Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Autentična i lepa slika Srema u beočinskoj opštini

Autentična i lepa slika Srema u beočinskoj opštini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         U finišu Oktobarskih svečanosti povodom obeležavanja Dana opštine Beočin 16. oktobra, po prvi put je organizovana dvodnevna gastro-turističku manifestaciju „GASTROMEET FEST“, 28. i 29. oktobra. Sa ciljem očuvanja gastronomske i unapređenja turističke ponude beočinske opštine i Srema, pažljivo osmišljenim konceptom događaja, uz prisustvo velikog broja lokalnih proizvođača i promocije inovativnih načina priprema hrane, učinjen je prvi, po svemu sudeći i pravi korak ka ispunjenju svega zamišljenog.

            - Uprkos činjenici da se u Vojvodini održava preko 1.000 manifestacija, mislimo da ih je malo. Svako mesto treba da ima neki događaj. Beočin je jedna od opština čiji je potencijal u oblasti turizam velik, a manifestacije su jedan od načina kako se gradi nova turistička destinacija. Drago mi je što danas prisustvujemo prvoj manifestaciji u ovoj opštini koja ima za cilj se izgradi kao nova turistička destinacija na teritoriji AP Vojvodine i bude označena na turističkoj mapi Pokrajine - rekao je povodom ovog događaja dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.
            Biljana Janković, predsednik opštine Beočin je tom prilikom podsetila na znatan broj manifestacija na teritoriji ove opštine, kojima će se, prema njenom očekivanju pridružiti i „GASTOMEET FEST“, i postati tradicionalna.
            - Nadam se da će ovaj događaj ući u kalendar tradcionalnih događanja u opštini i promocije ne samo turističkih potencijala nego svega onoga što nudimo, kako lokalnih vrednosti naših domaćih proizvođača: meda, vina, kraft piva, kolača udruženja žena, koje čuvaju tradiciju i kulturu našeg podneblja - istakla je gospođa Janković, dodajući: - Opština Beočin se nalazi na jedinstvenom mestu, u zagrljaju Fruške gore i Dunava, ali ima i bogatu kulturnu baštinu, manastire Rakovac i Beočin, i želimo da to povežemo. Istakla bih našu poznatu manifestaciju „Banoštorske dane grožđa“ sa trajanjem od 27 godina, svojevrsnu promociju i naših vinara i podneblja poznatom po vinu i grožđu. U opštini se nalazi 12 registrovanih vinarija, poznatih i kod nas, ali i u svetu.
            -„GASTROMEET FEST“ je manifestacija osmišljena da promoviše male proizvođače vina, raije, suvomesnatih proizvode..., da predstavimo svetske kuvare iz Kuvarske federacije Srbije, da povežemo novo i staro. Očekujem da će manifestacija zaživeti i da će privući goste koji će uskoro tražiti krevet više u želji da provedu dva i više dana u našoj opštini - rekao je  Stevan Papišta, direktor Turističke organizacije opštine Beočin, najmlađe u Republici Srbiji,
            Po njegovim rečima, opština Beočin turistima može da ponudi vožnju katamaranom rekom Dunav, sportske aktivnosti na vodi, šetnje po Fruškoj gori, a poseban akcenat će biti stavljen na gastronomiju, jer „ljudi koji vole da jedu su dobri ljudi, jer vole da uživaju. Ko ne zna da uživa nije dobar ni za koga“.  Plan kako zadržati goste je već aktiviran projektom prekogranične saradnje sa Vukovarsko-srijemskom županijom, na osnovu kojeg bi u Beočinu trebao da bude podignut pristan i marina za 36 brodića i čamaca, objekat za prezentaciju, e- bike, daske za veslanje. Cilj ove kampanje je i da se napravi dobra klima za proizvođače vina, da mogu svoje proizvode da plasiraju na teritoriji gde grožđe rađa.
            Prvog dana na platou ispred Sportskog centra okupio se veliki broj lokalnih proizvođača hrane, pića, starih i umetničkih zanata, vrhunskih kuvara u ulozi žiria, predavača na radionicama (Kulinarski Masterclass) i kuvara. Drugog dana prisustvo velikom nedeljnom ručku pripremljenom na najvećem smokeru na Balkanu (za 150 kg svinjskog mesa) bilo je jedinstveno i zabavno iskustvo, nadasve korisno, u popularizaciji inovativnih načina pripreme hrane, po uzoru na najbolje BBQ kuhinje, a sve to uz muzičku pratnju gitare i rock’n’roll-a.   Realizacija GASTROMEET FEST-a poverena je Centru za razvoj turizma i očuvanje sela, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, opštine Beočin i TOO Beočin

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com