Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zimski odmor u Banatu

Zimski odmor u Banatu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

         - Korektan odnos organizatora Sajma turizma i seoskog turizma u Kragujevcu prema nama i svim učesnicima, kao i ispunjavanje svih dogovorenih uslova, odredio je naše prisustvo na ovom događaju - istakao je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, obrazlažući atraktivan nastup novobečejskog tima turističkih radnika i na ovogodišnjem, XIV Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu.

            I ove godine za vreme trajanja sajma u Kragujevcu, od 23 - 25. novembra, Novi Bečej je predstavio banatsku ravnicu i široko banatsko srce, pozivajući na svoj, banatsko jedinstven način posetioce u svoju varoš - Novi Bečej i još tri mesta koja pripadaju ovoj opštini: Novo Miloševo, Kumane i Bočar. Promocijama jedinstvene banatske gastronomske ponude osvojili su naklonost publike: „Banatskom kujnom“ prvog dana, „Slanina nas je održala njoj fala“ drugog dana sajamske manifestacije, a završnog dana je priređen spektakularni performans „Zimski laki banatski fruštuk na slami“.
            - Ideja ovih performanasa bila je da predstavimo zimski turizam u Banatu, da zimski odmor može da se fino i lepo provede mimo planinskih ski centara i da svi budu zadovoljni. Daleko da odmor na planinama nije privlačan i da tamo ne treba ići. Mi smo ponudili alternativnu mogućnost, izneli jednu drugačiju vrstu odmora podsetivši publiku na čuvene stare kafane kada su se uz muziku igrale karte i domine, za stolovima prekrvinim kockastim stolnjacima. Zima je bilo doba gotovo svakodnevnih disnatora, banatskih svinjokolja, koje smo predstavili topljenjem čvaraka i poentirali banarskim fruštukom na slami, uz hurke, kobasice, šunke, gronike, i svega što se priprema na svinjokolju, istovremeno predlažili vikend ture na kojima ćemo za turiste organizovati dolazak na disnator. Jedan takav u što otvorenom, što natrkivenom prostoru marine „Gradište“ priredićemo već 09. decembra, gde svi zainteresovani mogu da isprate priču od jutarnjeg šurenja, prljenja na slami na tradicionalan način, pa sve do mlevenje mesa, njegove obrade, pripreme za sušenje šunke. Za večeru spremamo poseban svinjski paprikaš od mesa proizvedenog tog dana, svinjokoljski kiseli kupus sa mesom. Tog dana na meniju će biti dunst salata - mešavina kompota od višanja i dunja - izložio je vrlo slikovito gospodin Dujin.
            Novobečejci ovim nastupom imali su nameru da zainteresuju publiku za ovaj vid turizma (što im je i uspelo), ali na terenu, kafanu smatraju samo odmorištem, predahom između poseta brojnim atrakcijama. Iz TOO Novi Bečej „pošto ne možemo po ceo dan piti i jesti“ preporučuju obilazak sledećih turističkih lokaliteta:
            - Specijalni rezervat „Slano Kopovo“, blizu Novog Bečeja, početkom novembra i tokom zimskih meseci predstavlja migratorni centar za ptice selice. Najatraktivniji su sivi ždralovi kojih bude i po 10.000 u jednom danu, jedinstvenost interensantna za ljubitelje prirode, fotografe, posmatrače i druge turiste koji umeju da uživaju u prirodi.
            - Jednstven u Srbiji i Evropi Muzej tehničke kulture Žeravica, u Novom Miloševu, pre svega traktora, mesto je koje obavezno treba posetiti. Uz njega su dve postavke novijeg datuma. Jedna, istorijskim podacima potkrepljena, posvećena je Dušku Popovu - alias Džejms Bondu, junaku romana Jana Fleminga o tajnom agentu 007. Inspiracija druge postavke bio je Ranko Žeravica, stric Čedomira Žeravice, vlasnika kompleksa, u kojoj su fotografije, dresovi i brojni predmeti koje su pripadali legendarnom košarkaškom treneru i pedagogu, sa sedam medalja najtrofejnijem EX YU selektoru, počev od zlata iz 1970-te osvojenim na Svetskom prvenstvu u Ljubljani.
            - U Novom Miloševu je i Muzej Kotarka, smešten u pomoćnim objektima jednog od dva dvorca (drugi je srušen) koji je pripadao plemićkoj porodici Karačonji. Dok se nađu sredstva za njegovu obnovu, u Kotarci se nalaze eksponata vezani za poljoprivredu, dok je u Žitnom magacinu predstavljena istorija porodice, opremljeno 10-tak soba nameštajem iz dvorca čudom sačuvanim. Naime, nakon Drugog svetskog rata u dvorcu je kratko vreme bila bolnica, potom Dom za besprizorne devojke, devojke lakog morala koje su prolazile proces izvođenja na pravi put. Onog momenta kada su se pokazale dostojnima ženika i udadbe, na poklon su za miraz od države dobijale nameštaj i pokućstvo iz sobe u kojoj su bile smeštene, pa je nameštaj sačuvan u samom mestu. Neki delovi su vraćeni, poklonjeni, otkupljeni, potom i restaurirani, a TOO Novi Bečej nastoji da promoviše i pomaže da se gosti upoznaju i oduševe ovom pričom.
            - Glavaševa kuća u Vranjevu govori o građanskoj kulturi, o Vladimiru Glavašu, doktoru pravnih nauka, koji je svoj prvi profesionalni slučaj koji je vodio izgubio, iako je bio u pravu, nakon čega je rešio da se posveti poljoprivredi, trgovao žitom kao i svi Vranjevčani i stekao veliko bogatstvo.
            - Malo ljudi zna da je Vladimir Tolstoj, unuk Lava Tolstoja, živeo je između dva svetska rata (1930 - 1945.) u Novom Bečeju. Vladimirov unuk, Pjotr Tolstoj, drugi čovek ruske Dume, sa kojim je gospodin Dujin stupio u kontakt, svesrdno pomaže da se određeni eksponati, verne replike ponovo nađu u Tolsojevoj kući u Novom Bečeju. Kuća Tolstojevih je od 2016. u vlasništvu Imrea Bečejia, kuvara iz Novog Bečeja, a njegova ideja o restoranu ruske, mađarske i srpske kuhinje, trebala bi da zaživi do kraja ove godine.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com