Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Futoški je najbolji

Futoški je najbolji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

    Perjanica očuvanja autohtonih biljnih vrsta u Srbiji Futoški kupus prošao je trnovit put od autohtonog do brenda koji je prešao granice naše zemlje. Uspešno, zahvaljujući pregaocima okupljenim u „Udruženje proizvođača i prerađivača Futoškog kupusa i Futoškog kiselog kupusa“ (2007), koji su već maja 2008. izvojevali prvu pobedu, zaštitu oznake geografskog porekla. 2012., Futoški kupus je postao prvi u Srbiji nosilac kontrolne markice oznake geografskog porekla, potvrda da je pravi, originalni Futoški sveži i kiseli kupus srpski brend i mogućnost da se predstavi na svetskom tržištu. Pojavljivanje na prestižnim međunarodnim sajmovima hrane, odličnim marketingom, sveprisustvom, postignuta je njegova prepoznatljivost na tržištu nekolicine evropskih zemalja. Njegov primer pokušali su mnogi da slede, neki su u tome i uspeli.

    Svojevremeno u ne lakoj borbi da se izgradi brend, danas u nastojanju da se isti odbrani, kraj godine „kupusari“ po 24 put obeležili manifestaciju - „Futošku kupusijadu“, ove godine 04. novembra, koja objedinjuje gastronomiju, kulturu, narodno stvaralaštvo, privredu, i svake godine privuče veliki broj posetilaca. Gde je Futoški kupus danas?
    - Oseća se opšta devalvacija interesovanja ljudi za zdrav i kvalitetan proizvod, koji ne postavljaju pitanje povezanosti zdravlja sa kvalitetom onog čime se hrane, namirnica koje unose u svoj organizam - objašnjava Miroljub Janković, predsednik Udruženja „Futoški kupus“, dodajući: - Futoški kupus je neuporediv sa drugim vrstama kupusa, jer se radi o prirodnoj biljci koja je kroz vekove (na području Futoga, kraj Novog Sada, duže od pet vekova), sama sebi stvorila ugled i reputaciju. Iako ga je mnogo teže proizvesti, a na jedinici površine rađa manje od bilo kojeg hibrida, što je njegova nesreća, pošto velika većina populacije razmišlja o novcu. Nisu mu dobra preporuka ni prodavci, od kojih je samo 10% onih koji prodaju Futoški, dok ostali prodaju onaj drugi, ali i dalje sa pričom da je to Futoški. To je ružna slika te priče, ali ima i ona lepa. Futoški kupus je nenadmašan u kvalitetu. To je, u svežem i kiselom obliku, "živa" hrana i treba je konzumirati što je više moguće jer pomaže organizmu u celini, sadrži enzime za varenje samo u svežem i kiselom obliku. Za razliku od njega konzumiranjem svake drudge vrste mrtve hrane ( obrađene termički ili hemijski ) organizam mora da troši enzime iz sopstvenih rezervi za varenje. pri čemu se organizam zakišeljava i brže stari. Pravi Futoški, bogat je mineralima,raznim drugim supstancama i mikroorganizmima,
    Na sve to, naš sagovornik otkriva nimalo sjajnu ovogodišnju sudbinu Futoškog kupusa, tešku za proizvođače, a posebno za sam kupus, koji je u nekoliko navrata pretrpeo štetu. Prvo ga je udarao led, posle ga je oluja izlomila, gotovo satrla, a posle nepogoda lepo vreme, visoke temperature naterale da sazri pre vremena. A kupcima ni na kraj pameti nije bilo da prave zimnicu, pa on jadan prezreo i počeo polako da truli.
    Ne tako davno Futoški kupus je bio toliko poštovan da je svaka porodica imala pozamašno bure kiselog kupusa, a do vremena kišeljenja, na meniju puno jela od kupusa. Po rečima predsednika, treba vratiti svest konzumenata, potrošača o njegovoj blagodati i životvornosti. Zdrav je u svežem stanju, zdrav je i kiseli koji prođe proces fermentacije i dobije neka druga korisna svojstva, kojh nema u svežem kupusu.
    Udruženje „Futoški kupus“ čine vredni domaćini, seljaci, vlasnici malih gazdinstava koji većinom od toga žive. Specifični, jedinstveni viskokokvalitetni proizvodi sa malih poljoprivrednih gazdinstava, moraju da image višu cenu u odnosu na industrijske proizvode jer jedino tako mogu da obezbede svoje mesto na tržištu. Pomoć, subvencije od lokalne zajednice i šire, usmeravaju se ka tim proizvođačima, ne bi li zadržali i tu proizvodnju i svoja gazdinstva. Jer sve je više onih koji to rade iz entuzijazma, a sve manje onih iz interesa, što bi u projektovanoj budućnosti pomoć zajednice trebala da bude objedinjena nagrada za njihovu izdržljivost i adekvatna zarada.
    Za kraj par sugestija za kupce jedinstvenog Futoškog kupusa: najbolje je da kupci nađu svog proizvođača i direktno kupuju od njega (www.futoskikuspus.org), da prate oznaku Udruženja proizvođača i prerađivača - Futoški (takođe na sajtu)... Ove godine proizvođačima su podeljene majice sa logom Udruženja, a u sledećem koraku imaće jedinstvene zimske uniforme, sve u odbranu brenda i povećanja poverenja kupaca, da svaki proizvođač/prodavac izgleda unikatno kao i Futoški kupus.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com