Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Prvo predstavljanje i promocija trofeja u Kaćkoj šumi

Prvo predstavljanje i promocija trofeja u Kaćkoj šumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Izostanak manifestacije LORIST na Novosadskom sajmu ove godine, doveo je na ideju rukovodstvo JP „Vojvodinašuma“ da po prvi put na našim prostorima organizuje  Trophy show - izložbu trofeja lovne faune Srbije. Izložba je održana 06. i 07. oktobra u lovištu Kaćka šuma.
            Tim povodom, Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo u JP „Vojvodinašume” je rekao:

            - Kako bi održali kontinutet, za koji smatramo da mora da postoji, opredelili smo se da napravimo jednu specifičnu manifestaciju kod nas, uobičajenu u zemljama srednje i zapadne Evrope, koje imaju razvijeno lovstvo, tzv. predstavljanje i promocija trofeja, prikaz trofeja određenih vrsta ili više vrsta lovne faune jedne države. Opredelili smo se da, zajedno sa Lovačkim savezom Vojvodine i Novosadskim sajmom, koordinatorom cele ove priče, postavimo prezentaciju trofeja običnog jelena, koji je lovljen ove i prethodnih godina u lovištima „Vojvodinašuma“. Prikazali smo 181 trofej jelena, od toga čak 137 nosilaca medalja. Vrednost izloženih trofeja je oko 500.000 evra. Najvrednija i na istaknutom mestu postavljena su tri eksponata, svaki vredan na svoj način i svaki košta 20.000 evra. Želja nam je bila ne da se hvalimo već da pokažemo potencijal lovne privrede Vojvodine i Srbije.
            Plan organizatora je da u narednim godinama ovo bude prateća ili sastavna manifestacija LORIST-a, u skladu sa evropskim trendovima održavanja manjih, zvaničnih događaja, kao uvertira, najava, svakako podrška određenim sajamskim manifestacijama.
            -„Kaćka šuma“ se nalazi na 15 km od Novog Sada i nadamo se da ćemo opravdati čitavu ovu našu aktivnost i da možemo da se kandidujemo i budemo deo sajmaskih manifestacija vezanih za lovstvo i lovnu privredu AP Vojvodine - izjavio je gospodin Stanković.
            Praksa je da ovakve manifestacije i izložbe prati i stručni deo. Tema predavanja održanog u sklopu izložbe je bila vezana za - Planiranje, stručno gazdovanje jelenom u ravničarskim uslovima, a održana je i rasprava o dopunama i izmenama Zakona o divljači i lovstvu Republike Srbije.
            U sklopu obežavanja godišnjice JP „Vojvodnašume“ predstavljena je i Monografija – “20 godina štitimo prirodu - čuvamo šumu”, jer ako nešto nije napisano nije se ni desilo.
            Događaj je pratila degustacija specijaliteta od divljači, a pošto je tema bila jelen, na meniju su bile lovačke kobasice i gulaš od jelena, te lovački pasulj sa lovačkim kobasicama.
            - Ova degustacija bila je i prilika da pokažemo da je meso divljači nutritivno najzdravije što može da se konzumira na našem tržištu, što na ovaj način i popularizujemo, i da kao što je riba ušla jednom nedeljno u svaku kuću, bilo bi dobro da to bude i divljač - poručio je gospodin Stanković.
            Ova manifestacija, pokazujući snagu korisnika lovišta, u ovom slučaju JP „Vojvodinašume“, treba da pomogne lovstvu Vojvodine. JP „Vojvodinašume“ gazdije sa svega 17 lovišta posebne namene, na 109 hiljada ha, odnosno 20%, od ukupno dva miliona ha lovišta.
            Inostrani lovci odavno su se vratili u srpska lovišta i prisutan je hroničan problem manjka prostora, slobodnih mesta. Već sada se ugovara lov 2025/26. godine.
            Najveći broj posetilaca ove manifestacije bili su pripadnici tzv. građanskog lovstva, članovi lovačkih društava koji, sa lovnom kartom Lovačkog saveza Srbije mogu da love samo sitnu divljač, te im je organizator na ovaj način učinio svojevrsan plezir i pružio priliku da budu deo veće lovačke priče.
            Događaj je pratila i izložba fotografija iz lova i prirode, velikog formata (70x94) autora Radomira Perina Raše, koji je predstavio i trojezičnu Fotomonografiju - “Okom kamere u srcu prirode”, izdate povodom njegovog 45 godina bavljenja foto i video zapisom.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com