Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Značaj Međunarodnog sajma turizma i Sajma seoskog turizma u Kragujevcu

Značaj Međunarodnog sajma turizma i Sajma seoskog turizma u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Međunarodni sajam turizma i Sajam seoskog turizma u Kragujevcu, ove godine od 23 - 25. novembra, događaj je na koji i turistički radnici i posetioci vole da dođu. Ovaj, XIV po redu Sajam turizma i seoskog turizma, uz sajam zimnice, osim po odličnoj organizaciji, biće upamćen po zanimljivom i „banatskim ukusima“ oplemenjenom nastupu Turističke organizacije opštine Novi Bečej, predstavljanju jedinstvenih produktera iz Aranđelovca i Topole, ovoga puta na zajedničkom štandu, takođe sofisticiranom predstavljanju vina Udruženja vinara Šumadije i Udruženja Šumadijska rakija na štandu domaćina, zapaženim nastupima TO drugih gradova i seoskih područja iz svih krajeva Srbije, BiH i Republike Srpske, Crne Gore i predstavnika banja iz Mađarske, kao i svim ostalim turističkim subjektima koji su ovaj događaj učinili dovoljno privlačnim da tokom tri kišna i hladna dana privuku posetioce.

            Sajam turizma u Kragujevcu je okupio preko 90 izlagača, turističkih radnika, sa ponudom aranžmana u regionu, koje će turisti moći na jednostavan način da obiđu. Ovaj događaj, specifičan po svom akcentu na promociji tradicije, kulture, gastronomije, prirodnih retkosti, auteničnih događaja širom Balkana, nudeći „pravu balkansku raskoš“ na prijemčiv način, uz raznovrsan kulturno-umetnički, takođe i stručni program, nije dozvolio praznog hoda ni učesnicima, ni medijima, ali ni posetiocima.
            U Medija centru Šumadija sajma održana su predavanja, vodili razgovori zainteresovanih sa kompetentnim predavačima, na temu Gastronomije - teritorijalno povezivanje, Održivi turizam i cirkularna ekonomija i PR marketing u službi promocije destinacije.
            Nezaobilazna Šumadijska čajanka, nadmetanje u kuvanju šumadijske rakije kroz prikaz gastronomskog nasleđa ovog kraja, jedan je od onih događaja koji se sa nestrpljenjem očekuje. Ove godine hladan i kišni dan pružio je idealne uslove da se na neposredan način pokaže kako se Šumadinci greju u kasno jesenjim danima.
            Sve posećenija vodička tura kroz Kragujevac realizovana je kroz program obilaska novootvorenog Muzeja bicikala i pop kulture „20 Cola", ekskluzivni obilazak Muzeja Stara livnica, bisera industrijskog nasleđa u gradu i celoj našoj zemlji, kružnu turu kroz ovaj vrlo lep grad zanimljive arhitekture i prebogate istorije, o čemu je iscrpno i zabavno, držeći pažnju prisutnih, govorila Tanja Veljović, turistički vodič Gradske turističke organizacije Kragujevac.
            - Jedinstvenim konceptom sajamske manifestacije dinamičnom smenom različitih dešavanja, postigli smo željeni efekat aktivnog učestvovanja u odabranim programima, učesnika i posetilaca. Svaki posetilac mogao je da shodno svojim afinitetima isplanira posetu sajmu. Osim obilaska štandova i upoznavanja sa turističkom ponudom, organizatori su omogućili svim posetiocima i učesnicima prisustvo raznim promocijama destinacija i manifestacija, degustaciji i kupovini zimnice, da se ugreju „šumadijskim čajem“, odu na turu obilaska grada. Na nama je da ponudimo da taj program uvek bude šarenolik i raznovrsan i da svako pronađe po nešto za sebe, neki dodatni sadržaj u kojem će uživati. Kragujevački sajam turizma i seoskog turizma iz godine u godinu ima za cilj da okupi što više predstavnika turističke privrede, sa ciljem razvoja turizma, promocije svega što Srbija ima, da promovišemo putovanja, jer nas ona spajaju i čine boljim i plemenitijim - objasnio je Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevca.
            Direktor je i ovoga puta apostrofirao Sajam zimnice, koji, osim što ga izdvaja od sličnih događaja, daje poseban šmek, rekli bi i kvalitet. Jer, posetioci zainteresovani za određene aranžmane, turisitčke materijale po štandovima, mogu da osete miris i ukus Srbije, zahvaljujući domaćim proizvodima koji ne mogu da se kupe u savremenim marketima.
            Kragujevac je četvrti po veličini grad u Srbiji, sa jednim od četiri sajmova turizma u zemlji, ali i jedna od najpoželjnijih destinacija za gradski odmor u Srbiji.
            - Statistički podaci nam idu na ruku i govore da smo ostvarili 153.000 noćenja, da je broj turista koji su posetili Kragujeva oko 50.000, oko 15% više dolazaka u odnosu na isti period prethodne godine, i 25% više, kada je u pitanju broj noćenja. Posebno nas raduje što ove godine imamo rast za 60% inostranih gostiju. Kragujevac kao industrijski i privredni centar, kao i uvek do sada u periodu ekonomskog rasta, beleži vidan porast stranih gostiju, uglavnom privrednika, poslovnih ljudi. Međutim, Kragujevac privlači turiste u vreme sajmova, letnjih festivala, najviše krajem juna u vreme održavanja „Arsenal festa“, kada su svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Gosti dolaze zbog Majskih svečanosti i obeležavanja Đurđevdana - Dana grada, kao i Oktobarskih svečanosti, skupa ideološko-komemorativnog značaja i vreme sećanja. Kragujevac nema senzonalnost poseta, a raznovrsan je i dijapazon turista koji različitim povodom dolaze u naš grad - kaže gospodin Pavlović.
            Kada je reč i seoskim sredinama, turistička ponuda nudi širok spektar prirodnih, kulturnih, istorijskih dobara, i nepresušan su izvor narodnog stvaralaštva. Šumadijski dani šljive u prvi plan su stavili Stragare, živopisno mesto neočekivane kulturno-istorijske dinamike i inventivnih domaćina, svesrdno potpomognutih od strane komšija iz susednih mesta. Razvoj sela kroz manifestacioni turizam pokazao se kao jedan od najsigurnijih puteva koji vodi vidljivosti i interesovanju turista za selo.
            Zgusnuta šema jesenjih sajmova i ostalih događanja ni ovoga puta nisu poremetili ustaljen, kompleksno osmišljen i pažljivo isplaniran okvir dešavanja ove manifestacije, u organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac, Šumadija sajma, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine i Grada Kragujevca.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com