Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Lepota grada u kojem istorija i dalje živi

Lepota grada u kojem istorija i dalje živi

  • PDF

    Tures, Kvimedava, Pirgos, Šećir Koj, kako se Pirot kroz istoriju zvao, sa jedinstvenim i brojnim kulturno-istorijskim nasleđem, pravi je mamac za goste. Vojno utvrđenje - Tvrđava Kale (Momčilov grad iz druge polovine XIV veka) se stalno popravlja, zanavlja i iz godine u godinu je starija i sve lepša, privlačnija za turiste.

    Pirotski trgovac stokom i čorbadžija Hrista Jovanović alias Mali Rista je često, jer mu je priroda posla tako nalagala, išao Via militarisom - Carigradskim drumom, koji se trgujući obogatio i 05. aprila 1848., kako piše iznad salonskih vrata, dovršio gradnju velike kuće – konaka u balkansko-orijentalnom stilu od prirodnih materijala pokrivenu ćeramidom - u kojoj je smešten Muzej Ponišavlja sa postavkom i eksponatima koji slikovito govore o tom vremenu. I Via militaris i konak žive i danas.
    Pirot je poznat i kao mali Jerisulim zbog velikog broja Piroćanaca koji su išli na poklonjenje u Jerusalim, ali i zbog broja sakralnih objekata na ovoj teritoriji, izuzetno sređenih, uređenih i obnovljenih. U njima je pisana istorija ovog kraja. U manastiru Sv.Đorđа u selu Temskа (XVI vek), u mаnаstiru posvećenom Uspenju Sv. Bogorodice u nаrodu poznаtiji kаo Sukovski mаnаstir (sredina XIX veka), manаstiru Pogаnovo (Sv.Jovаn Bogoslov), nа levoj obаli reke Jerme, zаdužbini vlаstelinа Konstаntinа Dejаnovićа (XIV), u manastiru Planinica (XVI) sa crkvom Svetog Nikole u dolini reke Jerme kod sela Planinica.
    Po ugledu na prošlost u Pirotu se gradi i dosta toga novog:
    - Kada sam tokom prošle godine ljutim žarom hvalio jedan projekat, bio sam siguran da će u skorije vreme zaživeti. To se dogodilo 10. juna, kada je otvoren fantastičan kupališni kompleks na otvorenom „Senjak“, sa velikim i dečjim bazenom, na preko dva hektara površine, koji je prvih dana privukao 10.000 posetilaca. Sa pratećim sadržajima, sportskim turističkim i ugostiteljskim objektima ova celina predstavlja veliki benefit za privredni i turistički razvoj Pirota. Blizina granice od svega 30km sa Bugarskom uslovila je dolazak velikog broja turista iz ove zemlje. Uz turiste iz Banjaluke i Crne Gore, oni su naša primarna ciljna grupa jer osim što dolaze u velikom broju, prisutni su na svim našim manifestacijama, posebno na Sajmu peglane kobasice, poslednjeg vikenda januara. Tih dana imamo najmanje 10-tak hiljada bugarskih turista i velika su finansijska injekcija Pirotu, na zadovoljstvo nas domaćina i njih kao gostiju ponudom i kvalitetom gastronomskih proizvoda - rekao je Dragan Novaković iz Turističke organizacije Pirot.
    Gospodin Novaković ne zaboravlja da pomene najveći pirotski brend - Pirotski ćilim, za koji se veruje da ima specifičan kod i da štiti kuću od zlog, pa čuveni pirotski kačkavalj koji se i dalje proizvodi na tradicionalan način „povučen“ sa Stare planine, peglanu kobasicu, tri brenda koje Pirot čine jedinstvenim u Srbiji. U Pirotu se neguje i pirotska grnčarija, u okviru starih umetničkih zanata, sa još uvek aktivnim starim majstorima. Takođe i pirotski govor, specifičan i vredan za ovaj grad, koji se priča po kućama u selima, a neguje na večerima poezije. U Pirotu se ispreda venac dobrih stvari zbog kojih vredi upoznati ovaj grad.
    Stara planina je posebna atrakcija, puna vodopada, vidikovaca, sa više od 400km  pešačkih, biciklističkih planinskih, obeleženih staza, čak i do 1.500m, za koje se ipak preporučuje pratnja vodiča, prirodno je nasleđe ovog kraja.
    Turistička organizacija grada Pirota upravljač je velelepnog objekta, planinarskog doma Dojkinci, kapaciteta 60 ležajeva, koji „ne spava“ i koji je “povukao” većinu domaćina da višak svog prostora stavi u funkciju turizma, i na taj način ekonomski osnaži domaćinstvo, što je i suština turističke privrede. Trenutno Pirot sa 72 naseljena mesta raspolaže sa oko 600 kreveta.
    Turizam u Pirotu živi 365 dana godišnje, što je najvažnije Stara planina još nije pretrpela invaziju divlje gradnje, koja se odobrava van zaštićenog prostora i samo od prirodnog materijala, kamena i drveta.
    - Pirot je sam po sebi zanimljiv i inspirativan grad. Na samo 12 km imamo skijalište doduše skromnih kapaciteta, pre par godina u centru grada napravljeno je klizalište, izgrađen priličan broj pič terena, obnovljeni košarkaški, odbojkaški tereni, fudbalski stadion. Pirot je dobro mesto za život. Prisutni smo na domaćim i sajmovima u regionu, posebno u Sofiji i sajmu u Banjaluci, odakle nam stižu verni gosti kako bi se uverili u ono što smo prezentovali na štandovima. Ko god dođe u Pirot za njega će se naći neka lepa novina ili starina, da nešto sazna, ubere neku travku, pečurku da se provede i ode kući zadovoljan - zaključio je Dragan Novaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com