Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novi pristupi za pokretanje svrsishodnih klimatskih akcija na novosadskom PMF-u

Novi pristupi za pokretanje svrsishodnih klimatskih akcija na novosadskom PMF-u

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Projekat „Pristupi za pokretanje svrsishodnih  klimatskih akcija - JASNA KLIMA (ClearClimate)“ ima za cilj da razvija inovativne pristupe i usluge za naučnu komunikaciju o značajnim akcijama za borbu protiv klimatskih promena. Po prvi put, ovaj tip prestižnih Horizont Evropa projekata koordinira Prirodno-matematički fakultet, pod vođstvom dr Biljane Basarin, redovnog profesora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Značaj ovog projekta leži u činjenici da će istraživači sa Prirodno-matematičkog fakulteta imati priliku da u naredne četiri godine provedu ukupno 50 meseci na usavršavanju kod svojih inostranih partnera, kako iz akademske sfere, tako i iz oblasti privrede. Iste mogućnosti će imati i ostali partneri na projektu, tako da će Prirodno-matematički fakultet istovremeno biti i domaćin za strane istraživače.

            Projekat teži da stvori internacionalnu, interdisciplinarnu i intersektorsku zajednicu iskusnih naučnika koji pored teorijske potpore raspolažu i praktičnim veštinama, neophodnim za rešavanje glavnih izazova u razvoju i plasiranju klimatski servisa. Klimatski servisi obuhvataju skup alatki, resursa i informacija koji se koriste za pružanje relevantnih podataka o klimatskim uslovima, promenama klime, vremenskim prilikama i drugim faktorima vezanim za atmosferske i klimatske fenomene. Ovi servisi igraju ključnu ulogu u prikupljanju, analiziranju i distribuiranju informacija o klimatskim promenama kako bi podržali donošenje odluka na različitim nivoima, od pojedinaca do organizacija i vladinih tela.
            Prva aktivnost u sprovođenju projekta bio je sastanak organizovan tokom decembra u Novom Sadu gde su se okupili predstavnici svih partnera na projektu iz Holandije, Španije, Poljske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Gane. Pored pitanja vezanih za organizaciju ovog logistički zahtevnog projekta, glavne teme sastanka obuhvatile su određivanje efikasnih načina za povezivanje izučavanja klimatskih promena i klimatskih ekstrema, vizualizacije podataka, nauke o odlučivanju, komunikacije, pristupačnosti, modela vizuelne pažnje i neuromarketinga, kao i veštačke inteligencije, što su najrelevantnije discipline za razvoj klimatskih servisa.
            Ovaj projekat je rezultat dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada međunarodno prepoznate grupe istraživača Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo okupljene oko teme izučavanja klimatskih ekstrema i uticaja klimatskih promena na okruženje. Prema rečima profesorke Basarin ovaj projekat nije samo dobra prilika za unapređenje veština sadašnjih istraživača, već i budućih istraživača koji će i naredne četiri godine imati priliku da se upoznaju sa najnovijim saznanjima kako da se efekti klimatskih promena prestave stručnjacima iz drugih disciplina, ali i široj javnosti, na efikasan, jasan i ubedljiv način.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com