Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE ZZ Paprika Martonoš prestonica aleve ili začinske paprike

ZZ Paprika Martonoš prestonica aleve ili začinske paprike

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Zemljoradnička zadruga „Paprika“ iz Martonoša, primer je kako može efektivno i efikasno da se radi i kako treba svako da bude otvoren za nove projekte, ideje, nove izazove. U opštini Kanjiža ima jako mnogo sličnih primera što se direktno odražava na razvoj opštine - rekao je Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža i uz zahvalnost republičkim i pokrajinskim organima na podršci opštini Kanjiži, primetio da razvojna sredstva ipak nisu u skladu sa očekivanjima, ali i potrebama.

            Jedan od stožera razvoja lokalne zajednice je ZZ „Paprika“ na čelu sa Tošom Matićem. Osim dobrih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji, u prestonici aleve ili začinske paprike, ZZ pomaže i sportske, kulturne i obrazovne događaje.
            -  Imamo sa čime da se pohvalimo pošto smo zajedno sa našim partnerima uspeli da obnovimo značajan deo mehanizacije. Najviše se oslanjamo na kompaniju KITE D.O.O. Srbija, gde smo pre 10 godina kupili prvi John Deere traktor i od tada samo „ozeleneli“ naš vozni park. To se pokazalo kao sigurna i efikasna mašina i pošto poslujemo najvećim delom na ritskom zemljištu, važno je da u što kraćemo vremenu odradimo potrebnu operaciju. Sve ovo ne bi bilo izvodljivo da nismo imali podršku Ministarstva za brigu o selu, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivedu. Za mehanizaciju i prateću opremu koristili smo i sredstava Fondacije „Prosperitati", i veliku pomoć ZSV, kao i Opštine Kanjiža, koji su stručno podržali ove projekte, i omogućili da ih sprovedemo u delo - istakao je direktor.
            ZZ „Paprika“ je „promoter“ novih znanja i tehnoloških inovacija u poljoprivredi u ovom delu Vojvodine. Od pre dve godine počeli su sa primenom precizne poljoprivrede, mapiranje, selektivno đubrenje za čega je nabavljena adekvatna oprema koja sve to može da podrži, jer bez toga nema napretka.
            - Na cene finalnih proizvoda ne možemo da utičemo ali gledamo kako da uštedimo racionalizujući, optimizujući proizvodnju - potvrdio je domaćin, podsetivši da je 2005. godine zadruga bila u nezavidnoj situaciji, kada je našla pouzdanog partnera u firmi „Telek Paprika”, koja se bavi sušenjem i preradom začinskog bilja. Postali su njihovi glavni snabdevači i time uspeli da obezbede stabilne prihode što je uticalo na dalje ambicije i planove razvoja ZZ “Paprika”.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com