Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Šumadija - prestonica najbolje rakije šljivovice na svetu

Šumadija - prestonica najbolje rakije šljivovice na svetu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Autentičnom demonstracijom Šumadijske šljivovice, sinonimom za proizvodnju rakije najvišeg kvaliteta, Udruženje proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, na XIV Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, najavilo je IV Internacionalni Šumadijski festival rakije Kragujevac, koji će biti održan u subota, 02.decembra 2023., u Exclusive Event Center Kragujevac u organizaciji Udruženja „Šumadijska rakija“, GTO Kragujevaca i uz podršku Regionalne privredne komore Kragujevac.

            Početak festivala zakazan je za 10:00, a u 13:00 časova, u ovom reprezentativnom prostoru, Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca će i zvanično označiti njegovo otvaranje, uz prisustvo gradskih zvaničnika, predstavnika Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalne privredne komore Kragujevac, Gradske turističke organizacije Kragujevac... Očekuje se i prisustvo više ambasadora stranih zemalja u Republici Srbiji, inostranih partnera, bioklastera, što bi trebalo da doprinese široj prezentaciji zlatnih kapi Šumadije, te podršci izlaska ovog čudesnog derivata na svetsko tržište.
            - Ove godine Udruženje proizvođača rakije „Šumadijska šljivovica“ obeležilo je pet godna od osnivanja, i danas broji 29 članova, registrovanih destilerija - podsetio je Aleksandar Stanković, predsednik Udruženja proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ vlasnik vinarije i destilerije „Podrum pevac“ iz Cvetojevca, u blizini Kragujevca, i nastavio: - Mnogo stvari su potekle zahvaljujući našoj inicijativi: oznaka geografskog porekla „Šumadijske šljivovice“ (iz jula 2019., i kao takva na tržištu se pojavila 18 meseci kasnije - 2021.); prvi smo uveli ocenjivanje rakija sa polica prodavnica i marketa (sami uzimamo uzorke rakija direktno iz prodavnica), važno zbog kupaca, koji sada sa sigurnošću znaju da je to prava rakija za koju se izdaje, istovetna u marketu ili destileriji; članovi Udruženja su najveći pobornici borbe protiv nelegalne prodaje rakije, koja je u Srbiji na visokom nivou i učestvujemo samo na manifestacijama gde se propagira legalna proizvodnja i legalna prodaja.
            Gospodin Stanković takođe naglašava da se poslednjih pet-šest godine tržište rakije, na veliku radost članova Udruženja, iskristalisalo i prati pozitivan trend, te da su u svim restoranima prisutne rakijske karte sa vrstom rakije i naznačenim proizvođačem. Po njegovim rečima, vinari su to uradili još pre desetak godina, dok proizvođačima rakija preostaje da slede njihov „dobar i zdrav“ put, sa nadom što skorijeg prisustva šumadijske i srpske rakije na svetskoj sceni.
            Iako je izvoz srpskih rakija, prema zvaničniim podacima, iz godine u godinu u porastu, potebno je još dosta toga da se uradi da bi i u svetskim okvirima zauzela mesto koje joj kvalitetom pripada. Za to je pre svega potrebna podrška najviših institucija države. Razloga za „mešanje“ države ima mnogo, a oni su potkrepljeni činjenicom da je rakija od davnina istinski srpski brend, i da je sve više proizvođača koji insistiraju na vrhunskom kvalitetu svog proizvoda. Srpska šljivovica je 2022. i zvanično našla mesto na UNESCO Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, što bi, uz početni impuls sa najviših instanci, trebalo značajno da doprinose povećanju vidljivosti ovog proizvoda na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji „živog“ nasleđa Srbije.
            - Većina članova Udruženja „Šumadijska rakija“, ima svoje zasade pod raznim voćem, još uvek nedovoljne za kapacitete koje bi mogli da dostignemo. Dugi niz godina prisutni su i podsticaji države, uz povraćaj 50-60% uloženog u opremu i sl.. Pitanje svih pitanja je kada će se srpska pića naći u svim oficijelnim ustanovama Republike Srbije. Prvo smo udruženje koje je zaštitilo geografsku oznaku Šumadijska šljivovica, i mi, vlasnici četiri destilerije posedujemo oko 30.000 boca šljivovice koja odležava 4-5 godina. Nadam se da ćemo na moju inicijativu, uspeti da napravimo jedan klaster i da udružimo proizvodnju, da se zajednički pojavimo ispunjavajući sve propisane uslove potrebne da se u prvi plan stavi srpska šljivovica iz Šumadije, kao reprezentativan proizvod naše zemlje koji bi trebalo da država otkupi i da se stranim zvaničnicima poklanja kao državni poklon, ali i da se degustira u svim državnim institucijama i javnim službama, takođe i na manifestacijama u organizaciji države - primetio je na kraju Aleksandar Stanković.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com