Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM HOTELI Priroda - riznica razumevanja, podrške i radosti

Priroda - riznica razumevanja, podrške i radosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    U skladu sa koncepcijom Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Crveni krst Vršac od osnivanja, marta 1988. godine, nizom akcija sprovodi osnovne principe Pokreta koje se odnose na humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo, univerzalnost.

    Jedna od najatraktivnijih delatnosti Crvenog krsta Vršac vezana je za Odmaralište Crvenog krsta na Vršačkom bregu, između Vršačke kule i Đakovog vrha u sklopu Vršačkih planina na nadmorskoj visini od 357 metara, osam kilometara od centra grada, do kojeg se stiže kolima ili pešice.
    Suzana Cvetanović, sekretar Crvenog krsta Vršac odgovorno lice za Crveni krst Vršac i Odmaralište Crveni krst Vršac, nabrajajući sve blagodeti ovog mesta ne krije svoje zadovoljstvo što će ovaj ambijent sledeću sezonu započeti u adaptiranom enterijeru i sobama sa zasebnim kupatilima, umesto etažnih, što je bio slučaj do sada. Verovatno jedini nedostatak ovog savršenog prostora.
    Objekat je 1936. godine sagrađen iz donacije kraljice Marije Karađorđević i pomoć 565 donatora, u tadašnje vreme uglednih zanatlija, trgovaca i lekara, a po idejnom projektu Dragiše Brašovana, jednog od pionira srpske moderne arhitekture (između ostalog, projektovao je zgradu Banovine), Vrščanina. Sa temeljima u obliku krsta i ovom objektu je ostavio svoj prepoznatljiv potpis posebnosti. Privilegiju da iz ptičje perspektive to vide i potvrde imaju vršački paraglajderi. Odmaralište je sačuvalo svoj prvobitni izgled, ali je 2001. donacijom Crvenog krsta Španije objekat rekonstruisan i adaptiran, a 2003. zahvaljujući donaciji Crvenog krsta Gornje Austrije i opremljen. Dok 20 soba sa ukupno 110 ležaja uglavnom koriste deca osnovnoškolskog uzrasta, za boravak u okviru letnje škole, brojne sportske ekipe, klubovi, učesnici raznih kampova, a tokom letnjeg perioda realizuje se i oporavak socijalno ugrožene dece, u restoranu nacionalne kuhinje se svakog vikenda tokom cele godine traži mesto više. Ovo je omiljeno izletište Vrščana, pre svega porodicama sa decom iz cele Vojvodine i Srbije, ali ga posećuju i gosti iz susedne Rumunije, - objasnila je Suzana Cvetanović, ističući ne manje privlačne atrakcije, poput dečjeg igrališta, mini zoo vrta i sportskog terena koji se nalaze u okviru Odmarališta.
    Iako će predstojeća adaptacija reducirati smeštajne kapacitete, time će se podići funkcionalnost i ekonomičnost objekta, pa se računa na dolazak gostiju i tokom zimskih meseci, do sada koncepcijski prilagođenih rekreativnoj nastavi. Jer, lepota zime na Vršačkom bregu jednaka je lepoti boravka u letnjem periodu. Očekuje se i daleko veće interesovanje i dolazak drugih turista.
    Hrana je zasnovana na domaćim proizvodima i nacionalnoj kuhinji, uvek sveža i ukusno pripremljena čime privlači veliki broj gostiju, bez obzira na vreme i godišnje doba. S obzirom na boravak dece različitog uzrasta, posebna pažnja poklanja se raznovrsnim, nutritivno vrednim obrocima za decu, te izlazi u susret potrebama grupe sportista, dece sa specifičnim zahtevima u ishrani, sa kojim se usklađuje meni.
    - Naša fleksibilnost da odgovorimo na različite zahteve, te kvalitetna i uvek sveža hrana je ono što je ovoj ustanovi bio najjači adut, do sada, razlog tolikog broja gostiju. Po završetku adaptacije, naredne sezone, nadamo se popunjenosti od 60 - 70% godišnje, a ne dosadašnjoj u julu i avgustu. To je bio hendikep i za turističku ponudu grada, još uvek sa nedovoljnim brojem smeštajnih kapaciteta, i Vršačkih planina kao turističke atrakcije bez uslova za duži boravak turista, ljubitelja prirode i korisnika sadržaja koje ova planina ima u ponudi - kaže Suzana Cvetanović.
    Okružen šumom i mogućnošću za sportskim i rekreativnim aktivnostima u prirodi, ovo mesto je posebno označeno kao mesto čistog i svežeg vazduha. Nije slučajno ovo mesto odabrano za podizanje ovog objekta. Te 1936. stručnjaci su na osnovu istraživanja došli do zaključka, što se kasnije i potvrdilo, da je na potezu od granice sa Rumunijom do Odmarališta Crvenog krsta vazduh najčistiji u bivšoj Jugoslaviji, danas i u Evropi zahvaljujući strujanju 17 vetrova, te da Vršački breg predstavlja vazdušnu banju veoma pogodnu za lečenje i prevenciju respiratornih bolesti, bolesti pluća i organa za disanje. U vremenu kada su gradovi naše zemlje konstantno na svetskoj listi najzagađenijih, značaj ovog prostora je nezamisliv.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com