Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jačanje digitalne komunikacije o održivosti u turizmu i kulturi između SAD-a i Srbije

Jačanje digitalne komunikacije o održivosti u turizmu i kulturi između SAD-a i Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu sprovodi jednogodišnji projekat "Jačanje digitalne komunikacije o održivosti u turizmu i kulturi između SAD-a i Srbije" finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u okviru programa saradnje univerziteta. Ova aktivnost se nadovezuje na prošlogodišnji projekat Ambasade prevođen Univerzitetom Južne Floride koji se fokusirao na upotrebu informacionih tehnologija za razvoj kulturnog turizma između SAD-a i Srbije. Tada je ustanovljeno da se viđenje održivosti i njenog značaja u kontekstu turizma i kulture razlikuje između ove dve države.

            S ciljem uspostavljanja trajnih veza između visokoobrazovnih institucija u Srbiji i SAD-u, a na osnovu zajedničkih istraživanja, ovogodišnji projekat analizira digitalnu komunikaciju o održivosti američkih organizacija u oblastima turizma i kulture, koristeći inovativne pristupe neuromarketinga kako bi se održive poruke efikasno prenosile u digitalnom dobu.
            U oktobru 2023. godine već je organizovan pripremni online seminar o digitalnoj komunikaciji o održivom turizmu za srpske i američke studente. U narednom periodu, tim američkih istraživača će ugostiti srpske kolege dr Lazara Lazića, dr Miroslava Vujičića i dr Uglješu Stankova, koji će posetiti primere dobre prakse za održivost na Floridi. Tamo će prikupiti podatke, kreirati 3D model lokacija i sa američkim timom pripremiti podatke za neuromarketing analizu. Na proleće sledeće godine tri inkluzivne radionice će biti organizovane u Srbiji (Novi Sad, Beograd, Niš) sa 50 učesnika po radionici.
            U završnoj fazi projekta, srpski istraživači će sarađivati sa američkim timom kako bi organizovali završnu konferenciju u SAD-u tokom 2024. godine, sa okruglim stolom na kojem će učestvovati predstavnici američkih visokoobrazovnih institucija, lideri održivosti i druge zainteresovane strane kako bi razmenili iskustva i istražili nove mogućnosti za saradnju.
            U junu 2024. godine, biće kreiran pristupačni veb-portal o praksama održive komunikacije namenjen studentima i zainteresovanim stranama u Srbiji, koji će biti dostupan javnosti.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com