Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Jelena Premović: Saznanja nauke moraju biti potvrđena u praksi

Dr Jelena Premović: Saznanja nauke moraju biti potvrđena u praksi

  • PDF

            Međunarodna konferencija - „Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu zelene ekonomije i održivog razvoja“, organizovana sa ciljem da se stručna javnost okupi, razmene iskustva, mišljenja, kontakti, dovede do nekih zaključaka i u budućnosti uspostavi određena saradnja, po drugi put se, na istu temu, ove godine održava u Novom Sadu. Prva je održana krajem aprila, vreme trajanja druge je od 28. septembra do 01. oktobra, u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu.

            Organizatori Konferencije: Obrazovno-poslovni centar za razvoj ljudskih resursa, upravljanje i održivi razvoj, Univerzitet Komenski - Fakultet za menadžment iz Bratislave, Državni univerzitet u Novom Pazaru, Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Univerzitet privredna akademija u Novom Sadu - Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, pokrenuli su inicijativu i ovom aktuelnom (akutnom) temom zainteresovali i domaću i međunarodnu naučnu, stručnu javnost, koja je nastupila odgovorno i autoritativno, u želji da pomogne, usmeri, ponudi konkretna rešenja za premošćavanje sve većih izazova koji su ujedinili ceo svet.
            Dr Jelena Premović, docent na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, viši naučni saradnik na Ekonomskom fakultetu, Univerzitet u Prištini - Kosovska Mitrovica, predsednk Upravnog odbora Obrazovno -poslovnog centra za razvoj ljudskih resursa i održivi razvoj iz Novog Sada, takođe jednog od organizatora ove Međunarodne naučne konferencije, zahvalila se svim učesnicima koji su svojim radovima dali doprinos kvalitetu Konferencije, da izuzetno aktuelnom temom.
            - Rad Konferencije je, zbog brojnosti učesnika, podeljen po sekcijama, gde će se u svakoj prezentovati različita oblast. S obzriom da je suorganizator ovog naučnog skupa i Državni univerzitet u Novom Pazaru, koji je prvi i do sada jedini državni univerzitet koji ima departmanski model sa oblastima rada iz: pravne, ekonomske, filozofske, filološke, prirodno-matematičke, biomedicinske, tehničko-tehnološke i multidisciplinarne nauke. Pred nama su raznovrsne teme ali je naglasak na principima održive, cirkularne, zelene ekonomije, održivog razvoja uz poštovanje rodne ravnopravnosti. Ono što je značajno za autore, da će svi ovi radovi koji prođu dvostruke pozitivne recenzije, biti publikovani u Zborniku radova sa naučne Međunarodne konferencije kategorizovane kao M33 i kako protokol i pravila nalažu, u okviru unapred definisanim rokovima, oni će biti dostupni na sajtu Državnog univerziteta u Novom Pazaru - kaže dr Premović, objašnjavajući da je jedan od načina na kojem naučna zajednica doprinosi upoznavanju šire javnosti i pozitivnim promenama, je da se promocijom ovih tema utiče na razvijanje svesti produbljivanjem znanja iz ove oblasti, ne samo kod profesora, naučnika, ljudi iz privrede već i šire javnosti. Ističe pri tom važnost donošenja zaključaka sa Konferencije, kao proizvoda originalnih naučnih istraživanja i istraživanja na terenu, da svojim pozitivnim iskustvima te informacije, znanja, nađu svoju primenu.
            - Jedan od osnovnih ciljeva ovog naučnog skupa je da prati čuveno pravilo primene znanja u praksi (application scientia in usu) kojeg se mi, organizatori i učesnici trudimo da podržimo i sprovedemo, svesni da nauka ima smisla bez potvrde značenja i vrednosti njenih saznanja u praksi - zaključila je dr Jelena Premović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com