Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO U sve se meša

U sve se meša

  • PDF

            Serija novih proizvoda koja se našla na tržištu u prehrambenoj proizvodnji individualnih proizvođača, posebno tokom poslednje decenije, obogatila je domaću ponudu jedinstvenim artiklima i ponudila jedan drugačiji vid preventivnih načina očuvanja i pobošljanja ljudskog zdravlja. Tako je danas, nakon više od 26 vekova, koncept koji je zastupao Hipokrat, otac medicine antičkog doba, saopšteno čuvenom rečenicom - „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a neka tvoj lek bude tvoja hrana”. sve popularniji princip zdravstvene kulture današnjeg doba.

            Da li je ili nije sledio reči antičkog filozova, tek Jovica Kuzmanović je prevenstveno zbog svojih zdravstvenih problema ušao u proizvodnju prirodnih putera od orašastog voća. Tražeći način da olakša svoje zdravstvene probleme, ovaj električar iz Aranđelovca, došao je do, za njega sudbonosno značajnih izvora, koji su mu potvrdili lekovita svojstva orašastih plodova. Posle tog saznanja nije časio časa, već je iskoristivši plodove od jedanaest stabala oraha koji su, sada zna ne slučajno rasli na njegovom gazdinstvu, počeo da proizvodi namaze, čiju je blagodet prvo „isrpobao“ na sebi, da bi je potom uveo na redovni meni svoje porodice. Da bi sebi i svojoj deci učinio obrok interesantnijim, putere je osim od oraha, počeo da pravi i od lešnika, badema, indijskog oraha, pistaća, kikirikija.
            Godine 2021. registrovao je Poljoprivredno gazdinstvo „Kuzmanović“ i sa svojim kremastim proizvodima od kvalitetnih orašastih plodova, bez dodataka ulja, šećera i soli, sa 100% domaćim proizvodom iz Aranđelovca, pojavio se na tržištu.
            - Ljubav prema hrani me je dovela do toga da isprobavam razne ukuse. Određeni zdravstveni problemi okrenuli su me drugačijem tumačenju ishrane. Istraživanjem sam došao do saznanja o velikoj blagodeti orašastih plodova. Oni su korisni u svežem obliku, termički obrađeni takođe, ali su najkorisniji u obliku putera u kojem najbolje ispoljavaju svoje nutritivne vrednosti i daju energiju neophodnu za sve procese koji se dešavaju u našem telu. Poseban efekat imaju na kardiovaskularni i probavni sistem što doprinosi opštem boljitku zdravlja - objašnjava naš sagovornik, koji je počeo da bi pomogao sebi i svoj organizam doveo u optimalnu kondiciju, i svojoj deci utemeljio naviku zdrave ishrane. Videvši kakav je efekat imao na njegovo zdravlje, i koliko benefita može da proizvede, odlučio je da ga preporuči i drugima.
            Puteri od orašastog voća mogu da koriste i deca, kod koje su posebno značajni za koštano zglobni sistem, mišiće, rast uopšte. Sadrže potrebne količine cinka, magnezijuma, potrebnih za snaženje organizma, i dijabetičare. Iako naš sagovornik tvrdi da ne može da se pretera, kao i za sve drugo treba imati meru. Naravno, unos količina zavisi od onoga čime se ko bavi i „teži“ poslovi zahtevaju veći unos.
            Isprobavajući svoj proizvod, počeo je sa dva puta nedeljeno, u dane posta, sredom i petkom za doručak. Onda je povećao na tri puta dnevno, za jutarnji ili večernji obrok, užinicu, i danas uzima po želji. Klasični oblici ovih putera našli su svoje mesto na tržištu, Izuzetno je interesovanje Beograđana, pojavljivanjem na manifestaciji „Ukus Fest“ ŠC Stadion i Etno hrane i pića na Beogradskom sajmu, na kojima su njegovi proizvodi oduševljeno prihvaćeni, kao i Šumadijskom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, gde još treba malo vremena da se publika navikne na nešto novo, drugačije.
            Osim povećanja količina, u narednom periodu moguće je proširenje asortimana. Gospodin Kuzmanović otkriva da svojoj deci uveliko priprema puter od lešnika sa dodatkom crne čokolade i meda, vrlo ukusne energetske bombe, da njima popravlja ukus smutija, voća i povrća, i bukvalno može da se koristi i u slatkoj i u slanoj varijanti.
            Planovi su da se gazdinstvo širi u smislu povećanja broja od sadašnjih 15 stabala oraha, a kao raritet, naš sagovornik otkriva želju da obnovi proizvodnju kikirikija, biljke sa južnoameričkog i centralnoameričkog podneblja, koji su njegovi roditelji sejali u njihovoj bašti.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com