Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Poslovni rezultati PKV na kraju kalendarske 2023. godinu

Poslovni rezultati PKV na kraju kalendarske 2023. godinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    - Sva vrata su Vam otvorena, svetla upaljena, kao u vašem domu, jer takvom dobrodošlicom Privredna komora Vojvodine (PKV) dočekuje svoje goste - istakao je na početku pozdravnog govora, Boško Vučurević, predsednik PKV na tradicionalnom skupu organizovanom krajem godine, koji ova značajna privredna institucija priređuje za privrednike, partnere i svoje saradnke, te predstavnike sedme sile.

    Sumirajući rezultate godine na izmaku, gospodin Vučurević je konstatovao da su makroekonomska kretanja u Republici Srbiji tokom 2023. trpela snažan uticaj nepovoljnih spoljnih faktora izazvanih geopolitičkim tenzijama, kao i intenzivanjem svetske energetske krize. To se odrazilo na privredni rast i jačanje inflatornih pritisaka koji su uspešno amortizovani postignutom finansijskom stabilnošću i dinamikom rasta ostvararenom u prethodnom periodu. Zahvaljujući značajnom prilivu stranih investicija očuvan je stabilan devizni kurs, a broj zaposlenih zabeležio porast.
    Ponovio je da je PKV mesto okupljanja privrednka i mesto privrednih zbivanja, a svečana sala PKV ispunjena do poslednjeg mesta znak da se puno i dobro radi. Tokom 2023. u PKV je držano preko 200 događaja i čak desetak hiljada privrednika je prošlo kroz prostorije PKV.
    Po njegovim rečima, i pored kriznih situacija, privreda Republike Srbije je pokazala svoju vitalnost. Strane direktne investicije se nijednog trenutka nisu zaustavile, i za prvih deset meseci su na 4.2 milijarde, a očekuje se 4.5 do kraja godine, što govori da poverenje stranih kompanija i kompanija koje direktno ulažu u našu privredu nije poljuljano, i predstavlja dobru preporuku za dalja ulaganja i prosperitet.
    Ove godine je zabeležen privredni rast bezmalo po svim parametara. Spoljnotrgovinsko poslovanje APV, koje čini gotovo 40% od ukupnog poslovanja Republike Srbije, u 2023. iznosi oko osam milijardi, odnosno 3,2 - 3.3% više nego prethodnih godina.
    Realan problem predstavlja inflacija, koja nije izazvana lošim radom naše privrede, već je posledica energetske krize, reakcije berzi, pokidanih lanaca snabdevanja, na koje je naša privreda uglavnom uspevala da nađe adekvatan odgovor.
    U odnosu na prošlu godinu, prema rečima predsednika PKV, privreda Republike Srbije je zabeležila pozitivan rast zaposlenosti i realnih zarada. Zaposlenost je povećana za 2,5% u odnosu na prošlu godinu, sačuvana je privreda i monetarna finansijska stabilnost, a devizne rezerve na najvišem nivou unazad 20 godina.
    - Po mom mišljenju, na rast privrede naredne godine, koja po svim naznakama takođe neće biti laka, uticaće više faktora, počev od restriktivne monetarne politike, inflacije, nižeg rasta u EU... Očekujemo da će inflacija u Srbiji imati opadajući trend i biti jednocifrena, a tek 2025. možemo da očekujemo povratak na nivo od pre kriza - istakao je predsednik, zahvalivši se privrednicima, predstavnicima fakulteta, među kojima je bilo i nekoliko dekana, na ostvarenoj sinergiji, takođe i sedmoj sili na iscrpnom izvrštavanju o svim događanjma u PKV.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com