Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prva Trophy show izložba trofeja lovne faune Srbije u lovištu Kaćka šuma

Prva Trophy show izložba trofeja lovne faune Srbije u lovištu Kaćka šuma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

    Na početku lovne sezone u lovištu „Kaćka šuma“ 06. i 07. oktobra za lovce i sve zainteresovane, na 35.000m2 otvorena je Izložba trofeja lovne faune Srbije, odnosno prva smotra trofeja običnog (evropskog) jelena -  novoustanovljena dvodnevna manifestacija nastala u saradnji JP „Vojvodinašume“, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, privredu i šumarstvo, Lovačkog Saveza Vojvodine i Novosadskog sajma.

    Izložba dela trofeja lovne faune Srbije otvorena je povodom obeležavanja dve decenije od osnivanja JP „Vojvodinašume“. Publika je mogla da vidi trofeje iz ranijih perioda, ali i iz ove godine, a kao prateće aktivnosti organizovana je promocija Monografije JP „Vojvodinašume“, predavanje o planiranju i gazdovanju običnim jelenom u lovištima JP „Vojvodinašume“, javna rasprava o izmenama i dopunama aktuelnog Zakona o lovstvu Republike Srbije, promocija optičkih uređaja i savremene opreme za detekciju i kretanje divljači u noćnim i otežanim uslovima vidljivosti, na kraju i degustacija lovačkih specijaliteta. Od prezentacije dermopreparta se odustalo zbog najavljene kiše.
    - Danas možete videti 181 trofej običnog jelena, od toga je 21 zlatni trofej, 58 srebrnih, 54 bronzanih i više od 40 trofeja kojima je za malo izmakla medalja - rekao je Kokai Roland, direktor JP „Vojvodinašume“.
    Меđu izloženim trofejima jelenske divljači u Kaćkoj šumi, izložen je i najtrofejniji primerak ocenjen sa 234,51 CIC poena, jelana odstreljenog u posavskom lovišu „Karakuša“, južnom delu rumske opštine.
    Direktor je objasnio da zbog otkazivanja tradicioanalnog Sajma lova i ribolova na Novosadskom sajmu, rukovodstvo JP „Vojvodinašume“ je smatralo neophodnim da na ovaj način pokaže da postoji društvena potreba za građanskim lovstvom, posebno ako se uzme u obzir da je u Srbiji 80.000 lovaca, od toga 20.000 u Vojvodini.
    Istakao je da lovci rade ozbiljan posao, da je najviše u Srbiji onih koji se etički bave lovstvom, neguju i čuvaju prirodu, te smatra da i u narednim godinama ima smisla za organizovanjem sličnog događaja kao uvertiri budućim „LORIST-ima“.
    Ispred Novosadskog sajma, najstarije sajamske kuće na ovim prostorima, obratio se Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamu delatnost:
    - Privilegija je da u godini kada Novosadski sajam obeležava jedan vek postojanja mogu da potvrdim 20-togodišnju saradnju  sa JP „Vojvodinašume“, i svake godine ta saradnja predstavlja kvalitet više. Lepo je reći da smo u ovoj godini jubileja pokrenuli jedan novi projekat - Izložbu lovnih trofeja lovne faune Srbije, koji je potekao od strane JP „Vojvodinašume“ a koju smo oberučke prihvatili, jer svima nama služe na čast. Ono što je obeležilo ovu manfiestaciju su edukativne tribine, komercijalni sadržaji i sadržaji okrenuti širokoj publici i verujemo da će ova dva dana biti pravi mamac za sve ljubitelje lovstva i ljubitelje prirode.
    Ispred Lovačkog saveza Vojvodine, partnera „Trophy show-a“, koji će 10. decembra proslaviti 101 rođendan, prisutne je pozdravio Željko Sušec, predsednik LSV, istakavši da ova izložba na najbolji način predstavlja bogatstvo lovne faune Vojvodine i Srbije i da je ovo rezultat jednog odgovornog rada, pristupa u radu na zaštiti prirode, zaštiti divljači, Izrazio je i želju da ova manifestacija postane tradicionalna jer pored evropskog jelena Vojvodina i Srbija ima bogata lovišta srneće divljači i divljih svinja, koje treba na jedan ovakav način da budu prikazani, i nadu da će naredne godine publika uživati u još većem broju trofeja jače trofejne vrednosti.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com