Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Malo poznato prelepo mesto ne malih turističkih potencijala

Malo poznato prelepo mesto ne malih turističkih potencijala

  • PDF

    Malo Crniće je naselje i sedište istoimene opštine, u Braničevskom okrugu. Opština obuhvata 19 naselja i 11.500 stanovnika. Nalazi se na tranzitu centralne i istočne Srbije, obuhvata dolinu srednjeg i gornjeg toka Mlave, koja se širi u plodnu Stišku ravnicu, centralni deo opštinske teritorije. Ovo je izrazito poljoprivredni kraj u kojem čak 84,6% ukupne površine čini obradivo zemljište.

    Okrenemo li se istoriji ovde je 1869. porodica Bajloni podigla Bajlonijev mlin, danas „Mlin Mlava“,  a prva četvorogodišnja škola u ovom kraju sagrađena je 1885-86. godine.
    Jasna Jović, direktorka Turističke organizacije opštine Malo Crniće pojavljuje se na svim relevatnim mestima na kojim bi mogla da prenese sliku kraja iz kojeg dolazi i predstavi, pre svega njegove prirodne potencijale poput jezera Zaova, kao i sakralne objekte.
    Na teritoriji ove opštine nalazi se spomen obeležje Vranjevac, u ataru sela Kula, posvećeno svim nastradalim borcima sa teritorije Braničevskog okruga u ratovima 1912 - 1918. Uz spomenik na volšeban način očuvani su i rovovi iz kojih su vođene borbe. Poseban kuriozitet predstavlja desetogišnji rad na prikupljanju četvorotomne knjige sa 23.560 imena postradalih u ovim borbama. Jedan primerak knjige zazidan je u zidove spomenika Vranjevac. Ostali se čuvaju u manastiru Rukumija, Istorijskom arhivu grada Požarevca i u svim relevantnim institucijama Srbije. Svake godine 18. oktobra Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. organizuje obeležavanje godišnjice bitke. Do početka istraživanja, mnoge žrtve nisu imale nikakav pomen, pa čak ni sećanje potomaka.
    Za turiste, posebnu pažnju privlači planinarska staza Vranjevac, koja pruža mogućnost rekreativnog pešačenja ili vožnju bicikala kroz predeo netaknute prirode. Na njoj se osim spomenika nalazi paraglajding poletište (350mnv), na kojem se održavaju prvenstva države u disciplini - precizno sletanje. Osim do spomenika, ova staza vodi i do manastira Bradača (XIV), o kojem nema podataka niti o ktitoru, niti vremenu izgradnje. Vekovima devastiran u njegovoj obnovi 1991-1993., zalaganjem Eparhije braničevske, Skupštine opštine Malo Crniće, Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zemljoradničke zadruge „Stig“ iz Boževca, posebno dobrovoljnim prilozima vernika sela Kule u novcu i radu, manastir je obnovljen 1997., i osvećen od strane episkopa Ignatija.
    Za manastir Zaovu se zna da je podignut u drugoj polovini XIV veka, u vreme vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića a manastirska crkva posvećena je arhistratizima Mihailu i Gavrilu. Živopisan je između 1842. i 1858. od strane Živka Pavlovića, veoma traženog slikara tog doba. U blizini manastira se nalaze i dva izvora, za koje narod veruje da su lekoviti. Ispred manastira je postavljen bunar želja. Nastanak manastira vezuje se legenda o Jelici, sestri lokalnih vlastelina, Pavla i Radula, na koju je posebno ljubomorna bila Pavlova supruga, zbog čega je umorila svoje dete i za to optužila Jelicu. Poverovavši u njenu priču braća su vezala sestru za četiti konja, koja su zatim pustili na četiri strane da je rastrgnu. Na mestu gde je ubijena, nastala je crkva oko koje su braća izgradila manastir, nakon što su saznali istinu i pokajali se.
    U blizini manastira nalazi se istoimeno jezero, nastalo akumulacijom vode više manjih pritoka. Jezero je okruženo gustom šumom i predstavlja idealno mesto za sve ljubitelje čistog vazduha i prirode. U jezeru živi više vrsta ribe: štuka, som, klen i bela riba, što omogućava pravo uživanje ribolovcima na ovom mirnom mestu.
    U opštini Malo Crniće se održava „Stiško poselo“, etno festival hrane i folklora, koji na specifičan način predstavlja turističke potencijale Stiga, Mlave i Homolja. Prvi put održano 2008. svake godine okuplja preko 100 takmičara u kuvanju gulaša i riblje čorbe, nudi zabavu uz prigodni koncert, izbor miss „Stiškog posela“, predstavljanje izlagača, udruženja žena, starih umetničkih zanata, ukratko domaće radinosti.
    Ovo je i mesto održavanja Festivala dramskih amatera sela Srbije. Ove godine sredinom oktobra 52. FEDRAS okupio je 11 amaterskih društava sa cele teritorije naše zemlje, a nekada dođu i gosti iz inostranstva. Angažovanje profesionalnih glumaca, u ulozi članova žirija, znači veliki podstrek i podšku glumcima amaterima. Ove godine festival je otvorio Nebojša Dugalić, dok se u ulozi selektora našao Aleksandar Dunić, dramski umetnici iz Beograda.
    Po rečima Jasne Jović, na svakom mestu, u svakom trenutku, svako od nas može da pronađe lepotu i neku zanimljivost, samo ako je potraži. Iako je Malo Crniće zaista malo, ipak daje lepe mogućnosti za prijatan boravak i lep odmor, uz nekoliko interesatnih mesta koje neizostavno treba posetiti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com