Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dani vesele mašine - dobitnik Zlatne plakete ROGLJA 2023

Dani vesele mašine - dobitnik Zlatne plakete ROGLJA 2023

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Organizacioni odbor ROGLJA  – manifestacije svih vojvođanskih manifestacija, svake godine vrši odabir najuspešnijeg događaja na tlu Vojvodine, onog koji se u nekim od parametara, uspešnosti, izuzetnosti, kvalitetu, nametnuo i privukao pažnju publike.
    Zlatnu plaketu ROGALJ 2023 za Seoskog Neimara dobio je Brane Šoštarić Šole, ustanovitelj manifestacije jedinstvene po sadržaju i obimu - „Dani vesele mašine“ u Kljajićevu, opština Sombor.

    Brane Šištarić, ispred Udruženja vinogradara i voćara „Visovi“, koje danas okuplja preko 100 članova, rodonačelnik je brojnih akcija i aktivnosti u Kljajićevu. Jedna od najatraktivnijih „Dani vesele mašine“ ove godine održana je po četrnaesti put, događaj je koji na području Telečke, zbog svoje neobičnosti i jedinstvenosti zavređuje sve veću pažnju. Zato što se održava na tzv. Burduševom brdu iznad Kljajićeva, što se rakija šljivovica peče od plodova iz šljivika Udruženja, u kojem se manifestacija i održava, što okuplja poklonike dobre šljivovice pečene na tradicionalan način u bakarnim kazančetima.
    Ove godine ovaj događaj okupio je u voćnjaku i vinogradu, mestu održavanja manifestacije, dvanaest ekipa iz cele Vojvodine.
    Ova manifestacija podeljena je na dva dela i osim „Dana vesele mašine“ gde se vrši izbor najbolje rakije koja se peče na dan manifestacije, održan je i XI „Zlatni destilat“, takmičenje za najbolju rakiju šljivovicu iz 2022. Sve popularniji „Zlatni destilat“ sa 102 prstigla uzorka, po pojedinačnom uzorku stavlja je među najjače manifestacije tog tipa u Srbiji.
    - „Dani vesele mašine“ i „Zlatni destilat“ su manifestacije sa smislom, koje imaju svoju priču. Sve je bazirano na šljivovici zato što je stanovništvo Kljajićeva poreklom iz Banije, Žumberka, Korduna, koji preferiraju tu vrstu dragocenog pića - rekao je tom prilikom Brane Šoštarić.
    Zahvalio se svima koju su ovu manifestaciju prepoznali kao jedinstvenu, a oni koji je još uvek obilaze, kada dođu zateći će top - destinaciju. Zahvalo se i prijateljima koji su ih pomagali i obećao da će već sledeće godine, na manifestaciju doći publika u velikom autobusu, ali iako je ove godine turiste dovezao mali autobus, manifestacija je po oceni organizatora i učesnika ocenjena uspelom.  

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com