odredili bezbedan i dobro organizovan prostor novobečejske marine.
            Koristeći sve raspoložive prostore za različite namene, TOO Novi Bečej vredno radi na promociji turističkih proizvoda i popularizacije destinacije. Jedna u rangu posebnih je srednjovekovno utvrđenje „Stari grad“, važan deo istorije Novog Bečeja i panonske ravnice. Građeno je između 1300 - 1320., na površini od 2.231 m2, dužine bedema 280m, tokom istorije imalo je zaštitnu ulogu odakle se vršila kontrola plovidbe Tisoma i naplaćivanje carina za prevoz robe iz Banata u ostale delove Austrougarske. Utvrđenjem su gospodarili Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Sibinjanin Janko, Matija Korvin, Osmanlije.
            Njen značaj kao i njena sudbina povezani su sa bogatom istorijom srednjovekovne benediktinske opatije Arača, 12 km udaljene od Novog Bečeja, podignute 1230. godine na temeljima crkve iz XI veka. Pod komandom Mehmed paše Sokolovića 19. septembra 1551. godine Osmanlije osvajaju tvrđavu, ruše je kao i okolno naselje, koje do danas nije obnovljeno.
            Iz tog vremena datiraju i dva Bečeja, jer su ljudi koji su u strahu od odmazde 3 - 4 kilometra uzvodno prešli reku i formirali današnji Bečej. Poslednjih godina Arača i prostor oko nje ponovo živi zahvaljujući „Srednjovekovnom pikniku na Arači“ u kojem će od ove godine učestvovati čuvari tradicije i kulture iz Mađarske, kojima je razlog okupljanja dolazak Huna u Panoniju, a ne bitka vođena na Arači u XVI veku, dok će se u organizaciji TOO Novi Bečej početkom oktobra omeđan zidinama Tvrđave održati srednjovekovni turnir, gde će centalno mesto imati bitka iz 1551. godine, koja je iste godine vođena i na Arači, u kojoj su i Arača i Tvrđava razrušene pod komandom Mehmed paše Sokolovića. Više puta ranjena tvrđava je odlukom Karlovačkog mira, kao i sva druga utvrđenja na Tisi, doživela konačni kraj. Rušenje je počelo marta 1701. a završeno je 05. maja iste godine. Njeni ostaci smetali su plovidbi, pa su naknadno minirani 1911. godine.
            Prema legendi, između Arače i Tvrđave postoje podzemni tuneli koji ih povezuju, što potvrđuje (ili budi maštu) i mreža podzemnih hodnika pronađena prilikom postavljanaj temelja za hotel „Tiski cvet“ 1985. godine.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com