Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Mr Jelena Nestorov: Poljoprivredi potrebna dugoročna rešenja

Mr Jelena Nestorov: Poljoprivredi potrebna dugoročna rešenja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Na kraju kalendarske, sumiraju se rezultati u godini na izmaku. Tom povodom, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), 28. decembra organizovana je na “Dedinom salašu” blizu Čeneja, tradicionalna svečanost za predstavnike vlasti, zadruga, medije, uz dodelu nagrada zaslužnima, neposredno ili posredno povezanim za oblast poljoprivrede i zadrugarstva.

            Ova godina teška i za poljoprivrednike i za zadruge, nije zračila optimističkim predikcijama. O predstojećoj, još težoj i izazovnijoj, mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV):
            - Direktori zadruga, članica ZSV smatraju da je ova bila jedna od najtežih godina za poljoprivredu, kako za zadruge, tako i zadrugare i njihove kooperante. Razlozi su poznati: visoki troškovi proizvodnje, niske cene ratarskih proizvoda, konstantan rast kamatnih stopa, razni poremećaji na tržištu poljoprivrednih proizvoda uz otežanu distribuciju robe, uslovili su da primarna poljoprivredna proizvodnja podnese najveće gubitke usled raznih poremećaja na tržištu. Zadruge su podnele jako veliki deo krize: s jedne strane reprogramiranjem obaveza poljoprivrednika, a sa druge strane obezbeđivanjem repromaterijala za jesenju setvu bez prethodnog razduživanja zadrugara za ranije obaveze, čuvanjem proizvoda zadrugara u dužim periodima od uobičajenih, i na druge načine, pri čemu mnogi zadrugari i dalje nemaju mogućnosti da se razduže za ranije preuzete obaveze. Tako su zadruge sačuvale jedan veliki broj poljoprivrednika u novoj proizvodnji koje, u pravoj smisli reči, ove godine, na nekim parcelama ne bi ni bilo da nije bilo podrške iz zadružnog sektora. Kod zadruga sa skromnije razvjenijim imovinskim kapacitetima, koje kraće posluju, situacija je još kompleksnija. Zadruge koje su imale skladišne kapacitete bile su u prilici da sačuvaju proizvode svojih zadrugara do boljih uslova za prodaju, uz trošak, ali i potencijalnu dobit, dok su zadruge koje nisu imale ove uslove prepuštene tržištu. Podrazumeva se da su zadruge morale imati i značajnog finansijskog potencijala, koji su često iskorišćavale do maksimuma, kako bi mogle pomoći svoim zadrugarima i kooperantima.
            Ovi problemi se usložvaju i dugo traju. Iz ZSV cele godine su se mogli čuti predlozi za jednu istu meru - da se obezbede dugoročni subvencionisani krediti za obrtna sredstva po niskoj kamatnoj stopi od 1-2 posto, i za zadruge i za poljoprivrednike, kao jedini način da se prevaziđe kriza koja može da nastane usled zaduženosti poljoprivrednika ka zadrugama, uz opasnost da se „prelije“ i na ceo lanac snabdevanja, kaže predsednica.
             - Povećanje podsticaja koje smo imali, i dalje prati samo rast cena inputa za poljoprivredu – koji su višestruko uvećani u poslednje tri godine, što je nedovoljno  za postizanje konkurentnosti na našem tržištu, a da ne govorimo o inostranim tržištima. Isto tako, neophodna je strateška ekonomska politika u poljoprivredi - smatra mr Nestorov, i dodaje da zadružnom sistemu i srpskoj poljoprivredi treba kvalitetna Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije, kao osnovni i dugoročni dokument kojim se definišu ciljevi, prioriteti i okviri političkih i institucionalnih reformi poljoprivrednog sektora – a potom primenjuju dosledno i u praksi, što do sada nije bio slučaj. Pojedinačnim ad-hoc merama se rešavanje suštinskih problema samo odlaže, dok su poljoprivredi potrebna dugoročna rešenja i u korist poljoprivrednika i zadružnog sektora.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com