Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE VINO XVI Mačkovi dani mladog Portugizera u Vinskoj ulici u Irigu

XVI Mačkovi dani mladog Portugizera u Vinskoj ulici u Irigu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

    I ove godine očekuje se veliki broj ljubitelja i poštovalaca vina Vinarije „Mačkov podrum“ u Vinskoj ulici u Irigu, na XVI Danima mladog vina, šestim u ambijentu Iriga - mesta u kojem je ovo vino i nastalo.

    Sava Jojić, iriški vinar sa pedigreom, vizionar, pokretač je dobrih promena na teritoriji Fruške gore i u vinskom miljeu Srbije. Ustanovljenjem ovog dana povezao je Srbiju sa svetom, sa italijanskom i francuskom tradicijom koja je mladim vinima osvojila svet. A Sava Jojić - Mačak, unazad 16. godina, svojom manifestacijom osvaja, edukuje i bodri vinare iz Srbije da se vinima iz ovogodišnje berbe, lagane strukture, blagih tanina i izuzetne voćnosti i aromatičnosti, jedne od nekada najzastupljenijih sorti na Fruškoj gori - Portugizera, predstave publici i započnu Novu vinsku godinu.
    Shvatio je on da ne može u Srbiji kao što je u svetu. Da treći četvrtak novembra ustoličen kao Dan mladog vina u najvinskijim zemljama sveta ne može da se preslika kod nas već traži ustupke, tempira iz godine u godine u drugi dan tražeći najbliži, najpogodniji datum za održavanje.
    - Shvatili smo i na neki način prihvatili poruke naših ljubitelja da treći četvrtak novembra nije uvek najbolji izbor, i da je subota prihvaljivija za takvu manifestaciju, i to je u redu, jer se u tom peirodu pojavio sjajan vinski događaj - Vinska vizija otvorenog Balkana. Ne želeći da se sudarimo sa ovim velelepnim događajem, pomerili smo našu manifestaciju za sedam dana. Subota 25. novembar, bez obzira na vremenske prilike biće pravi dan za mlado vino i uživanje u njemu i sva dešavanja oko njega - poručio je gospodin Jojić.
    Događaj povodom obeležavanja Dana mladog vina prihvatila je nekolicina vinarija u Srbiji, ne pridržavajući se striktno datuma. Jednog dana, vrlo skoro, to će postati opšti trend, uveren je gospodin Jojić.
    Da bi razumeli mlado vino, moramo da proširimo svoje vinske ukuse, svoju vinsku senzoriku, prihvatanje nečeg drugačijeg, svežeg, što najavljuje dobru ili manje dobru vinsku godinu. Svedoci smo dinamičnog razvoja vinogradarstva, posebno na Fruškoj gori, a „Mačkov dan mladog Portugizera“ mnogo je doprineo afirmaciji vinogradarstva i vinarstva u ovoj vinskoj regiji, po mišljenju Save Jojića,  „u ovom trenutku sigurno najdinamičnijem, najmoćnijem faktoru razvoja vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, a potvrdu smo dobili na „Vinskoj viziji“ sa tri najveće nagrade za ovdašnja vina“.
    U subotu, na ovoj velikoj i hvale vrednoj manifestaciji vina su, kao i uvek, besplatna, program pitak, zanimljiv, u maniru narodnog stvaralaštva, bez velikih imena, sa merom i ukusom.
    Tačno u podne otvara se Vinsko-gastronomska ulica, gde će svi posetioci imati mogućnost da degustiraju kako vino tako i suvomesnate specijalitete, sireve, peciva proizvođača iz iriške opštine.
    U 15:00 biće saošteni pobednici konkursa, koji organizuje Vinarija „Mačkov podrum“ u saradnji sa Srpskom čitaonicom u Irigu, za najlepšu pesmu o vinu, za koje je ove godine vladalo ogromno interesovanje i „nikad veći kvalitet pesama o vinu u takmičarskoj konkurenciji“.
    U viteza mladog Portugizera, ove godine biće promovisan Branko Rosić, novinar, pisac i veliki ljubitelj Mačkovog vina, ne nužnog uslova za vitešku kvalifikaciju, ali zgodnog dodatka motivu za odabir.
    - U želji da predstavimo ceo Irig i svega onoga što ovo naše malo mesto ima da ponudi, potrudili smo se da u kulturno-umetničkom programu angažujemo decu obe iriške škole, OŠ „Dositej Obradović“ i SSŠ „Borislav Mihajlović Mihiz“, koji će izvesti poznate pesme, bećarske i vinske, i govoriti stihove poznatih autora na vinske teme. Tražeći načina da do kraja ispunimo zadatak, okupili smo vredne, pouzdane proizvođače hrane, koji će pomoći vinu, a ono njima, da ova fešta, druženje prođe u što boljem raspoloženju. U 17:00 Đorđe Čavić uz orkestar i pratnju Ivana Makevića, održaće koncert i bez obzira na vreme očekujemo da se dobro zabavimo na ovom događaju za koji smo se potrudili da bude vredan svakog vašeg prisustva - poručila je Đurđica Jojić Novaković, menadžer  Vinarije „Mačkov podrum“, na konferenciji za novinare u Infocentru Turističke organizacije opštine Novi Sad, uz napomenu da svi koji neće „stići“ da probaju prvo ovogodišnje vino u subotu, to mogu učiniti dan kasnije, u Vinariji, takođe besplatno. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com