Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM BANJE Vladan Vešković: Proces preoblikovanja banjske turističke ponude

Vladan Vešković: Proces preoblikovanja banjske turističke ponude

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Uoči obeležvanja 27. septembra - Svetskog dana turizma, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) održan je stručni panel na kome je učešće uzeo i Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije. Govoreći i specifičnom vidu turizma - banjskom turizmu, podsetio je na genezu njegovog razvoja od danas primarno zdravstvenog do wellness&spa turizma, najzastupljenijeg upravo u banjskim centrima.

            Vrnjačka Banja, Banja Koviljača, Sokobanja, Kuršumlijska i druge banje diljem Srbije i dalje govore i potencijalima i potrebama za novim investicijama kako bi se brendiranje  turističko - banjske destinacije zaokružilo, ali u planu je konkretna akcija u cilju prevazilaženja više od dve - tri decenije dugog „kaskanja“ za promenama klasične definicije banjske ponude:
            - Poverenje se teško gradi, a brzo gubi. Zbog toga konstantno radimo na unapređenju naših usluga - kaže gospodin Vešković, aludirajući na 90-te kada je banjski turizam Srbije bio uporediv sa onim u Sloveniji. I ako je prvih 50 godina banjskog turizma u Srbiji, obeleženo 2020. godine, bilo prožeto tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju, svaki sledeći korak bi morao biti usklađen sa zahtevima i potrebama savremenih turista. Banje su od tradicionalnih lečilišta doživele snažan preobražaj, okrenule se turistima mlađe generacije nudeći im raznovrsnije sadržaje, afirmišući pre svega wellness&spa programe. Termin banja danas podrazumeva i turističku destinaciju i zdravstvenu ustanovu, i spa centar.
            - Imali smo viziju da pored banja, uključimo sve one koji na bilo koji način imaju veze sa spa sadržajima. Naravno, da će su banje ključne u ovoj priči, ali da tu temu proširimona što veći broj subjekata koji mogu na bilo koji način doprineti razvoju, oficijelno nazvanom - banjskom turizma. Zadovoljan sam što se jedan panel odnosi upravo na upravljanje turističkom destinacijom - istakao je gospodin Vešković.
            Udruženje je takođe član Evropskog udruženja banja ESPA od 2023. godine.
            - Mi, na Balkanu, imamo mnogo toga zajedničkog što može da se ugradi u novi turistički proizvod na evropskom tržištu. Taj novi proizvod će postati poznat pod imenom „Balkan Spa”. Udruženje banja Srbije je redovan učesnik Balkan Spa Sammit-a, a ove godine, od 10 - 12 oktobra i domaćin VI BalkanSpa Sammit-a u Beogradu. Ideja BalkanSpa Sammit je potekla iz Bugarske a prihvaćena od Turske i Srbije. Već 2011. se desilo prvo okupljanje. Mi smo imali ideju od koje nismo odustali, budući da je Udruženje banja Srbije od ove godine jedini ekskluzivni organizator tog događaja, da ne trčimo trku sa Slovenijom, Austrijom, delom Mađarske, pogotovo Italijom, jer je to nemoguće, već da „ubacimo“ nešto novo, zajedničko za narode Balkana. To je pre svega prirodni lekoviti faktor potvrđen još polovinom XIX veka od respektabilih institucija u Beču i Berlinu, i promocija svih onih vrednosti koje imamo u izobilju - IZRIČITU ETNO KOMPONENTU - rekao je gospodin Vešković.
            Najavljujući Sammit sekretar je predstavio teme i eminentne goste iz regiona koji će govoriti o svojim iskustivima, ali i planovima budućeg razvoja. Gosti iz Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Turske, Udruženje 61. termalnih gradova Grčke, kao i banjski i turistički radnici iz Srbije, među njima i Peđa Filipović, Wellness Ambasador Srbije i Crne Gore, učitelj i kreator masaža i wellness koncepata, sa prioritetom na tretmanima i novinama u svetu u toj oblasti.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com