Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Pristupačnost u turizmu u okviru projekta SMARTOUR predstavili profesori sa novosadskog PMF-a

Pristupačnost u turizmu u okviru projekta SMARTOUR predstavili profesori sa novosadskog PMF-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

    Projekat SMARTOUR (SMART Tourism Skills Initiative) je ambiciozni projekat koji okuplja stručnjake iz različitih zemalja koji rade na razvoju obrazovnih materijala iz sledećih oblasti: pristupačnost, održivost, kulturna baština i kreativnost, saradnja i marketing i digitalizacija u turizmu. Navedene oblasti pokrivaju različite aspekte pametnog turizma i pružaju sveobuhvatno razumevanje ključnih tema. Glavni cilj SMARTOUR projekta pored kreiranja koherentnog i lako primenjivog skupa obrazovnih materijala je i njhova primena za obuku svih onih aktera koji se bave razvojem turizma kako bi primenili pametne pristupe ili pružili konsultantske usluge istoj ciljnoj grupi, pri čemu će i sami edukatori direktno imati koristi od upotrebe ovih obrazovnih materijala.

    U periodu od 28. do 30. novembra, 2023. godine u Ljubljani (Slovenija) je u okviru projekta održana radionica pod nazivom ,,Razvoj veština pametnog turizma’’. Radionica je organizovana od strane slovenačkog partnera - Zavoda novi turizam (Ljubljana) u saradnji sa rukovodiocem projekta - Matej Bel Univerzitetom iz Banske Bistrice (Slovačka).
    Stručnjaci su u okviru radionice doprineli stvaranju resursa koji će podržati obuku odgovornih za razvoj turizma u primeni pametnih pristupa. Događaju je prisustvovalo više od 30 učesnika iz Austrije, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Tom prilikom, profesori sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof.dr Tatjana Pivac i prof.dr Sanja Kovačić uspešno su predstavile modul pod nazivom Pristupačnost u turizmu, sa ilustrativnim studijama slučaja i najnovijim informacijama o pametnom turizmu, na kojem je radio tim sa Departmana.
    Tokom boravka u Ljubljani, učesnicima su predstavljene održive prakse u sektoru hotelijerstva, a imali su priliku da se upoznaju i sa pametnim rešenjima iz različitih oblasti poput održivog razvoja, transporta, upravljanja otpadom, marketingom, digitalizacijom u turizmu, različitim aplikacijama u okviru turističkih usluga i prošire znanje u domenu navedenih oblasti.

Tekst I foto: PMF

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com