Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Mačkovi dani mladog Portugizera u Irigu su mnogo više od vinske fešte

Mačkovi dani mladog Portugizera u Irigu su mnogo više od vinske fešte

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

    Za razliku od kalendarske, Vinska Nova godina uvek počinje u vreme stasavanja Mladog vina, koje se simboličnim otvaranjem bureta od 500 litara poslednjih 16 godina besplatno nudi vinoljupcima, veselim sugrađanima, na degustaciju. Tako to radi Vinarija „Mačkov podrum“ iz Iriga, koji će u čuvenoj iriškoj Vinskoj ulici, ove godine 25. novembra od 12;00 do 19:00 časova obeležiti ovaj za vinarstvo i Irig veliki dan.

    Značaj ovog događaja prepoznali su i Republička Vlada i Vlada AP Vojvodine, kao i opština Irig, ulažući u minulom periodu značajna sredstva u putnu infrastrukturu i rekonstrukciju objekata od značaja. Prisustvo Fedora Pušića, šefa kabineta predsednika opštine Irig, zaduženog za ruralno razvoj opštine, uz Savu Jojića, organizatora događaja i vlasnika Vinarije „Mačkov podrum“, te Đurđice Jojić Novaković, menadžera (rukovodioca prim. Save Jojića) vinarije, na konferenciji za medije kojim je najavljen ovaj događaj u Infocentru Turstičke organizacije grada Novog Sada, 21. novembra, to potvrđuje.
    - Govoriti o vinogradarstvu i vinu u Srbiji a ne pomenuti Irig danas je nemoguće, i za mnoge ljubitelje vina i one koji očekuju neka nova događanja u vinogradarstvu Irig je idealno mesto. Opština Irig je odredila pravce budućeg razvoja u vinogradarstvo i poljoprivredu, podržavajući sve one koji žele da potpomognu razvoj turizma i  razvoj vinogradarstva u našoj opštini. Porodica Jojić i Vinarija „Mačkov podrum“ su napravili veliki iskorak organizacijom ove manifestacije, jer nisu to samo „Dani Potrugizera“, sama po sebi jedna izuzetna manifestacija, već i promocija mesta Irig i ostalih malih proizvođača u mestu i našoj opštini - istakao je gospodin Pušić.
    Sa iskustvom prikupljanim godinama unazad, gospodin Pušić je pomenuo i prisustvo na manifestaciji nekih od 20 registrovanih vinara iz ove opštine, koji će takođe nuditi svoja vina, te je Savu Jojića postavio na čelo promoter Portugizera svatovca, vina koje se degustira u godini berbe i  zvaničnog srpskog brenda, ali i promotera ostalih vinarija i malih produktera uopšte.
    Podsetio je da je opština Irig nakon decenije organizovanog dočeka mladog Portugizera u centru Novog Sada, oberučke prihvatila dolazak ove manifestacije u mesto gde pripada - u Irig, i da je lokalna samouprava prepoznala značaj ove manifestacije, uloživši znatna sredstva u njenu realizaciju.
    Po njegovim rečima Irig ima idealanu poziciju, na 50 km od Beograda i 20 od Novog Sada; bogatu vinsku tradiciju, kulturno-istorijsko okruženje koje broji osam od sedamnaest srednjovekovnih manastira na Fruškoj gori, bogatstvo izvora lekovite i termomineralne vode, pored vinara i velikog broja odličnih proizvođača visokokvalitetnih polutrvrdih i trvdih sireva, suvomesnatih proizvoda i dr. Sve su to preduslovi za privredni i sveukupni razvoj opštine, koja će kao i do sada pomagati kako tradicionalne vinare, tako i nove, čiji se vlasnici bave drugim biznisom a vinariju smatraju investicijom, koja generiše nova radna mesta. Takođe će podršku pružiti vinogradarima, čiji će viškovi završavati u nekoj od vinarija, jer je „poenta da svako od svog rada ima neke vajde“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com