Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Bez investicija nema napretka, niti ulaganja bez podrške državnih institucija

Bez investicija nema napretka, niti ulaganja bez podrške državnih institucija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Obnovi mehanizacije svojim konkursnim linijama značajno je doprineo Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Nije izostala ni podrška poljoprivrednicima kada je u pitanju obezbeđivanje podsticajnih sredstava što kroz IPARD program i program Svetske banke 50/40/10, što kroz nacionalne mere. Ove godine budžet Ministarstva poljoprivrede je rekordan i iznosi 114,4 milijardi dinara.

            Ivana Popović, državini sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je na tematskom skupu, koji drugu godinu za redom organizuje Zadružni savez Vojvodine (ZSV), na temu: Uz zadruge do savremene mehanizacije, odabrala je nekoliko segmenata na kojima je Ministarstvo trenutno angažovano.
            - Ministarstvo podrobno radi na tome da na svim nivoima budemo u mogućnosti da pomognemo, od najmanjeg do najvećeg poljoprivednika i zadruga. Mali treba da se obrate lokalnim samoupravama, nešto veći nama  - Ministarstvu, Pokrajinskom sekretarijatu, a oni najveći IPARD fondovima. Danas razgovaramo o pametnoj, preciznoj poljoprivredi, jer je to budućnost i način da prenepregnemo razne probleme, od klimatskih do svih drugih, i postignemo što više prinose, a naši poljoprivrednici što veće prihode od svog rada - rekla je gospođa Ivana Popović.
            Prisutne je obavestila da će Kabinet nakon analize Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014 - 2024, pripremiti novu, kojom će biti prevaziđeni postojeći propusti, i našoj poljoprivredi doneti vidljiv boljitak.
            Zahvalila se Zadružnom savezu Vojvodine, jer organizujete jako dobre i korisne skupove, koji mnogo znače zadrugarima i poljoprivrednicima da se okupe svi relevantni akteri iz ove branše:
            -  Postoji potreba da svi koje to interesuje, čuju ove informacije koje smo svako ponaosob preneli iz svoje oblasti, domena rada, itekako znače svima a meni posebno jer volim da vidim greške koje smo možda napravili, na koji način da ih ispravimo. Ove godine Ministarstvo poljoprivrede ima rekodni budžet, Trudili smo se koliko smo mogli na našem nivou da pomegnemo što se tiče subvencija. To nikada nije dovoljno, nije lako da se pokrije ovako teška godina, ali je važna da ispred Vlade Republike Srbije za naše poljoprivrednike 45% svih davanja ide u poljoprivredu. I to je poruka da Vlada Republike Srbije poljoprivredu smatra prioritetnom.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com