Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vesti sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

Vesti sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Održan seminar pod nazivom "Organic soil amendments impact on soil organic matter and nutrient characteristics and dynamics".  
            Poslednje nedelje septembra, u okviru PMF-ovog TwinSubDyn Horizon Europa projekta (https://twinsubdyn.pmf.uns.ac.rs/), održan je značajan seminar pod nazivom "Organic soil amendments impact on soil organic matter and nutrient characteristics and dynamics". Ovaj događaj je okupio publiku iz cele EU. Seminaru su prisustvovali renomirani govornici iz partnerskih institucija Forschungszentrum Jülich (Nemačka), Martin Luther University Halle-Wittenberg (Nemačka) i Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Španija), koji su podelili svoje bogato znanje i iskustvo sa prisutnima.

            Tematski fokus seminara obuhvatio je širok spektar aspekata, uključujući važnost i koristi ugljenika u zemljištu, analizu organske materije u zemljištu, izotopske analize biogeohemijskih procesa, i ciklus nutrijenata u zemljištu. Napravljen je presek stanja i dosadašnjih saznanja na temu kvaliteta zemljišta na Zapadnom Balkanu. Cilj seminara bio je prenos znanja iz institucija Evropske unije ka akademskoj zajednici Zapadnog Balkana u ovoj oblasti. Takođe, seminar je pružio priliku za istraživanje novih ideja i razvoja u ovoj oblasti, unapređujući saradnju i razmenu iskustava među učesnicima.
            Ova vrsta događaja ima značajan uticaj na unapređenje razumevanja procesa u zemljištu i pruža vredne smernice za očuvanje i unapređenje kvaliteta zemljišta. Seminari poput ovog igraju ključnu ulogu u stvaranju mostova između različitih naučnih zajednica i doprinose globalnom napretku u oblasti zemljišta i zaštite životne sredine. Sledeći seminar održaće se krajem novembra na Prirodno-matematičkom fakultetu, a više informacija o samom događaju možete pronaći na https://twinsubdyn.pmf.uns.ac.rs/workshops.html#workshop2 .
            Veliki mali hemičari na PMF-u od 09. do 13. oktobra
            Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta tradicionalno organizuje manifestaciju „Mali-veliki hemičar", namenjenu đacima viših razreda osnovnih škola koji imaju hemiju u nastavnom planu i programu.
            Ova manifestacija je samo jedna u nizu akcija koje organizuje Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine sa ciljem da se hemija, kao jedna od osnovnih prirodnih nauka, prikaže učenicima na zanimljiv način. Tokom posete učenici će biti u prilici da se upoznaju sa interesantnim temama iz hemije koje će biti predstavljene kroz niz eksperimenata u laboratoriji. Eksperimenti su usklađeni sa nastavnim planom i programom te će stoga učenicima biti olakšano da razumeju teoriju koju uče. Namera nam je da teme iz sveta koji nas okružuje oživimo kroz eksperimente i na taj način ih približimo đacima. Istovremeno, težimo da pobudimo u učenicima interesovanje za hemiju i predstavimo im zanimanja iz oblasti hemije, biohemije i zaštite životne sredine u sklopu profesionalne orijentacije.
            Manifestacija „Mali-veliki hemičar" će se održavati svakog radnog dana u periodu od 9. do 13. oktobra 2023. godine uz obaveznu prijavu preko matičnih škola.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com