Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Godina jubileja i novih uspeha Turističke organizacije Grada Novog Sada

Godina jubileja i novih uspeha Turističke organizacije Grada Novog Sada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Turistička organizacija Grada Novog Sada je u poslednjih godinu dana radila na brojnim projektima u cilju proširenja i unapređenja turističke ponude grada. Kontinuirane promocije, gostovanja, nagrade, organizovani događaji i objavljeni promotivni materijali, svakako su doprineli tome da se Novi Sad i ove godine pronađe na mapi želja i ostvarenih putovanja turista. Početak 2023. godine obeležili su brojni sajmovi, posete i susreti u kojima je Turistička organizacija Grada Novog Sada aktivno učestvovala. Samo u ovoj godini nastupila je na blizu 40 domaćih i međunarodnih sajmova, poslovnim skupovima, promotivnim događajima i manifestacijama.

            2023. godina u projektima - „Dan otvorenih vrata“
            Kada je reč o realizaciji aktivnosti, može se reći da je ove godine realizovano nekoliko značajnih projekata. U saradnji sa ustanovama kulture, početkom februara povodom Dana grada, organizovan je „Dan otvorenih vrata“, kroz koja je prošlo oko 7.000 građana, a realizovano je i 12 besplatnih pešačkih tura obilaska Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave.
            Mreža turističkih gradova
            U junu ove godine pokrenuta je inicijativa za formiranje Mreže turističkih gradova. Tim povodom, Turistička organizacija Grada Novog Sada ugostila je predstavnike gradova i turističkih organizacija iz Beograda, Budve, Herceg Novog, Banjaluke i Tuzle, grada Skoplja, kao i kolege iz Turističke organizacije Srbije. Dugoročno, u planu je širenje mreže i povezivanje sa svim vodećim turističkim organizacijama Zapadnog Balkana.
            Poslovni skup u Ljubljani
            Septembar je obeležila organizacija i realizacija poslovnog skupa u Ljubljani u kojem je učestvovala novosadska i slovenačka turistička privreda. Predstavnici lokalnih hotelijera i agencija imali su priliku da održe sastanke i dogovore nove poslovne prilike, a sve sa ciljem da se poveća broj turista koji iz Ljubljane, ali i cele Slovenije, putuju u Novi Sad i obrnuto.          Digitalna mapa Novog Sada i Fruške gore
            Dugogodišnji rad na razvoju novosadskih turističkih proizvoda ove godine je rezultirao promocijom digitalne i štampane mapa Novog Sada i Fruške gore. Nakon prve faze izrade, na mapi je obeleženo blizu 600 tačaka najznačajnijih turističkih atrakcija, vinarija, restorana, planinarskih staza, javnog prevoza i drugo, sa navigacijama do svakog odredišta. Samo ove godine objavljeno je više od 10 publikacija, bilo da se radi o ažuriranim postojećim izdanjima ili potpuno novim publikacijama. Takođe, ovu godina je posvećena i terenskom radu, obilasku čardi i salaša u okolini Novog Sada kako bi na ovaj način turistima i lokalnom stanovništvu dat kompletan uvid u ponudu po kojem je grad specifičan.
            Promocija u medijima i na digitalu
            Godinu 2023. obeležile su i mnoge medijske objave u kojima je promovisano sve ono što Novi Sad pruža u turističkom smislu. O gradu je objavljeno više od 100 tekstova i baner rešenja na najposećenijim portalima regiona, poput hrvatskog „Index-hr”-a, slovenačkog „Svet24.si“, bosanskog „Tuzlanski.ba“, makedonskog „Crnobelo.com“ i crnogorskog „Vijesti.me“. Istovremeno nacionalne, regionalne i lokalne televizije i radio stanice emitovale su promotivne spotove u kojima je prezentovana letnja i zimska ponuda Novog Sada. Pozitivni rezultati brojnih TONS-ovih promotivnih kampanja na društvenim mrežama, bilbordima, oglašavanja na Guglu, takođe su doprineli vidljivosti Novog Sada kao poželjne turističke destinacije.
            Zainteresovanost za grad iskazali su i brojni gosti iz Kine, Turske, Grčke i Hrvatske, kako iz lokalnih medija, tako i turoperatora koji su Novi Sad posetili na svom proputovanju kroz Srbiju.
            Sa ciljem promocije ove godine ugošćene su i dve grupe domaćih influensera. Dvodnevne posete Novom Sadu i okolini obuhvatile su obilazak centra, Petrovaradinske tvrđave, Pozorišta mladih, Ateljea 61, Muzeja grada Novog Sada, Galerije Matice srpske i Muzeja Vojvodine, kao i posete Podrumu Šukac, Novosadskom Zimzolendu, Ledenoj šumi, restoranima, čardama i salašima.
            Jubilej i postignuti rezultati
            Turistička organizacija Grada Novog Sada je 26. oktobra 2023. godine u hotelu Šeraton uz prisustvo brojnih prijatelja i saradnika svečano obeležila 15 godina rada na razvoju i promociji turizma Novog Sada. Povodom rođendana, TONS je za sve zainteresovane organizovao besplatne promotivne ture obilaska starog gradskog jezgra. Ture su bile organizovane vikendom tokom oktobra i novembra, a prema statističkim podacima za njih se prijavilo više od 250 zainteresovanih Novosađana, Novosađanki i gostiju grada.
            Za postignute rezultate TONS je krajem godine dobio dva priznanja. Na Beogradskom turističkom i „MICE“ forumu Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada dodeljena je nagrada Turistička prizma u kategoriji destinacijska menadžment organizacija. Ova nagrada se dodeljuje od 1997. godine za izuzetan doprinos u podizanju nivoa turističkih usluga, a sa ciljem podsticanja inovativnosti u turizmu. Na jubilarnoj 10. MEKST konferenciji koja je ove godine okupila oko 800 učesnika iz različitih zemalja, TONS-u je uručena zahvalnica za podršku koju godinama unazad pruža ovom značajnom događaju.
            2023. godine je po svim parametrima bila veoma uspešna za turizam u Novom Sadu. Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je na teritoriji Novog Sada od januara do oktobra ove godine boravilo više od 198.000 turista, što predstavlja porast u odnosu na isti period prošle godine za 9 odsto. Prema istom izvoru, u prvih devet meseci 2023. godine ostvareno je više od 480.000 noćenja što predstavlja porast oko 4 procenta. Očekuje se da će do kraja godine biti ostvareno oko 600.000 noćenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com