Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Srednja škola Svetozar Miletić: Za dobrog kuvara kuvar osim znanja važna je i praksa

Srednja škola Svetozar Miletić: Za dobrog kuvara kuvar osim znanja važna je i praksa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Hrana, univerzalno kulturno iskustvo i društveni fenomen danas se posmatra sa aspekta savremenih filozofskih i stvaralačkih/umetničkih principa, dok se gastronomija smatra interdisiplinarnom naukom tesno povezanom sa medicionom, tehnologijom, higijenom... Povezanost gastronomije najizraženija je sa turističkom privredom. Jedan od razloga procvata gastro turizma je što svaki turista jednu trećinu svog budžeta troši na hranu, i što raste broj „putnika“ čiji je glavni razlog putovanja sticanje kulturološkog, socijalnog i estetskog iskustva upoznavanja jedne destinacije posredstvom hrane.

            Veza gastronomije i turizma svake godine se iznova afirmiše i na Međurnarodnom sajmu turizma u Novom Sadu održavanjem brojnih događaja: ove godine 33. zbora ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije (prethodni održan u Nišu 2021), panela, promocija budućnosti turizma na teritoriji AP Vojvodine, uz prisustvo oko 50 učenika škola i fakulteta koji imaju turističko – ugostiteljske smerove.
            Tokom dva dana trajalo je međunarodno takmičenje kuvara profesionalaca (seniora i juniora), Gastro kup Srbija 2023, podržan od strane elitnih udruženja domaće i svetske gastronomije. U kategoriji srednjih škola, organizovano je takmičenje u nekoliko disciplina, a najbolji među njima pokazali su se učenici SŠ „Svetozar Miletić“ iz Novog Sada, osvojivši 2.149 bodova, osam pehara i 22 zlatne medalje (za kuvarske, poslastičarske, pekarske eksponate, postavku stolova, barske mešavine, prezentacije i usluživanja vina i usluživanja gostiju na banketu) i sve to reprezentovali na zavidnom nivou. SŠ „Svetozar Miletić“ je na osnovu tih rezultata dobila priznanje najbolje škole ugostiteljsko-turističke struke u Srbiji.
            - Ovaj uspeh nije neočekivan, ali to ne umanjuje njegov značaj. To kažem odgovorno, jer osim nastave u našoj školi se održava redovna praksa, dodao bih i na pravi način. Naši učenici se ne pripremaju za takmičenje dva, tri, četiri meseca, već tokom čitavog školoivanja. Učenicii SŠ „Svetozar Miletić“ imaju dosta nastupa na republičkim i regionalnim takmičenjima, u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, na ovakvim manifestacijama i uglavnom osvajaju prva mesta jer se sa njima dosta radi. Naši učenici, na najbolji način reprezentuju ovu školu, a nakon završetka dalje uče, unapređuju svoja znanja. Uglavnom upisuju Prirodno-,atematički fakultet (PMF) Departman za hotelijerstvo Univerzitet Novi Sad, ili Visoku turističku školu u Beogradu, i posle ih viđamo po hotelima i restoranima, što nam je, ne mala satisfakcija, kao ugledne, cenjene predstavnike profesije u kojoj smo i mi imali udela - naglasio je Zoran Okulić, upravnik školskog restorana „Staro zdanje“ i nastavnik praktične nastave iz usluživanja i dodao:
            - Ova priznanja su potvrda da su učenici napravili pravi izbor upisom u našu školu, kao i da im je struka na prvom mestu. Svaka nagrada je stimulans da nastave sa radom, da se još više trude i u sklopu škole i van nje. Posle toga možda i nastave oficijelno obrazovanje i kao stručni kadrovi rade na daljem usavršavaju sebe i ove profesije.
            SŠ „Svetozar Miletić“ osnovana je u oktobru 1882. godine pod nazivom „Novosadska zanatska i srednja trgovinska škola” skopčana sa državnom građanskom školom, kada je u prvi razred upisano 14 učenika (danas ima 2.500 učenika). Godine 1969. škola dobija današnje ime i obrazuje učenike u oblasti rada: ekonomije, prava i administracje, kao i trgovine, ugostitljstva i turizma, odnosno kulinarski i ugostiteljski tehničar (IV stepena obrazovnog profila) i konobar, kuvar, poslastičar (III stepen).
            Sastavni deo obrazovanja učenika ove škole je i školska radionica/restoran „Staro zdanje“, mesto gde učenici svakodnevno obavljaju praksu sa svojim nastavnicima - mentorima koji su zaposleni u restorani kao šefovi, šefovi sale, koji učenicima pokazuju i prenose veštine praktičnog rada.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com