Mon06172024

Poslednja izmena:11:03:06 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Čuvanje vrednosti prošlosti za buduće generacije

Čuvanje vrednosti prošlosti za buduće generacije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Godišnja skupština Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, održana je nakon pauze, oktobra 2023. godine u Novom Sadu, u njegovom sedištu. Od konstituisanja, 15. februara 2016. godine, na Dan državnosti Republike Srbije do danas, strategija razvoja Saveza ostala je dosledna pravcima višesmernog delovanja: u smislu reprezenta i koordinatora zajedničkih programskih, umetničkih i kulturnih, društveno-vaspitnih sadržaja i poboljšanja položaja kulturno-umetničkih društava Srbije. Uključivanje u njihov rad što većeg broja mladih, bio je i jeste put čuvanja i negovanja nematerijalne kulturne baštine.

            Za prvog predsednika Saveza izabran je Milorad Lonić, predsednik KUD „Železničar'' iz Novog Sada, predsedavajućim skupu u Novom Sadu.
            - Tokom proteklih godina potrudili smo se da sve ciljeve koje smo definisali na Osnivačkoj skupštini pokrenemo i u maksimalnom obimu realizujemo. Po završetku Skupštine podneli smo Izveštaj u kojem smo sumirali naš rad u proteklom periodu čime smo pokazali našu doslednost i dobili potvrdu 40-tak članica Saveza  - istakao je predsednik.
            Bez pomoći države kultura teško može da opstane. U podizanje kulture, njenog nivoa i ponude uključen je širok spektar insititucija i organizacija: od gradskih do Ministarstva za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata. Humani karakter Savez pokazuje realizacijom pomoći sadržanoj u ciljevima Osnivačke skupštine, za koje je prošle godine Heineken Srbija d.o.o. Zaječar izdvojio 23 hiljade evra, usmerenih za društva na teritoriji jugoistočne Srbije, ove godine 30 hiljada, na nivou Saveza. Svim članovima podeljenim u četiri regiona (jugoistočna i istočna Srbija, centralna i zapadna, teritorija Beograda  i Vojvodina), dodeljena su sredstva od 58 do 230 hiljada dinara.
            Neke od najvećeih događaja u organizaciji Saveza je Svetski dan srpskog kola, u koje se uključuju i fokloraši i građani. „Najveće kolo na svetu“ sa Folklornim ansamblom „Vila" i SKUD „Železničar", kao organizatorom, uvršteno je 2017. godine na UNECO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
            - Ovom manifestacijom našeg kola koje se igra na trgovima grada, želeli smo da privučemo pažnju na naš rad i damo doprinos negovanju nematerijalnog kulturnog nasleđa - objasnio je gospodin Lonić.
            Od strane grada Novog Sada, pokrajinskih i republičkih institucija, podržan je i Festival zlatnih ansambala, koji će ove godine biti održan po XV put druge nedelje decembra, kojim se na reprezentativan način nastoji ispoljiti naša tradicija. U okviru festivla po prvi put je demonstrirana jedinstvena forma - minijature na temu srpskog kola, koja će od naredne godine biti proširena na teme svih elemenata zaštićenih na nacionalnoj listi nematerijalne kulturne baštine, kao svojevrsan doprinos svim budućim generacijama.
            Godišnja skupština je i prilika kada se nagrađuju zaslužni. Za prezentativni deo kulturnog nasleđa, koji se odnosi na minijature uvedena je kategorija laureata I, II i III stepena, Nagradu „Zlatno pero“, za negovanje kulture i sećanje, koje je prošle godine uručeno dr Milanu Miciću, generalnom sekretaru „Matice srpske“, ove godine, na predlog „Matice srpske“ i drugih relevantnih institucija iz kulturnog miljea dobitnice su dve dame, članice Muzikološkog instituta SANU, akademik dr Jelena Jovanović i dr Danka Vlajić Mihajlović. U obrazloženju je rečeno - zbog ogromnog doprinosa (dr Jovanović kroz pesmu i muzički deo, dr Vlajić Mihajlović zbog zaštite pevanja uz gusle u UNESCO), koje su kroz pisanu formu, ostavile materijale potrebne za održivi razvoj nematerijalnog kulturnog nasleđa.
            „Tradicionalne igre u novo doba“, za podsticanje negovanja tradicionalnih igara u želji privlačenja mlađih generacija, manifestacija, lepo prhvaćena od svih generacija.           
            Savez je u proteklom periodu intenzivno sprovodio edukaciju KUD-ova, kadrovskih potencijala, organizacijom radionica i seminara. Radionicu „Pevanje iz vika“ vodio je dr Dimitrije Golemović i prerano preminula prof. dr Selena Rakočević, uz učešće pevača sa terena; Radionice srpskog kola imale su za cilj objedinjavanje na nivou komunikativnog fenomena lokalne varijantnosti, istih igara na različite načine, što naš kulturni opus čini još bogatijim; Radionice „Rumenke - igre u kolu“ koje još uvek žive u svojoj matici, u svrljiškom okrugu, organizovane su sa željom da se sačuvaju na što širem području.
             Zahvalni smo gradu Novom Sadu, AP Vojvodini, Sekretarijatu za kulturu APV, Ministarstvu za kulturu RS koji su prepoznali i podržali naš rad, možda ne u očekivanom obimu, ali smo i ovom Skupštinom pokušali da istaknemo naš rad i vrednosti, da organizujemo naša društva, da napravimo određena pravila koja neće dopustiti zloupotrebe u bilo kom segmentu. Obavezali smo se i da ćemo nematerijalno dobro koje ima ljudsku opštost sačuvati od propadanja za buduće generacije srpskog roda i svih onih koji bi mogli da to prihvate, i stavimo u jedan humaniji odnos. Namera nam je da budemo partner svim institucijama Republike Srbije - rekao je na krajuu Milorad Lonić.
            Tradicija i kulturno nasleđe nisu muzejski eksponati. Nisu konzervirane vrednosti. Tradicija i kulturno nasleđe pružaju priliku za nove narative, i za modernije čitanje i shvatanje kulturne istorije i njeno povezivanje sa savremenim dobom.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com