Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO ROGALJ: Važnost sinergije turizma i medija

ROGALJ: Važnost sinergije turizma i medija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

    Otvorenje aktuelne teme sa premisom uzajamne uslovljenosti - “Turizam i mediji, mediji u turizmu”, bila je predmet diskusije devetog izdana ROGLJA, manifestacije svih vojvođanskih manifestacija, na Salašu 137 na Čeneju, prvog dana oktobra, u organizaciji Udruženja G POINT Novi Sad. Mišljenja su razmenili Lidija Arsenin, vlasnik marketinške agencije Kreiranje digitalnog sadržaja CONTENT STUDIO Novi Sad, Mara Skendžić urednica u Web redakciji Radio - televizije Vojvodine, Marina Jablanov Stojanović, kako i Snežana Perić, direktor TOO Loznica i Mladen Stefanović, zamenik predsednika opštine Krupanj za pitanja turizma i ekologije.

    Otvarajući konferenciju dr Nenad Ivanišević je poručio:
    - Nema destinnacije ukoliko je mediji ne ispromovišu. I možemo da se varamo da će se istina saznati sama od sebe, i da nije važno koliko ćemo uložiti u marketing, i da ne treba da ulažemo u isto, već da će turisti i sami saznati za destinuciju u koju smo uložili i u kojoj očekujemo goste. Ova tribina je važna, jer negde se možda destinacija ne snalazi najbolje u marketingu, i zato treba da joj pomognu oni koji znaju. Nije sve u novcu. Nema veće sreće predstavljati svoju zemlju i biti sretan zbog uspeha svoje  zemlje - pozvao je dr Ivanišević na zajedničku akciju promocije Srbije, da pokažemo ko smo, odakle smo i šta imamo.                
    Moderator, Vladimir Jovanović zastupnik Udruženja G Point Novi Sad, parirajući prethodnom govorniku, ubacio je čuvenu „jabuku razdora“ pitanjima: Gde smo bili? Gde smo sada? Kuda idemo?
    Lidija Arsenin je obavestila prisutne da je kompanija Ray Ban, u saradnji sa kompanijom Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, na tržište lansirati „pametne naočare“ sredinom oktobra i „pomeriti“ ugao razumevanja promocije u odnosu na sadašnje. Na taj način, promoteri destinacije će imati mogućnost da se noseći naočare vrlo modernog dizajna, putem live stream-a povežu sa svojim telefonom i svojim pratiocima daju na uvid sliku onako kako je oni vide: - Kada pričamo o promociji turističkih atrakcija sledi period koji će dozvoljavati da uz pomoć naočara angažujete nekog od poznatih influensera, glumaca itd, pošaljete ih na destinaciju koju želite da promovišete, gde će oni iz svojeg ugla prenosti pratiocima, svetu kako ta turistička destinacija izgleda, svoj doživljaj jednog ugostiteljskog ili određenog turističkog proizvoda. Moramo da razmišljamo mnogo unapred, da pratimo trendove, i kako da obezbedimo finansijska sredstva koja ćemo uložiti u promociju putem digitalnih kanala i okupimo mnogo veći broj pratilaca, ljudi, potencijalnih turista - saopštila je Lidija Arsenin.
    Mara Skendžić, u radu sa mladima kao edukator Centra za edukaciju „Scenovizija“, mnogo pažnje poklonila tuizmu. Saradnja sa Udruženjem turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“ ide u korist mladima koji kroz zajednicu/grupu nastoje da spoje putovanja i mogućnost svakoga da na svoj način prenesu doživljaj, viđenje, iskustvo destinacije. - Turizam je spoj nekoliko različitih žanrova: informativnog, dokumentarnog, zabavnog, edukativnog. Bez obzirom o čemu pričali, šta snimali, mnogi su to uradili pre vas. Autor je taj koji na svoj način, iz svoje perspektive, na krajnje kreativan način, što je uslov broj jedan, uz korišćenje svih raspoloživih sredstava, od klasičnih do digitalnih, prenese sliku i sviđanje destinacije sa prepoznatljivim potpisom – istakla je Mara Skendžić.
