Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Laureati nagrade Poljoprivrednik nove generacije

Laureati nagrade Poljoprivrednik nove generacije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“, u organizaciji istoimenog Udruženja, ima za cilj afirmaciju mladih poljoprivrednika sa teritorije Srbije koji se agrarnom proizvodnjom bave na najsavremeniji način uz primenu moderne tehnologije. Dodela priznanja najboljima održana je 21.12.2023., u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, treću godinu za redom, pod sloganom: „Njihova snaga su znanje i inovacije, oni su budućnost agrara i ponos nacije, oni su poljoprivrednici nove generacije".

            Žiri su činili profesori na poljoprivrednim fakultetima i uspešni domaći privrednici u agro sektoru. Kriterijumi su bili izrazito zahtevni i sam izbor nije bio nimalo lak. Među deset najboljih mladih poljoprivrednika našli su se: Juraj Častvan iz Selenče, Đorđe Pavkov iz Begeča Sava Kompalić iz Deronja, Milan Radosavljević iz Ribara kod Jagodine, Sava Milošev iz Crepaje, Marko Milić iz Opova, Vladimir Ličanin iz Belegiša, Gordana Miščević iz Vašice, Vladimir Jovičić iz Rivice i Mihajlo Petrović iz Dragosinca kod Kraljeva.
            Obraćajući se na početku konferencije brojnim prisutnim zvanicama, Stefan Gligorić, generalni sekretar Udruženja “Poljoprivrednici nove generacije”, najpre je pozdravio cenjene predstavnike državnih, pokrajinskih i gradskih institucije, uvažene profesore Poljoprivrednog fakulteta, predstavnike kompanija iz agro sektora, medija i naravno poljoprivredne proizvođače bez kojih održavanje ovog događaja ne bi bilo moguće, posebno čestitajući laureatima.
            - Ovaj skup je po mnogim parametrima postao jedan od najznačajnijih konferencijskih događaja. Godina iza nas je bila prepuna izazova. Samo uvođenjem novih saznanja i tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju možemo se prilagoditi surovim tržišnim uslovima. Stoga smatram da je spoj nauke i prakse neophodan u razvoju naše poljoprivredne proizvodnje i tome moramo stremiti. I u narednom periodu će naše Udruženje organizovati odlaske na sajmove u svetu, kako bi videli najnovija dostignuća i čuli njihova iskustva iz proizvodnje. Želimo da motivišemo mlade poljoprivrednike da ostanu na selu i da nastave da se zajedno sa svojom porodicom bave poljoprivrednom proizvodnjom, jer će samo na taj način naša zemlja obezbediti prehrambenu sigurnost. Zato je neophodno više subvencionisati mlade poljoprivredike, staviti akcenat novčanih sredstava upravo na njih. Samo sa takvom agrarnom politikom moći ćemo da podignemo našu poljoprivrednu proizvodnju na viši nivo, ali i da ostvarimo dobre ekonomske rezultate - izjavio je Stefan Gligorić..
            Jedan od nagrađenih bio je i Juraj Častvan iz Selenče, koji je naglasio:
            - Drago mi je što sam jedan od desetorice dobitnika ovog priznanja, koje mi mnogo znači, pre svega jer je moj rad prepoznat. Na selu sam ostao zbog porodice koja se generacijama unazad bavi poljoprivredom. Bilo mi je žao da sve što su moji roditelji, njihovi roditelji stekli propadne, pa sam preuzeo na sebe obavezu da nasleđeno unapredim. Radimo uglavnom industrijsku papriku, bavimo se ratarstvom u manjem obimu zbog plodoreda. Prošle godine smo, zahvaljujući konkursima i podsticajima države, kupili nov traktor sa autopilot navigacijom, koji umnogome olakšava rad na njivi. U poljoprivredi vidim perspektivu ali da je lako, nije.
            Đorđe Pavkov iz Begeča je još jedan laureat nagrade „Poljoprivrednik nove generacije“ za ovu godinu. Bavi se povrtarskom proizvodnjom, pretežno proizvodnjom šargarepe, koju plasira na domaće i ino tržišta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija, a periodično i Poljska i Ruska Federacija). Poljoprivredno gazdinstvo Đorđa Pavkova dostiglo je ozbiljan nivo proizvodnje od 2 -3 hiljade tona i plasmana, te je jedan od većih proizvođača šargarepe u Srbiji. Đorđe Pavkov je ing, agronomije i na pitanje šta mu je fakultet dao, rekao je:
            - Naučio me je izdržljivosti i istrajnosti, da ne odustajem lako. Naravno da sam dosta naučenog i primenio na svom imanju. Gazdinstvo je u poslednjih nekoliko godine opremljeno savremenom mehanizacijom, u čemu je dosta značajnu ulogu imala država. Sa tri nova kombajna nemamo potrebe za dodatnom radnom snagom, ali u skorije vreme akcenat ćemo staviti na ambalažu i proces kalibracije, kako bismo postigli dodatnu vrednost krajnjem proizvodu.
            Po prvi put ove godine, Specijalno priznanje „Mlada nada srpskog agrara” uručeno je četrnaestogodišnjoj Anđeliji Ilić iz sela Rutevac kod Aleksinca. Jedinstvena situacija gde su pripadnici najstarije generacije u domaćinstvu nosioci posla dok njihova starija unuka Anđelija, njihova desna ruka, nikoga ne dovodi u zabunu. Roditelji su joj velika podrška, ali njihov glavni fokus usmeren je na odgajivačnicu pasa. Imaju i mlađu ćerku, učenicu četvrtog razreda osnovne škole, ali za razliku od Anđelije koja je „od pelena“ pokazivala veliko interesovanje za sve što se dešava u dvorištu i na njivi, ona je malo drugačija. Pošto je Anđelija naznačena kao No.1 u Porodičnom gazdinstvu „Ilić“, pitali smo je o delatnosti PG-a:
            - Radimo stočarstvo i zemljoradnju, bavimo se proizvodnjom mleka. Imamo 15 muznih krava i svakodnevno predajemo mleko. Uvek imamo i po nekoliko bikova. Držimo svinje i ovce ali samo za naše potrebe - kaže mlada dama, učena, a možda je i sama razumela da životni san može da se ostvari i na selu. Selo Rutevac je na lepoj poziciji, ima dobru komunikaciju i saobraćajnicama je povezano sa većim centrima. Anđelija planira da upiše veterinarsku školu i posle fakultet i ostane sa roditeljima na selu, da radi, unapređuje i bude zadovoljna. Možda i uveća gazdinstvo, ali ne previše, jer bi sve preterano stvorilo nepotrebne probleme.
            Događaju su prisustvovali Bojan Vranjković, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, predstavnici Gradskog veća za privredu, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Antonio Ventreska, direktor Italijanske agencija za spoljnu trgovinu ICE/ITA, Goran Savić, direktor Razvojnog fonda APV, predstavnici Garancijskog fonda APV, Leonid Babić, direktor sektora za razvoj osiguranja Globos osiguranje, Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma i dr..
            Manifestaciju su podržali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Globos osiguranje i drugi.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com