Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prevazilaženje teške situacije u poljoprivredi podrazumeva i menjanje nas samih

Prevazilaženje teške situacije u poljoprivredi podrazumeva i menjanje nas samih

  • PDF

            Dr Aleksandar Sedlar, redovni professor na Departmanu za poljoprivrednu tehniku na Poljoprivrednom fakultetu Univerzitetu u Novom Sadu, i orgnizator simpozijuma „Agro-tehnika-precizna poljoprivreda“ koji je u januaru ove godine održan 49. put na Zlatiboru, čovek iz nauke, svojim iskrenim nastupom privukao je pozornost učesnika skupa „Uz zadruge do savremene mehanizacije“, koji je u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) održan u ZZ „Paprika“ u Martonošu, opština Kanjiža.

            Njegovo obraćanje nimalo hvalospevno, pre realno sagledavanje stanja na terenu, odnosa i nedostataka, onoga što se u srpskoj poljoprivredi mora prevazići da bi poljopirvredna proizvodnja u funkcionalnom i svakom drugom smislu bila prosperitetna.
            - Nakon više od 26 godina u ovom poslu, ne pamtim ovakvu godinu, iako smo i ranije imali teške situacije da nismo pokrili proizvodnju. Imamo niske cene poljoprivrednih proizvoda, hronični nedostatak dugoročne poljoprivredne strategije, i kada sve to stavimo na papir dođemo do situacije u kojoj smo danas. Da li imamo pravo da čekamo da se promeni nešto na čega ne možemo da utičemo, svetsko tržište, vremenske (ne)prilike? - upitao je dr Sedlar i nastavio:
            - Cenim i podržavam subvencije ali one nam neće pomoći ako nemamo para da ih ispratimo. I to neće dugoročno rešiti problem. Moraćemo da menjamo pristup poljoprivredi, da vidimo kako možemo jedni drugima da pomognemo. Ono što moramo najviše da promenimo, i što je najteže, je naša narav i navike. Da ne možemo da uspostavimo mašinski prsten a da u jednom selu imamo ko zna koliko kombajna, mašina koje ne koriste pun kapacitet? Možemo da menjamo samo svoje troškove, ne i izbor radnika, zato što ih nema dovoljno. I tu dolazimo do savremene mehanizacije, precizne poljoprivrede, koja traži investiciju i tu je dobro došla pomoć države, ali suštinski, moramo se promeniti i početi da razmišljamo da se okrenemo nečemu prosperitetnom. Moramo da podnesemo deo odgovornoti i mi na Poljoprivrednom fakultetu i uradimo regionalizaciju, pomognemo poljoprivrednim proizvođačima, uradimo neki servis. I mi smo se zatvorili u neke krugove gde pratimo svoje interese. Sve to bi morali promeneti da posle pet godina ne bi opet pričali kako je teška godina i da nemamo rešenje. Bojim se da nećemo još dugo moći izneti ovako teške godine a ne bih voleo da dočekamo da Srbija bude zavisna u proizvodnji hrane od uvoza - izjavio je dr Aleksandar Sedlar.
            Iznoseći trenutno stanje u poljoprivredi Vojvodine i Srbije, dr Sedlar je sa prisutnima podelio rešenje koje se sastoji u kontinuitetu investiranja u planski razvoj, koji će, na osnovu svojih ovlašćenja i mogućnosti pratiti i Poljoprivredni fakultet, i potruditi se da uradi ono što je do njih, da bar malo olakšaju situaciju.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com