    Marina Jablanov Stojanović koja dolazi iz klasičnih, štampanih medija, svoj rad je unapredila web portalom na kojem je pre nekoliko godina objavila reportažu o restoranu u Kapadokoji, te joj se i danas javljaju da rezervišu mesto.
    - Razlika je u brzini komunikacije, gde je na virtualnim medijima neuporedivo brža, što može da utiče na kasniji rad. Meni je bilo interesantno, jer sam ušla bez predrasuda o tome da li će to biti čitano ili ne. Neko sam od onih koja ima potrebu da sa drugima podeli svoj doživljaj, utisak o nekoj destinaciji. I ako ja uspem da prenesem taj svoj utisak onda će i čitalac imati sličan doživljaj, poželeće da ode i poseti to mesto. Virtualnim medijima se podstiču potencijalni turisti da obiđu neku destinaciju, onim drugim se podrobnije informišu o tome šta mogu da očekuju – obrazložila je dugogodišnja urednica „Nedeljnog ručka“ novosadskog lista Dnevnik.
    Potom je Snežana Perić, predstavnik prevrede, poslednjih sedam godina na čelu TOG Loznica govorila o svom pozitivnom iskustvu sa medijima, ističući važnost saradnje sa svima jer:
    - Danas su izuzetno popularni digitalni, ali još uvek ljudi u velikom broj koriste tradicionalne medije. Kao direktor TOG Loznica, sagledavši sve potencijale ove opštine, primenili smo i druge načine prezentacije. Intenzivirali smo saradnju sa kolegama iz drugih TO; osmislili maskotu LilaLo koja prati nastupe TOG-a; od pre tri godine sarađujemo sa Međunarodnim udruženjem turističkih novinara „Fijet“, zahvaljujući kojem je veliki broj novinara iz regiona posetio grad i poneo neku lepu emociju. Jedan vid naše promocije je i dokumentarni film „Lilanje u Loznici“ prikazan uspešno na XI festivala u deset zemalja. Turistički promo filmovi treba da budu inovativni, da idu u korak sa vremenom, kao i turistički radnici i novinari. Bez dobrog interneta nema turizma - zaključila je svoje izlaganje direktorka.
    - Izvan regionalnih puteva Krupnju je donelo dobre i neke loše strane - rekao je Mladen Stefanović i nastavio: - Uspeli smo da se sačuvamo od nekih negativnih upliva i sačuvali prelepu prirodu, ali smo imali daleko više muka da pridobijemo turiste. Uvidevši bitnost medija i sinergiju između tradicionalnih i digitalnih, uglavnom pedeljenih na starije i mlađe generacije, suočili smo se sa činjenicom da nekada kod medija ne postoji interesovanje za vašu destinaciju i da je potreban dodatan napor da obogatite vašu priču, turisitču ponudu. Naš trud i napor u poslednjoj deceniji doveo je do toga da je Krupanj i zvanično turističko mesto, sa čime se može pohvaliti još 17 opština u Srbiji. Uradili smo i turističku signalizaciju na čitavoj teritorji Krupnja. Nabavkom 40 električnih biciklova omogućili svakom posetiocu da na jednostavan način stigne do svakog kutka... Poslednje dve-tri godine za turiste i medije popularan je spomenik prirode Kovačevića pećina. Morali smo biti u korak sa inovacijama, da se digitalno usavršavamo, a najveći problem koji kao svaka mala opština ima je problem budžeta za promociju, te moramo da se dovijamo, budemo kreativniji, fleksibilniji, da se prilagođavamo, i tako utičemo na promenu medijskog pejzaža naše destinacije.
    Složenost savremenih trendova zahteva prilagođavanje. Nove informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju neizostavni deo strateškog upravljanja kako turističkim destinacijama, tako i turističkim uslugama. Akcenat na značaj razlika između generacija u smislu konzumiranja medija, često je neopravdan, jer kreativan, originalan i pogled iz ličnog ugla je taj koji ima presudnu ulogu na broj pratilaca/čitalaca/gledalaca, ukratko su zaključci ovog panela,  

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com