Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Filozofija folklorne tradicije iz perspektiva pedagoške prakse

Filozofija folklorne tradicije iz perspektiva pedagoške prakse

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Svečanim koncertom  Folklornog ansambla „Vila" Srpskog Kulturno-umetničkog društva „Železničar" iz Novog Sada u Velikoj dvorani SPC „Vojvodina" pod nazivom „Tradicija BEZGORDA“, obeležano je četvrt veka rada Ansambla, predvođenog Miloradom Lonićem, umetničkim direktorom.

            Formiran 1998. godine na Dan Sv. Petke - 27. oktobra, kao integralni deo SKUD „Železničar“, stastao je u kultnu instituciju sveukupne narodne tradicije ovog humskog prostora
            - Obeležili smo četvrt veka postojanja i rada, pre svega zbog našeg tima koji je 25 godina od kada smo preuzeli ovaj ansambl, učestvovao u njegovoj reorganizaciji, prilagođavanju modernijem načinu organizovanja i današnjem poimanju tradicionalnog, narodnog stvaralaštva - objasnio je gospodin Lonić.
            Tim povodom Ansambl „Vila“ je održao čitav niz koncerata. Samo dva dana nakon spektakla prikazanog na SPENS-u 19. novembra, sa preko 300 izvođača svih uzrasnih kategorija, u Kulturnoj stanici „Barka“ u Novom Sadu održan je koncert hora i orkestra folklornog ansambla „Vila“ i etno-grupe „Vasilis“ za pamćenje, dok je istovremeno, sa novom postavom, nastupio u temišvarskoj Filharmoniji „Banatul“, 25. novembra, na oduševljenje tamošnje publike, dokazavši da „Vila“ ima kapacitet da istovremeno na dva - tri mesta pruži sadržaje koje mogu da zadovolje visok nivo i očekivanja publike.
            Suština narodnog stvaralaštva je u njegovoj društvenosti. Jer, kako ističe gospodin Lonić, ovde se puno igra i peva, svuda su nasmejana lica koja slave život. Međutim, negovanje zajedništva, upućenost jednih na druge, po njegovom mišljenju je najvredniji dar koji potiče iz ovakvih mesta:
            - Ne može jedan čovek sve da iznese, uvek je važno napraviti tim, ne samo od onih koji su lojalni, već i onih koji umeju ili znaju. Za to su potrebne male pripreme, obuke. Zato smo iznad svih vrata postavili natpis: „Ovo je nedelja tolerancije i strpljenja“ i na tome insistiramo, da ne pravimo gužvu, već kontrolisani „haos“, neizbežan zbog broja učesnika i nošnji koja se sastoji iz sedam delova, a samo izvođačka grupa na ovom koncertu nastupala je pet puta u različitim igrama, odnosno nošnjama. I bez obzira na veliki broj neposredno i posredno angažovanih za koncert, kao i bilo koji drugi, stvorili smo atmosferu da se svako oseća bitnim, i sebi i drugima, uvek nalazeći i vreme i priliku da međusobno razmenimo lepe reči. Veliku pažnju pridajemo slabijima, pomažemo onima koji nešto ne mogu. Svesni su i učesnici i roditelji velikog napora koji se ulaže u čitav ovaj koncept, izgrađen na strpljenju, volji i ljubavi. I zato disciplina postignuta na taj način besprekorno štima i prihvaćena je od svih generacija.
            Najveća sreća za sve folkloraše, pevače, muzičare ovog ansambla je izazak pred publiku, da pokažu šta umeju. A tu su i oni koji im pomažu: Miljana Romić, Milorad Mirčić, Jovana Vasin, Luka Vojinović, Aleksandar Ubović, Vanja Vujičić, Dragan Narandžić i malo starijih, takođe zadovoljnih da mogu da se iskažu kroz stvaralaštvo, pedagozi, da vide rezultate svoga rada i u njima uživaju.
            - Čovek koji radi potrebno je da oseti neko zadovoljstvo, a to može u potpunosti samo kroz osećaj zajedništva, sabornosti. Meni je u ovom našem nastupu najviše imponovalo što smo izbegli zamku „dresure“, da su svi, od namlađih do seniora, bili sponatani i pokazali svoju ekspresiju i uživali u tome. Svako vreme nosi svoje breme. Tradiciju u „Vili“ sagledavamo kao dinamičnu formu u koju se ugrađuje živ čovek. Tradicija bez čoveka nema smisla. Suština nije u oranju nego u žitu i hlebu koji jedemo. I inovacije kojima ponekad pribegavamo odraz su našeg vremena koji ostavljamo sledećim pokolenjima - istakao je naš sagovornik.
            Folklor se može posmatrati kao segment fizičke kulture, neko bi rekao i sporta, neizostavno uzvišen zbog sadžaja koji sobom nosi i koji deluje na ceo kognitivni sistem. Produkt naših aktivnosti i rada, na mlade ljude ostavlja trajne pozitivne posledice, kao i na društvo u celini. Zbog toga se plan rada KUD-a realizuje kroz godišnji ciklus i ispunjenje tzv. malih ciljeva, stanica u kojima se vrši provera šta se od nastupa do nastupa uradilo, koliko napredovalo, i pojedinačno i u celini, u isto vreme to je ne mali izazov i za učesnike, i za roditelje, i za umetničke rukovodioce.
            Zbog tog i takvog odnosa prema sebi i drugima, svaki nastup Ansambla „Vila“ ispošuju i roditelji, i predstavnici lokalne zajednice i svih relevantnih institucija. Po prvi put ove godine osim Grada, koji je uvek podržavao rad Društva, priključili su se i Pokrajinska vlada i Ministarstva Republike Srbije, što je po rečima umetničkog rukovodioca znak brige za perspektivu generacije kadrova koja dolazi, za zemlju i narode koji žive na njenoj teritoriji.
            - Načinom našeg rada i odnosa nastojimo da stvorimo plemenite ljude, kvalitetne kadrove u institucijama države. Međutim, imamo malo medijskog prostora, malo tema koje se bave ovim pitanjima, a to nije dobro. S druge strane, neizmerno nam znači podrška Srpske pravoslavne crkve, Eparhije bačke, naše parohije Almaške crkve, čiji duhovni sadržaji imaju pozitivan uticaj na rad sa mladima. S toga se lično zalažem da u svim KUD-ovima širom Srbije budu prisutne verske zajednice, pravoslavna, islamska, bilo koja druga, jer u suštini sve veličaju ljubav, dobrotu, razumevanje, toleranciju. Sve tradicije koje poznajem zasnovane su na ljubavi a nje nema bez oplemenjivanja i duhovne dimenzije - rekao je na kraju Milorad Lonić.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com