Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Miholjski susret sela Ogar 2023: Promocija nematerijalne i materijalne kulture na jednom mestu

Miholjski susret sela Ogar 2023: Promocija nematerijalne i materijalne kulture na jednom mestu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

    Kompleks „Aksentijev kućerak“ u Ogaru bio je mesto održavanja „Miholjskih susreta sela“, ranije „Kurzovina festa“, koje je po šesti put organizovala Turistička organizacija opštine Pećinci. Ova manifestacija ima za cilj očuvanje kulture i tradicije i nekadašnjeg načina života ljudi ovog podneblja, a kao poveznica poslužila je jedna od najzastupljenijih poljoprivrednih kultura u ovom delu Srema, proizvodnja kukuruza.
    Manifestacija je, nadrastajući lokalne okvire, poslednje tri godine stari naziv zamenila novim, i po rečima Ljubice Bošković, direktora Turističke organizacije opštine Pećinci, od strane Ministarstva za brigu o selu prepoznata kao manifestacija od regionalnog značaja, uvrštena u program Ministarstva „Miholjski susreti sela“.

    Veliki broj dece i mladih, udruženja žena, među kojima i svih deset iz ove opštine, ali i iz regiona, zatim udruženja građana, umetnika, zanatlija - izlagača svojim proizvodima/radovima uspeli su da privuku pažnju publike, a najviše delicijama od „kurzovine“ i projom, sunčanog i toplog sedmog dana oktobra.
    Postioci su mogli da ispune dan učešćem u interaktivnim radionicama, koje su obuhvatale stare zanate, pustovanja vune, šatvorisanja suvih tikava, veštinu izrade grnčarije, takmičenjima u pravljenju čardaka od čokanja i u brzom ručnom krunjenju kukuruza.
    Za dobru atmosferu zaslužna su i folklorna i pevačka društva iz opštine Pećinci, učenici Osnovne škole i vrtića iz Ogara. Bane Rosić „Leteća gitara“, a kao začin na ovaj prelep događaj, „Garavi sokak“ je održao koncert.
    Da se zna da smo bili u Sremu potrudile su se Sremice, koje su pripremile „brda“ najraznovrsnijeg slanog peciva, starinskih kolača, domaćini su na kraju za sve goste pripremili ukusan sremački paprikaš. Tek da se iz Srema, donjeg - svinjskog, ne ode gladan.
    Ova manifestacija je primer kako se na studiozan i dovitljiv način, angažovanjem svih stanovnika mesta, domaćina manifestacije, može napraviti uspešan događaj, dovoljno interesantan da privuče veliki broj publike iz cele opštine i okolnih mesta, čak i većih emitivnih centara. I sve to zaslugom TOO Pećinci, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci koji su, uz Ministarstvo za brigu o selu, pokrovitelji ove manifestacije. Istu su podržali MZ Ogar, Udruženja žena „Ogarčanke“, Udruženja građana „Ogarnizacija“ i Kulturnog centra Pećinci.
    - Ono što ovaj događaj čini izuzetnim je mesto njegovog održavanja - Aksentijev kućerak, „jedan od najznačajnijih turističkih lokaliteta u opštini, spomenik kulture od izuzetnog značaja, koji svake godine posećuje sve više turista“. Pored toga što je ovo nezaobilazni lokalitet na našoj turističkoj ruti za organizavone grupe, ekskurzije i individualne posete, goste pozivamo kroz zanimljive događaje i manifestacije, od kojih je najveća „Miholjski susret sela“, kao jedan od način promocije ovog blaga, ne samo za opštinu Pećinci, već i celu Srbiju, ponajviše za Ogar, nešto čime se svaki stanovnik ovog mesta diči - rekla je Ljubica Bošković, direktor TOO Pećinci.
    Po njenim rečima, ova kuća ima dušu, ona je šarmantna, sa izuzetno vrednim delovima, kao što je zabat, otvoreno ognjište, nameštaj i pokućstvo.
    - Trudimo se da joj udahnemo novi život a sačuvamo duh starine. Kuća je sagrađena u bondručkoj konstrukciji, drvene strukture sa ispunom od pletenog materijala (granja, šiblja i pruća). Osnovni trodelni oblik kuće, ovde je dobio novi oblik, jer se na ulazu u kuću nalazi trem koji povezuje sve tri prostorije. Centralno mesto pripada kuhinji koja narušava pravougaonu osnovu kuće, jer je spoljašnji zid kuhinje pomeren u polje i dobijen deo koji se zove - kućer. Sposobnost narodnih graditelja tog perioda posebno je izražena u obradi drvenog uličnog zabata, na kome su rezbarene grede, šalukatre za provetravanje i zrakasto raspoređene daščice u centralnom polju, u kome se ističe drvena ploča sa reljefnom predstavom grba. Pričamo priču od pre oko 200 godina, a znanje tadašnjih neimara i danas izaziva pažnju, jer iako se kuvalo na otvorenom ognjištu, kuća nije bila zadimljena, već topla a usput, u odžaku se sušile šunki, slanina, kobasica i sve drugo proizvedeno u domaćinstvu. Vremenom, ognjište je zamenio zidani štednjak, starosti oko 100 godina. Da bi sačuvala jedan tako vredan objekat, opština Pećinci ga 2002. otkupljuje, a 2014. Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici sprovodi opsežne konzervatorsko-restauratorske radove na obnavljanju autenitičnosti. Pre nekoliko godina obnovljen je i ovaj štednjak - objasnila je direktorka, otkrivajući i poreklo nameštaja muzejske vrednosti u spavaćoj sobi: - Radi se o originalnom nameštaju deda Aksentija, i ne zna se kolika mu je starost i od kog pretka je nasledio. Ali se zna, da je žena koja se brinula o njemu u starosti, njegova sestričina, baka Dragica iz Ogara, kada je kuća prodata, donirala i deda Aksentijevu spavaću sobu, među kojima i stolice od drveta i kože.
    Dok Aksentijev kućerak čeka posetioce, prostrano dvorište sa dečjim igralištem i pratećim mobilijarom, je stalno otvoreno za svu decu iz ovog mesta. Kompleksu pripada i „letnjikovac“, podignut pre svega za sprovođenje „nastave na otvorenom“ za predškolsku i školsku decu.
    I umesto zaključka konstatacija da su iz TOO Pećinci, upravitelja ovog jedinstvenog prostora, razumeli da se najbolje čuva ono što se na pravi način koristi.  

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com