Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dva u jedan: ROGALJ i BEAN fest odabrali najbolje

Dva u jedan: ROGALJ i BEAN fest odabrali najbolje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Prvog dana oktobra u prelepom ambijentu Salaša 137, u prestonici salaša - Čeneju, održana je Manifestacija svih vojvođanskih manifestacija - IX ROGALJ i čuveno takmičenje u kuvanju pasulja, XIX BEAN fest.

    Skup organizatora najprestižnijih gastro, turističkih i etno manifestaciji u Vojvodini, ili festival vojvođanskih festivala, okupio je organizatore preko 30 manifestacija različitih profila, sadržaja ali i jake stvaralačke energije.
    Nakon analize već utvrđenih priznanja na ROGLJU ranijih godina i sagledavanjem uloženog truda i rada, dobrog pristupa i prikazivanja Ogranizacioni odbor je izabrao dobitnike ovogodišnjih Zlatnih plaketa ROGALJ 2023.
    Zlatnu plaketu za najbolju manifestaciju godine dobili su - DANI LUDAJE, Kikinda; Zlatnu plaketu Seoskog Neimara manifestacija - DANI VESELE MAŠINE iz Kljajićeva; Zlatnu plaketu za najbolju novu manifestaciju - Ukusi Deliblatske peščare.
    Gradska Uprava za privredu Grada Novog Sada je podržala ovaj festival što predstavlja specifičnu obavezu i odgovornost organizatorima, za dalji razvoj ovog događaja kao mesta okupljanja, druženja, ljubavi i zabave, ali i sticanja novih znanja i iskustava.
    Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam je zvanično otvorio festival ističući da je preko 1.000 manifestacija, koliko se u Vojvodini trenutno organizuje, po njegovom mišljenju malo, jer svako mesto ima pravo da istakne neku svoju specifičnost, posebnost, ono po čemu će biti prepoznato i privući goste. U tom pravcu je i budući potez Sekretarijata, raspisivanje Konkursa u vrednosti od 40 miliona dinara, po prvi put unapred za manifestacije koje će biti održane 2024. godine, iz razloga da organizatori istih budu sigurni da će imati sredstva za kvalitetniju i orginalniju promociju i nastup.
    O značaju ROGLJA, rekao je da o tome govori prisutnost od 2/3 zaposlenih u Pokrajinskom sekretarijatu. Sa zadoovljstvom je istakao veliki broj poznatih lica, nosilaca oznake Najbolji iz Vojvodine, proizvođača izuzetnih vojvođanskih proizvoda koji ovaj znak imaju pravo da koriste tri godine, a koji se razlikuju po načinu proizvodnje, kvalitetu, hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, korišćenim sirovinama i sastojcima, proizvedeni od osnovne sirovine koja potiče iz Vojvodine, a koje dodeljuje Sekretarijat svake godine.
    - Na ovoj manifestaciji se upravo vidi pravo bogatstvo Vojvodine i Srbije, a to su ljudi, osmeh koji vidite na ulazu u Salaš kod predstavnika obezbeđenja, i kod svih izlagača. Molim vas da budemo prepoznatljivi po tom osmehu i dobrodošlici bez obzira da li smo došli u Suboticu, Novi Sad, Kikindu, Zrenjanin, Čenej, Kać, Pančevo, Deliblato. Najveće bogatstvo su ti divni ljudi, ova divna hrana, osećaj pripadnosti i uživanja u ambijentu, druženju, ukusima domaćih proizvoda. Razgovarali smo sa svima koji su ikada kročili na tlo Srbije, kako se osećaju, ne u vreme boravka u Srbiji, jer znamo da se osećaju fantastično, prihvaćeno i dobro, već kada napuštaju Srbiju, i listom su odgovorili da će se vratiti - rekao je u svom nadahnutnom obraćanju dr Ivanišević, prilikom otvaranja BEAN festa označavajući početak kuvanja u svetskim okvirima i u nas omiljenog specijaliteta - pasulja.
    Paralelno sa 30 ekipa koje su kuvale pasulj u zemljanim loncima i kotlićima, limitiran zbog svinjske kuge u okruženju, i prisutnost veterinarske inspekcije koja je pratila čitav događaj, tekao je ROGALJ, koji je okupio organizatore manifestacija i priredio zanimljivu panel diskusiju na temu Mediji i manifestacije.
    Premisa da možete da napravite naj-naj događaj ako nemate odgovarajuću promociju, teško da će ista biti uspešna, što je i obrazloženo brojnim primerima iz prakse iskusnih medijskih vedeta.
    Kraj dana obeležilo je izbor i proglašenje pobednika u kuvanju pasulja. Četvoročlani žiri u sastavu: Radmilo Bumber, Aleksandar Veselinović, Mihal Madacki i Dušan Morina, u teškoj i neizvesnoj borbi, i razlici od svega tri boda za prva tri mesta, proglasili su najbolje za ovu godinu, a svi ostali imaju priliku da to ostvare već sledeće godine. A i vredi, jer su trećeplasirana i drugoplasirana ekipa osim diploma, medalja i pehara dobile zemljane ćupove, a pobednik šporet - smederevac, na kojem je skuvan pasulj najbolji.
    Sve nagrađene ekipe dobile su i besplatno učešće naredne godine.
    Organizator BEAN festivala je Ekocentar „Vodomar 05“, a organizator Roglja Agencija BEAN marketing i Udruženje G POINT Novi Sad.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com