Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Aleksandar Milutinović: Traganje za neuhvaćenom suštinom pojavnog

Aleksandar Milutinović: Traganje za neuhvaćenom suštinom pojavnog

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Dok nastajanje slike pretpostavlja proces osvešćenja i pomirenja umetnikovih promišljanja sa željom da prenese poruku stvaranjem nove vrednosti, dotle je nastanak fotografije trenutan fenomen prenošenja realnog. Ali, da je tako svako od nas bi bio fotograf. Suprotno tome, malo je fotografa, vrhunskih majstora, umetnika, pripadnika osme umetnosti. Jer, fotografija, a reč je o fotografiji kao umetničkoj kategoriji, ne otkriva stvari onakve kakve ih oko običnog čoveka vidi, već njihovu skrivenost, suštastvenost koja se, kao da se igra, otkriva na momenat, i potom ugasi, iščezne. To nešto prvo treba prepoznati, a onda i „uhvatiti“, i to nije dato svakome.

            Dve decenije beleženja objektivnom, od čega 14 godina profesionalno, ispisuju karijeru Aleksandra Milutinovića, Novosađanina, člana dobitnog tima Turističke organizacije Grada Novi Sad (TONS), čiji je zadatak bio da atraktivnim pejzažima, skrivenim kutkovima, jedinstvenim nišama, privuče turiste. Zajednički, kvalitetan rad zabeležio je znatan skok dolazaka turista uopšte, a od kada se Novi Sad predstavio i kao Evropska prestonica kulture, i sve većeg broja stranaca.
            U ličnom fundusu Aleksandar Milutinović čuva oko 300.000 fotografija na temu Novog Sada i njegove okoline, zašta ga mnogi smatraju gradskim hroničarom. Nakon 10 godina saradnje sa TONS-om, priredio je izložbu „Novi Sad kroz objektiv Aleksandra Milutinovića“, u Infocentru TONS-a, koja će trajati od 21. decembra narednih mesec dana. Radi se o neznatnom broju, u odnosu na ukupnost radova, ali dovoljno da pokaže ogromnu ljubav umetnika prema Novom Sadu. Svoj odnos prema gradu pokazao je i pokretanjem projekta „Novi Sad kroz objektiv 365 dana“, dugogodišnjim „slikama“ grada, kojima uspeva da isprovocira turiste na doživljaj nove avanture.
            Ne mogu da budem objektivan povodom Novog Sada, ali moram da se pomirim sa činjenicom da se u njemu ne krije neko prebogato očuvano kulturno-istorijsko nasleđe. Grad je puno puta rušen, građen, iznova rušen, u njemu su trag ostavile i vojske i drugi narodi. Srećom, imamo sačuvanu Petrovaradinsku tvrđavu, čiji je idejni tvorac jedan markiz - Sebastijan Voban, a gradnju započeo jedan grof - A.F.L. Marsili, danas jedan od najbolje očuvanih bastiona vojne arhitekture XVIII veka; takođe popularnu Zmaj Jovinu i najstariju u gradu Dunavsku ulicu, u šetališnoj zoni, koje čine staro jezgro varoši između dva rata, grada kakav je bio nekad. Šteta što toga nema više, ali nama koji smo odavde i to znači puno - objašnjava Aleksandar Milutinović, čije je rad, a na osnovu ličnih afiniteta tekao u pravcu pejzaža, arhitekture i enterijera. Zbog svetla, sunca, ugla, i što u gradu ima i starih kafana i modernih kafića, i sakralne arhitekture i objekata u stilu klasicizma, eklekticizma, secesije, bauhausa i moderne i uvek inspirativne Fruške gore, na temu prirode.
            Po njegovim rečima fotograf danas mora biti kompletan proizvod sa fotografijom kao ličnom preporukom. Sama po sebi fotografija je beznačajna ukoliko nema krajnje tržište.
            Razmišljanje u smislu „neka drugi izlažu a ja ću da radim“ deo je njegove ličnosti, jer voli da radi, raduje se obilascima terena, raznim dešavanjima, festivalima, kojih u gradu ima dosta, a koje je listom ovekovečio fotografijama koje su putem društvenih mreža nekoliko puta obišle svet.
            Povodom otvaranja izložbe, zahvalio se velikom broju kolega koji su mu na ovaj način iskazali podršku i poštovanje, te TO „Novi Sad“ koju, kao njihov dugogodišnji saradnik, predstavlja kao svoju matičnu kuću.
            - Trudeći se da proizvedemo izuzetno kvalitetne publikacije odabrali smo fotografije koje ih čine ovako svetskim, o čemu komentariše veliki broj turista iznenađenih njihovim kvalitetom i izgledom. Naravno da su tu i dobre storije, ali dobre fotografije su te koje ih navedu da se za nešto zainteresuju. Aleksandar je u naš odnos uneo i svoju ličnu energiju i ono čemu se mi radujemo je da imamo takve saradnike koji prepoznaju želju TONS-a, želju svih nas koji živimo u ovom gradu, da ga predstavimo u najboljem svetlu. U tom smislu Aleksandar je mnogo učinio napravivši dobre fotografije, što nije lako, zbog malog broja idealnih dana u godini za dobru fotografiju. Aleksandar ih je sve pratio, strpljivo čekao odgovarajuće oblike, sunce, senke... Ta njegova lična energija, ljubav prema poslu, a opet zajednička prema promociji Novog Sada dala je fantatičan rezultat - prokomentarisao je Branislav Knežević, direktor TONS-a koji dodaje da značaj fotografije nije samo u formi štampanih izdanja, već da su iste postavljene na sajtu, društvenim mrežama, bilbordima, na banerima i da su one te provokativno-intrigantne, neodoljivo privlačne da nateraju putnika spremnog da krene negde samo ne zna gde, da izabere pravu destinaciju.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com