Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Božansko piće koje se miriše, degustira i kojim se slika

Božansko piće koje se miriše, degustira i kojim se slika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Vino veseli i telo i dušu. Ono je čudo, unutrašnja vatra i tečnost koja živi. U njemu je sublimirana sva istina ovoga sveta. Vino govori mnogo o onima koji su ga stvarali, i onima koji ga piju. Uz vino mislima rastu krila, rađaju nove ideje, a srce prosvetljuje. Zato je vino umetnost. Umetnost onoga ko ga stvara i onoga podstaknutog da je stvara dok ga degustira.

    Mira Kovačević, slikar i ljubitelj vina spojila je dve svoje ogromne ljubavi, prema slikanju i prema vinu, posvetivši se vinorelima, tehnici u kojoj su samo najodvažniji pokušali da se izraze. Kako kod nas, tako i u svetu.
    A ona joj se posvetila. U traganju za novim izazovom u slikarstvu, prezasićena štafelajskog slikarstva, za vreme jednog vinskog festivala u Hercegovini, ideja joj se nametnula sama. Slikanje vinom je stara, gotovo zaboravljena tehnika kojom se ova umetnica bavi poslednjih šest godina, zadovoljna učinkom, neobičnim, drugačijim od bilo kojih drugih tehnika kojima je ranije radila.
    - Vinoreli su čudnovato živi, kao i vino. Menjaju se vremenom, presvlače nekom vrstom patine i stare. Dominantnih ljubičastih tonova i rubin crvene boje, u zavisnosti od sorte i starosti vina. Sa protokom vremena i slike se menjaju da bi nakon godinu dana poprimila „konačan“ izgled i oblik, i preovlađujuće smeđim i oker tonovima, kada možemo da kažemo da je proces sazrevanja slike uglavnom dovršen. Promene traju i dalje, sporije su i ne tako vidne, i uz čuvanje na adekvatan način, kao i vino, na tamnim mestima, bez direktnog dodira sa suncem i veštačkim izvorima svetlosti, nikada neće nestati. Samo će se promeniti, i to je neizbežno - objašnjava Mira Kovačević.
    Motivi vinorela mogu biti najrazličitiji. Ako odgovara željama klijenata, to su portreti. Za svoju dušu na vinorelima je istaknuta neka poetika, uvek vezana za žene, jer smatra da su žene i vino jedinstven spoj prefinjenosti, elegancije i stila, od romaničkih dama u lepršavim haljinama, izazovnih u provokativnom rublju, nagih sa čašom vina prepuštenih mislima.
    Iskustvo je potvrdilo da se može slikati sa svim vrstama vina. Mira Kovačević se opredelila za crveno, tek ponekad rose vino, jer belo ostavlja prozračne i tonove slabog intenziteta koji se procesom oksidacije tek blago pojačavaju, što je još uvek nedovoljno. Po njenim rečima crvena vina su najzahvalnija i to određene sorte. Tipične za njen rad su autohnone sorte iz regiona, poput: Blatine, Vranca, Prokupca, Plavca malog....
    Ovim umetničkim delima idealno mesto je u vinarijama, objektima koji neguju vinsku kulturu. Upravo je sa njima umetnica ostvarila do sada skroman kontakt, a kupci su uglavnom ljubitelji vina, koji kupuju ili naručuju za svoj prostor ili kao poklon. Brojne vinarije koriste njene vinorele za dizajn svojih etiketa. U Srbiji jedna vinarija, u BiH nekoliko, takođe u Brazilu, Francuskoj i Nemačkoj, svoja vina predstavljaju ovim njenim potpisom.
    U želji da upozna što više ljudi sa ovom tehnikom, umetnica svoje radove izlaže na dve-tri odabrane vinske manifestacije godišnje (ove godine izlagala je u okviru Župske berbe, u Muzeju vinogradarstva i vinarstva, u Aleksandrovcu; na WINE VISION BY OPEN BALKAN).
    Organizuje i radionice slikanja vinom za polaznike - amatere. Da se zabave i uz degustaciju vina upoznaju sa osnovama ove rafinirane tehnike.
    - Ovakve susrete sam shvatila kao deo moje misije da ljubitelje vina upoznam sa vinom na neki nov način, ne samo pod nepcima, nego i na papiru i da kući odu sa malim „umetničkim“ delima, da probaju vinsku umetnost i priđu joj bez predrasuda. Vinske slike su kao i sve druge, lep ukras za dom, autentičan poklon i zaista bi bilo lepo da svaka vinarija od svojih vina ima po neki vinorel - objašnjava Mira Kovačević, slikar koja živi u Pančevu, majka jednog dečaka, koja se isključivo bavi slikarastvom u potrazi za suštinskim ja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com