Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Značaj bezbednosti za turističku privredu

Značaj bezbednosti za turističku privredu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Deveta Međunarodna stručna konferencija Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB) pod nazivom „Dani korporativne bezbednosti 2023“ održana je 13. i 14. novembra u Hotel Mövenpick Resorts & Spa Fruške Terme, najposećenijoj spa&wellness destinaciji ove vrste kod nas.

    Organizatori skupa SAMKB, u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA), koja uključuje stručnjake za korporativnu bezbednost iz nacionalnih udruženja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, PK Srbije, PK Vojvodine i PK Beograda, kao i kompanija čija je delatnost u domenu obezbeđenja i bezbednosti iz Srbije i regije, razmenili su iskustva i primere dobre prakse i istakli značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesu efikasnijeg rukovođenja javnim i privatnim kompanijama i institucijama.
     - Podrška Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam  kongresnoj industriji i kongresnom turizmu u AP Vojvodini je značajna, a tome u prilog govori prvi konkurs Sekretarijata za podršku organizacije kongresa - rekao je dr Nenad Ivanišević, resorni sekretar otvarajući Konferenciju, uz sugestiju da ovakvi skupovi na teritoriji AP Vojvodine postanu praksa.
    Jedan od učesnika panela na temu korporativne bezbednosti bila je i dr Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Vojvodine (TOV). Ona je težište diskusije stavila na bezbednost u turizmu koji poslednjih godina beleži konstantan rast i broja dolazaka turista i broja noćenja. Od kada je, pre dvadeset godina TO Vojvodina počela sa radom, broj turista je utrostručen.
    Primetila je da je Hotel Mövenpick Resorts & Spa Fruške terme u Banji Vrdnik, ove godine za 69% povećao turistički promet u odnosu na prethodnu godinu, što ne iznenađuje jer osim brojnih sadžaja u okviru kompleksa, njegov položaj, neposredno uz NP „Frušku goru“, Svetu Frušku goru i 17 srednjovekovnih manastira, svakako daje izuzetnost ovoj turističkoj destinaciji za aktivan, sportski, rekreativan i dr. vrste turizma.
    - Savremeni turista osim doživljaja traži neke nove, interesantne sadržaje. Možemo primetiti i da trenutna situacija u svetu, krize, utiču i na turističku privredu, te doživljaj koji turista ponese sa svog turističkog putovanja formiran na osnovu svih stečenih iskustava u velikoj meri podrazumeva i bezbednost. Bezbednost pripada delu konkuretnosti jedne turističke destinacije. Na osnovu analize respektabilnih pokazatelja konkurentnosti turizma na nivou nacionalnih ekonomija - Indeksa konkurentnosti putovanja i turizma (Travel & Tourism Competitivness Index (TTCI), koji sadrži 14 stubova konkurentnosti, Republika Srbija ima ukupnu ocenu 3.38, dok je ocena za bezbednost, kao izdvojena komponenta 5.41. To ukazuje da se turisti osećaju bezbedno kada dolaze u našu zemlju - rekla je dr Pavlović.
    Podsetila je da turizam podrazumeva i više hiljada manifestacija koje se organizuju u našoj zemlji, i da se TO Vojvodine i ličnim primerom dokazala kako u ulozi organizatora (Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk&Wine 2023") i suorganizatora (Tour de Fruška), tako i u ulozi savetodavca organizatorima koje sve mere treba da preduzme (obezbedi) da bi se manifestacija realizovala na poželjan i adekvatan način.
    - Vremena su se promenila i osim svoje primarne, promotivne aktivnosti, čitav tim TO Vojvodina vredno radi na svim segmentima turističke privrede, uključujući i faktor bezbednosti. Značaj ovakvih konferencija je u razmeni iskustava sa različitih terena koje treba da dovedu do podizanja svesti i u turističkim organizacijama i lokalnoj samoupravi, posebno svesti lokalnog stanovnišva, o značaju bezbednosti jednog događaja i turizma uopšte - zaključila je dr Nataša Pavlović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com