Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Lazar Lazić: Budućnost svakog mladog čoveka zavisi od kvalitetnog obrazovanja u sadašnjosti

Prof. dr Lazar Lazić: Budućnost svakog mladog čoveka zavisi od kvalitetnog obrazovanja u sadašnjosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Drage kolege ovde sam da vam poželim dobrodošlicu na početku vašeg akademskog putovanja na Prirodno-mamatičkom fakultetu - rekao je u svom roditeljskom obraćanju dr Lazar Lazić, direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematićkog fakulteta Univerziteta Novi Sad. U istom manirau je i nastavio: - Ovde smo da vas „otrujemo“ znanjem jer znanje je „otrov“ koji u velikim dozama leči, a u malim ubija.

Znanjem koje će vas štititi - ukoliko ste bogati, hraniti - ukoliko ste siromašni. Od znanja do stvaralaštva postoji ogroman ponor između kojeg treba izgraditi most, jer nije dovoljno znati, treba to znanje jednog dana i pravilno upotrebiti. Vi ste avangarda ovog društva, akademski građani, i od danas treba i da se ponašate na taj način, shvatite značaj toga šta ćete jednog dana biti. Ono što nikada ne treba da zaboravite, onoliko koliko ste vi biti srećni zbog vaših uspeha, bar 50% će biti srećni vaši roditelji, jer su oni, osim ljubavi u vas uložili očekivanja, i ovo je napor koji bi trebalo da napravite da postanete ljudi. Ovo nije više školovanje u trajanju od četiri godine ili duže, ako ga nastavite na višim nivoima. Ovo treba da razumete kao vaše zanimanje, kao posao, pa dajte svu svoju energiju da ovo završite i sebi obezbedite kvalitenu sutrašnjicu i obradujete svoje roditelje - poručio je brucošima dr Lazar Lazić.
    U nastavku svog obraćanja, studentima je kratkim istorijskim pregledom izneo ličnu kartu Departmana i približio nacionalni, i status u međunarodnim okvirima Departmana na kojem će studirati.
    Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo za 61. godinu trajanja, razvijao se infrastrukturno i kadrovski, i danas je i u zemlji i regionu jedna od najpoznatiih visokoškolskih ustanova koja se bavi edukacijom u oblasti geografije, turizma, hotelijerstva i gastronimije, od skora i geoinformatike (4 godine, 242 ESPB). Skroman početak od samo jedne katedre, danas obuhvata osam: za fizičku, društvenu, regionalnu geografiju, geoekologiju, turizam, hotelijerstvo, lovni turizam i gastronomiju.
    Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo trenutno broji 87 stalno zaposlenog, nastavnog i nenastavnog osoblja, u cilju pružanja što funkcionalnijeg i boljeg obrazovanja, uz angažovanje honoranih i gostujućih profesora.
    Departman obuhvata nastavno-obrazovnu, istraživačku i izdavačku delatnost, kroz osnovne akademske, master i doktorske studije. Trenutno Depatrman pohađa oko 1.200 studenata na osnovnim studijama, 200 studenata na master i čak 60 na doktorskim studijama. Do sada je diplomski rad na Departmanu odbranjeno bezmalo 5.500 radova, preko 1.000 master radova i 203 doktorskih disertacija.
    Duži niz godina na Departmanu se značajna pažnja posvećuje studentima - istraživačima, koji deluje u tri grupacije: Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ kao najstarija, Udruženje studenata turizma i ugostiteljstva „Pavle Tomić“ kao najmlađa, i odeljenje Evropske geografske studentske asocijacije „EGEA” u Novom Sadu. Međunarodna aktivnost bitno je uticala na prepoznatljivost ovog Departmana u čitavom regionu. Međunarodna aktivnost se odvijaja i kroz programe mobilnosti profesora i studenata kao što su Erasmus Mundus Joint Master Programmes (EMJM), Campus Europe (CE) i mnoge druge. Tokom poslednjih 10-tak godina mnogo studenata je deo svojih studija provelo na inostranim univerzitetima sa kojima je PMF potpisao Ugovor o saradnji. Topla preporuka profesora je da svi to pokušaju i bar 1 - 2 semestra provedu u inostranstvu, kako bi upoznali krulturu drugih zemalja i time postali bogatiji, tolerantniji i lakše razumeli neke stvari u životu.
    Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo izdaje i tri naučna časopisa. Najdužu tradiciju od 26 godina ima Zbornik radova Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Međnarodni naučni časopis Geographica Pannonica, i poslednjih desetak godina Međunarodni naučni časopis Turizam, svi izlaze na engleskom jeziku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com