Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Branislav Dudić: Klimatske promene traže adekvatne odgovore naučne, stručne javnosti

Dr Branislav Dudić: Klimatske promene traže adekvatne odgovore naučne, stručne javnosti

  • PDF

            Drugi Međunarodni naučni skup: „Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu zelene ekonomije i održivog razvoja“ održava se u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu, od 28. septembra do 01. oktobra 2023. godine. Okupio je 70 univerzitetskih profesora, naučnih radnika, stručnjaka, iz regiona, sveta, a najviše iz naše zemlje, koji će prezentacijom svojih radova baziranih na aktuelnim temema zelene ekonomije pokušati da podstaknu intenzivnije delovanje u pravcu zelenog razvoja.

            Dr Branislav Dudić, profesor na Univerzitetu „Komenski“, Fakultet za menadžment iz Bratislave i vanredni profesor Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, učesnik ovog skupa koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja nauke i naučne misli na privredna kretanja i njen razvoj, u sektoru zaštite životne sredine kroz povezivanje, jačanje kapaciteta i promociju zelene i cirkularne ekonomije.
            - Svest o klimatskim promenama oblikuje budućnost globalne ekonomije, i zato je fokus ovog naučnog skupa na skretanju pažnje stručne javnosti na važnosti ove teme kroz ponuđena rešenja, koja će proizići sa ovog skupa. Svet je danas pod uticajem ogromnih prirodnih promena na koje treba adekvatno odgovoriti. Srbija takođe treba da se pripremi na ove izazove i uskladi privredni razvoj sa tim promenama. Ovo je način da joj ponudimo mogućnosti s obzirom da ide ka članstvu EU da se prihvati i podrži regulative i ostvari određene standarde. To znači da se više koriste obnovljivi izvori energije, energija vetra, sunca i vode, kojima se sve više okrećemo zbog njihovog nenarušavanja životne okoline. Ovaj projekat ima međunarodni karakter, u njegov rad je uključen veliki broj fakulteta, a trajaće dok bude potrebe i smisla za okupljanjem - istakao je dr Dudić.
            Na kraju ovog naučnog skupa biće definisani zaključci, koji će sa preporukma datim institucijama i pojedincima, kao i radovima, naći mesto u međunarodnom recenziranom zborniku.
            Organizatori naučnog skupa su Obrazovno-poslovni centar za razvoj ljudskih resursa, upravljanje i održivi razvoj, Univerzitet Komenski - Fakultet za menadžment iz Bratislave, Državni univerzitet u Novom Pazaru, Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Univerzitet privredna akademija u Novom Sad Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com