Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA FONDOVI Decenija Razvojnog fonda Vojvodine

Decenija Razvojnog fonda Vojvodine

  • PDF

            Razvojni fond Vojvodine obeležio je u maju ove godine vredan jubilej - 10 godina od osnivanja. O razvoju Fonda, pre svega, a onda i razvoju privrede, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava, direktor RFV Goran Savić kaže:

            - Ako posmatramo hronološki, činjenica je da se najveća ekspanzija Fonda desila u periodu od 2016.godine pa sve do danas, kada je i odobreno najviše kredita. Danas, smatram Fond kao jednu od značajnih institucija na polju finansiranja kako privrede, tako i registrovanih poljoprivrednih gazdistava u AP Vojvodini. Velike zasluge za trenutnu poziciju Fonda na tržištu finansijskih usluga pripadaju zaposlenima koji sa menadžmentom Fonda čine jednu veoma jaku celinu. Takođe, nemerljiv doprinos poslovanju i razvoju Fonda svih ovih godina je pružila Pokrajinska Vlada na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem. Ostvarili smo značajan doprinos razvoju kako privrednih subjekata, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, tako i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava Nadam se da će se i u budućem periodu nastaviti ovakav trend.
            RFV odobrava sredstva pod uslovima koji su daleko povoljniji od tržišnih. Svojom kreditnom politikom koja se ogleda u povoljnim kamatnim stopama, rokovima otplate do 7 godina i periodom mirovanja do 2 godine, Fond je proteklih nekoliko godina izgradio ime na tržištu finansijskih usluga koje ga u velikoj meri izdvaja od poslovnih banaka. Taj benefit su prepoznali poljoprivrednici i privredni subjekti sa teritorije Vojvodine kojima je od strane našeg Fonda omogućeno povoljnije korišćenje finansijskih sredstava po znatno povoljnijim uslovima za obavljanje svojih delatnosti.  Početak poslovanja Fonda nije bio nimalo lak i taj period do 2016.godine je karakterisao mali broj odobrenih kredita. Od 2016. godine svake godine je vrednost odobrenih kredita je znatno rasla, te smo od tada do danas  finansirali  različite projekte vrednosti nekoliko milijardi dinara.
            Imamo veoma dobru komunikaciju i saradnju sa svim pokrajinskim institucijama. Kod nekih institucija je ta saradnja intenzivnija, kao sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam koji nam subvencioniše i sufinansira dve kreditne linije za turizam. Osim toga, zajednički nastupi na nekim panelima, sajmovima, gostovanja u nekim emisijama su takođe jedan vid saradnje koji praktikujemo sa pokrajinskim institucijama. Veoma dobru saradnju imamo i sa jedinicama lokalni samouprave i savetodavnim službama u Pokrajini. Oni nam omogućuju nastupe na mnogim lokalnim manifestacijama, kao i učestvuju aktivno u organizovanju prezentacija RFV u svojim opštinama. Te prezentacije i manifestacije nam koriste da raširimo svest o Fondu i upoznamo prisutne o povoljnostima naših kreditnih proizvoda.
            Međunarodna poslovna asocijacija “Zeleni navigator Zapadnog Balkana” osnovana je od strane Razvojnog fonda APV, Garancijskog fonda APV i Garantnog fonda RS, a nakon toga su nam se pridružile privredna komore, kompanije i finansijske institucije   Cilj osnivanja regionalne poslovne asocijacije je aktivno učešće na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena i pružanju tehničke i finansijske podrške transformaciji regionalne ekonomije i usmeravanju javnog i privatnog sektora ka klimatskoj ekonomiji. To je vodeća inicijativa javnog i privatnog sektora Zapadnog Balkana koja razvija i implementira sveobuhvatne strategije i projekte smanjenja emisija koji pretvaraju klimatske akcije u dugoročne poslovne prilike za naše kompanije. RFV je u postupku akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Inčonu, u Južnoj Koreji  i to kao prva institucija iz Srbije, čime bi ostvario pravo na direktno korišćenje sredstava iz fonda za finansiranje klimatski odgovornih investicija u privatnom i javnom sektoru.
            Sa zadovoljstvom mogu da kažem da, kada god smo u mogućnosti, učestvujemo u humanitarnim akcijama bilo putem donacija ili sponzorstva nekih manifestacija, kulturnih događaja, sajmova. Cilj sponzorstava je da pomognemo održavanju tih događaja a ujedno da promovišemo Fond u najboljem svetlu. Donacije su više humanitarnog karaktera. Poslednja naša donacija je bila za Dečije selo u Sremskoj Kamenici. Ne postoji, valjda, veća satisfakcija od saznanja da smo tim doniranim sredstvima uspeli da ulepšamo nekom život. Sigurno ćemo nastaviti da učestvujemo u akcijama tog tipa i ubuduće.
            RFV svake godine pred sebe postavlja više ciljeve, a to podrazumeva da ide još brže i bolje napred i da u što većoj meri zadovolji potrebe poljoprivrednika i privrednih subjekata sa teritorije Vojvodine. Iz tog razloga vršimo prilagodjavanje uslova i uvođenje novina, a sve u skladu sa potrebama i postojećom tražnjom. Samo na taj  način možemo biti konkurentni na tržištu i zadržati nivo vrhunske institucije - izjavio je gospodin Goran Savić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com