Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Sve je više “zelenih mašina” na našim poljima

Sve je više “zelenih mašina” na našim poljima

  • PDF

            Da bez savremene mehanizacie i njene pravilne primene nema uspešne poljoprivrede, postulat je koji je obležio početak i kraj manifestacije - “Uz zadruge do savremene mehanizacije”, koju drugu godinu za redom organizuje Zadružni savez Vojvodine, sa ciljem da okupi sve relevantne predstavnike usko vezane za oblast poljoprivrede. Ove godine domaćin skupa bila Zemljoradnička zadruga „Paprika“, iz Martonoša, kako zbog uspešnosti do koje je došla otvorenošću za promene i usklađivanjem proizvodnje sa kretanjem tržišta, tako i zbog „zelenih John Deere mašina“ na svojim poljima.

            - Ko god ima planove, ambicije u domenu poljoprivrede, treba da iskoristi saradnju i pomoć kompanije KITE D.O.O. kao dobavljača, u kojoj smo našli pouzdanog partnera, odgovarajuće servisere, ostvarili odlične kontakte i uvek nam preporuče ono što je u skladu sa našim potrebama - rekao je tim povodom Toša Matić, direktor ZZ „Paprika“.
            Kompanija John Deere je svoje prisustvo obeležila stacionarnim i demonstracionim prikazom nekih mašina iz svog bogatog asortimana pokazujući razlog zašto su one najprodavanije u Srbiji i svetu.
            - Kada kažemo zadruga prva asocijacija su uredno obrađene parcele, optimalni prinosi ali i obnovljena i dobro servisirana mehanizacija. Nama je drago da smo deo ove priče i naša saradnja iz godinu u godinu sa Zadružnim savezom Vojvodine postaje sve bolja i sveobuhvatnija - rekao je mr Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije za Srbiju, a potom se zahvalio ZZ „Paprika“ i kooperantima koji su za ovu priliku svoje John Deere mašine pozajmili za prezentaciju.
            Savremena mehanizacija jedan je od ključnih uzroka nezadovoljavajućih proizvodnih i ekonomskih rezultata u poljoprivredi. Razvojem savremene poljoprivredne mehanizacije se očekuje da ona bude racionalna, jeftina, energetski štedljiva i ekološki prihvatljiva. Zahvaljujući napretku tehnologije, ali i njenoj adekvatnoj primeni, prinosi se znatno uvećavaju, a potreba za radnom snagom, akutnim problem današnjih poljoprivrednika, smanjuje. Problem kako doći do savremene mehanizacije za najveći broj naših poljoprivrednih proizvođača je nedostižan, a udruživanje u zadruge je jedan od načina njegovog prevazilaženja.
            Sve više „zelenih mašina“ na našim poljima, agrarnu scenu Vojvodine i Srbije čini sve atraktivnijom, čime se postiže efikasnost, ekonomičnost, redukcija troškova i najvažnije, veći učinak po jedinici površine.
            Mr Đorđe Mišković je pozvao prisutne da obiđu „stanice“, koje je KITE D.O.O. pripremio, radi dobijanja svih informacija od značaja za savremenu poljoprivrednu proizvodnju.  Na „stanicama“, punkotovima bili su prikazani traktori serije 8R i veliki traktori orači - serije 8RT; traktori serije 6M opremljeni prikolicma; precizna poljoprivreda u nekoliko celina, među kojima i prikaz traktora serije 6R sa prskalicom John Deere m732 sa novim konceptom tzv. „spoting sprey“ sa hemikalijom koncentrisanom samo na uočeni  korov i mesta gde treba da se primeni; prikaz John Deere kombajna serije W u radu...
            Gospodin Mišković je na kraju sve prisutne pozvao da postave pitanja vezana za ovu „izložbu“ novina, i ukoliko žele, uđu u mašinu, uz prethodnu prijavu domaćinu stanice i dodao:
            - Ništa nema bez finasiranja, bez pomoći institucija, uključujući Zadružni savez Vojvodine,  Fondaciju „Prosperitati“, sredstava iz IPARD fondova, sredstava države, pokrajine i lokalnih samouprava, donacija stranih vlada i dr. Proces obnove poljoprivredne  mehanizacije je nezaustavljiv i tako treba da ostane  U tome značajnu ulogu ima i OTP banke koja nas sve ove godine prati i sa povoljnim kreditima prilazi kupcima, kao i ponuda OTP lizinga koja će važiti do kraja godine, a podrazumeva učešće od 10% i godinu i po dana grejs perioda za kombajne i traktore orače serije 8R, što je jedno je od mogućih rešenja za kupovinu nove mehanizacije.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com