Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dve decenije pravne misli - Pravnički dani na Pravnom fakultetetu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

Dve decenije pravne misli - Pravnički dani na Pravnom fakultetetu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Međunarodni naučni skup - Pravnički dani „Prof. dr Slavko Carić“, pod nazivom „DVE DECENIJE PRAVNE MISLI“ održan je 06. i 07. oktobra 2023. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u radnoj atmosferi ali i obležavanju jubileja - 20 godina od ustanovljenja ovog skupa.

            Prof. dr Milan Počuča, dekan fakulteta je na svečanosti povodom otvaranja objasnio cilj njegovog održavanja:
            - Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizuje XX Međunarodni pravnički skup na kome se vode rasprave o najaktuelnijim i najvažnijim pitanjima našeg pravosudnog sistema i međunarodnog prava. Okupili smo pravnike, kolege, koji se pravom bave kroz teoriju i praksu, da razmotrimo sve ono što je interesantno u svetu i što zanima nas, pravnike. Zavidan broj učesnika govori o kvalitetu konferencije i poštovanju domaćih i inostranih kolega tokom svih ovih godina, Među panelima izdvojio bih temu: “Međunarodno pravo - mit ili realnost”, kako bi videli kolika je moć međunarodnog prava i da li međunarodno pravo ima odgovore na trenutnu situaciju u kojoj se Evropa, pa i ceo svet nalazi.
            Dr Joko Dragojlović, vanredni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, predsednik Organizacionog odbora konferencije - Pravnički dani „Prof. dr Slavko Carić“, značaj ovog međunarodnog skupa vidi u broju učesnika iz različitih država, u broju radova o različitim pitanjima iz oblasti prava, nastojeći da daju odgovore značajne za oblast prava i pravnih nauka.
            - Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim učešćem 80 kolega iz 12 zemalja: Francuske, Moldavije, Italije, Mađarske, Crne Gore, Zambije, Meksika, Bosne i Hercegovine..., naravno i Srbije, i ukupno 48 radova koji se odnose na oblast: Vladavinu prava, Međunarodno pravo između mita i stvarnosti, Razvoj kaznenog prava - teorija i praksa i Pravo i privreda 20 godina posle.
            Dr Marijana Mladenov, vanredni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, prodekan za međunarodnu saradnju, je tom prilikom istakla ogroman znača Konferencije za fakultet u konktekstu internacionalizacije fakulteta i njegove pozicije kako na domaćem tako i stranom tržištu. Osim toga, značaj jednog međunarodnog skupa ima posebnu „težinu“ za stručnu javnost zemlje domaćina, jer se pruža prilika da nešto više čuju o aktuelnim temama kako u sektoru međunarodnog, tako i u svim ostalim granama prava.
            Prof. dr Zdravko Petrović je između ostalog, dao retrospektivu 20 godina Pravničkih dana, o počecima i razvojnom putu ove zamisli, viziji prof. dr Slavka Carića, ustanovitelja ove manifestacije.
            Sa skupa se mogla čuti zahvalnost autorima radova, učesncima, svima koji su na neki način dali doprinos održavanju ovog skupa. Posebna zahvalnost upućena je Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i prof. dr Zoranu Miloševiću na podršci.
            Saopštenje sa međunarodnog skupa je štampano u celini, a svi radovi objavljeni u Zborniku radova.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com