Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK domaćin tribine o ženskom preduzetništvu i privrednom razvoju

FIMEK domaćin tribine o ženskom preduzetništvu i privrednom razvoju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Tribina pod nazivom: "Žensko preduzetništvo i privredni razvoj“ održana je u petak, 15. decembra 2023. godine u amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić“ na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Tribina je deo projekta u organizaciji udruženja „Asistent“, podržanog sredstvima iz budžeta grada Novog Sada - Gradske uprave za privredu i FIMEK-a. Opšti cilj projekta je unapređenje znanja o poreduzetništvu i mogućnostima koje ono pruža ženskom delu radno sposobne populacije Novog Sada.

            Obraćajući se prisutnima, Danijela Razić Ignjatić, ispred Udruženja “Asistent", između ostalog je rekla:
            - Žene treba da se uključe u biznis, da budu aktivne, da ne doprinose samo svojoj porodici, svojim uticajem na kućno domaćinstvo, u smislu nekog porodičnog života, nego da budu osnažene, da imaju svoju nezavisnost, da znaju da mogu da razviju svoj biznis, svoj posao, a upravo na tribini će dobiti informacije gde i kako mogu da se informišu kako možemo da im pomognemo ispred udruženja “Asistent”, kao što i sam naziv kaže - asistiranje. Raspoloženi smo da im pomognemo i da ih uputimo gde mogu da dobiju informacije kako da osnuju svoju firmu, kako da napišu biznis plan, kako da apliciraju za sredstva koja su podsticajna i koja mogu dobiti na nivou grada, pokrajine ili republike.
            Ispred FIMEK-, okupljenima se prvo obratila doc. dr Jovana Gardašević koja je istakla značaj ženskog preduzetništva i iznela više primera iz prakse kako se i iz običnog hobija mogu razviti sjajni poslovi. Takođe, govorila je i o tome kako su prednosti preduzetništva višestruke, prvenstveno kroz uticaj na privredni, ekonomski, socijalni i društveni razvoj jedne uže, ali i šire društvene zajednice. Kao najznačajniji deo istakla je proces kreiranja same preduzetničke ideje, kroz analizu već postojeće poslovne prakse, ali i nekih inovacija na ovom polju.
            Direktorka marketinga Tamara Krstić govorila je o ulozi marketinga u preduzetništvu i kako kroz marketing možemo uticati na prepoznatljivost nekog proizvoda ili usluge na tržištu.        - Upotrebom čak i jednostavnijih marketinških alata i tehnika može se testirati da li je vaš proizvod interesantan publici i kako će ljudi reagovati na njega. To može da bude i test, da li da se upuštate u taj poslovni poduhvat ili ne. Oglašavanjem kroz društvene mreže, sa malim ulaganjima, dajete veću šansu svom biznisu da zaživi - rekla je Tamara Krstić.
            Aktivno učešće na tribini uzele su studentkinje, ali i zainteresovane građanke koje su postavljale pitanja i delile svoje utiske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com