Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Knjaževačka letnje-zimska rapsodija

Knjaževačka letnje-zimska rapsodija

  • PDF

    U vreme Rimljana Timacum Minus, Osmanlije ga prekrstiše u Gurgusovac, današnje ime - Knjaževac, „grad na sedam mostova“ dobio je јаnuara 1859., u čast Knjaza Miloša Obrenovića, koji je naredio paljenje zloglasne Gurgusovačke kule, tzv. „Srpske Bastilje“.

    Područje opštine Knjaževac, koje obuhvata i 85 sela, sa ukupno 25.000 stanovnika, pruža se u dolini reka Svrljiški, Trgoviški i Beli Timok, na obroncima Tresibabe i Tupižnice, i severnom delu Stare Planine.
    Knjaževac je grad znametnitosti, poput starog gradskog trgovačko - zanatlijskog jezgra „Stara čaršija”, Muzeja grada u nekadašnjoj kući Ace Stanojevića, radikalskog prvaka, saradnika Nikole Pašića, Crkve Sv. Đorđa, u čijoj riznici se čuva Jevanđelje iz 1805., Spomen parka podignutom žrtavama svih ratova od 1804 - 1945., Džervin vile na istoimenom brdu, remek-delo arhitekture ovih krajeva, koje je (1939) podigao Đorđe Đoka Cvetkovoć, kafedžija, vlasnik slavne beogradske kafane „Kolarac“, Zavičajni muzej smešten u kući porodice Sibinović sa zbirkom dvopređnih čarapa, nominovanom za prvi stepen zaštite na svetskom nivou...
    - Impresivna Stara planina sa izuzetnim ski centrom „Babin zub“ i prvom gondolom u Srbiji na potezu Jabučko ravnište, uz „aktivan odmor nudi zdravu hranu, nedirnutu prirodu, idealnu kombinaciju koju upravo Knjaževac i Stara planina nude svojim gostima - ističe Jelena Kinđer, direktorka Turističke organizacije opštine Knjaževac, navodeći razlog zbog kojeg ova opština beleži sve veći porast turističkog prometa.
    Ozbiljna konkurencija, bolje reći dopuna postojećoj turističkoj ponudi, su adrenalinski izazovi, poput, po prvi put ove godine održanog „Hajlender“ planinarskog avanturizma, za profesionalce, rekreativce, ljubitelje prirode, svojevrsan test izdržljivosti i snalažljivosti u prirodi, uz podršku organizatora; nakon 10 godina iz Epic serije održana je XCO međunarodna trka za olimpijske bodove, sa preko 200 učesnika iz čitavog regiona; trka džipova „Balkan Hero 4x4“ sa preko 50 takmičara i većim brojem ljubitelja te vrste adrenalina; Ultra trail - nebeski trkači takmičili su se na 2.000mnv u svojevrsnoj trci izdržljivosti, na novim stazama u cilju otkrivanja što više od 114.000ha predela netaknute prirode, i sve to na Staroj planini, koja je domaćin nešto manje zahtevnog Festivala punog meseca „Moon Fest-a” sa doživljajem zvezdanog neba, svitanja i „buđenja“ planine, uz noćni uspon na Midžor (2.169) najviši vrh Stare planine.
    - Stara planina je dom brojnim vrstama lekovitog bilja, od borovnica i malina do kantariona i majčine dušice, raznovrsnom životinjskom svetu, stanište je za preko 200 vrsta ptica, više od 50% ukupnog broja vrsta u Srbiji, 115 vrsta leptirova, koji su pravi magnet za turiste, koji dolaze i sa dalekih destinacija da fotografišu, pre svega plavog letira sa Stare planine - objašnjava naša sagovornica.
    U Knjaževcu se održavaju Susreti etno-udruženja i asocijacija Srbije; „Sabor na Panadžur” posvećen izvornoj pesmi i igri; Sabor na Kadibogazu u ataru knjaževačkog sela Novo Korito i sela Salaš sa bugarske strane, gde se tri dana granica prelazi bez pasoša; „Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom”, koja slavi snagu proleća i prirode..., a u samom gradu Festival kulture mladih iz Srbije sa preko 10.000 posetilaca. Manifestacije, događaji, izazovi, značajni su da privuku turiste, a domaćini su se svojski potrudili da produže njihov boravak.
    Knjaževac je od vajkada poznat po vinu, a potvrda je nađena u iskopinama rimske tvrđave Timacum Minus u selu Ravna, gde se od rimskog perioda gajila vinova loza. Danas na Niško - Knjaževačkom vinskom putu otkriva sve bogatstvo i raznolikost istorijske i vinske tradicije ovog dela Srbije. Vinski turizam Knjaževca beleži stalni uspon zahvaljujući dobrim vinima i činjenicom da se ovde piju vina sa geografskim poreklom, koji su među prvima u Srbiji zaštitili svoj proizvod. Knjaževački rejon je najistočnije područje na kom se gaji mediteranska sorta Vranac. Ono po čemu je jedinstven, svakako je „Višnjica“, autentično, brendirano voćno vino od višanja iz Vinarije „Jović“. Ne slučajno od višnje, kojoj je posvećena i manifestacija, u selu Vasilj, u čast voća po kome je opština Knjaževac prepoznatljiva.
    - Gastronomija je neizostavni deo, ono što upotpunjuje motiv dolaska turista u ovaj kraj. Stara planina i opština Knjaževac poznati su po zdravoj hrani, ukusnim specijalitetima i velikim porcijama. Glavni specijaliteti su: jagnjetina pod sačem, sve vrste mesa, pite od samoniklog bilja ubranog na planini, slatke pite od oraha, višanja itd.. i niko ko dođe u ovaj kraj ne ode praznog stomaka, i sve to zalije dobrom kapljicom - dodaje Jelena Kinđer, i navodi značaj seoskog turizma sa sve više novoregistrovanih domaćinstava, od kojih je dosta povratnika iz većih gradova na stara ognjišta, rešenih da svoje kuće, vile pretvore u turistička domaćinstva: - Trenutno raspolažemo sa oko 2.000 ležajeva, a do Nove godine očekujemo još 200 novih podno Stare planine. Kapacitet skijališta „Babin zub“ daje puno prostora za dalji napredak i razvoj turističkih seoskih domaćinstava, od kojih 70 spremno očekuju svoje goste za sezonu 2023/24.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com