Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Uoči izložbe fotografija Radomira Perina u Kanjiži

Uoči izložbe fotografija Radomira Perina u Kanjiži

  • PDF

            Danas, u 17 časova, u CNESA Galeriji “Dobo Tolimir” u Kanjiži biće otvorena izložba visokokvalitetnih fotografija autora Radomira Perina Raše, nastalih u prirodi, pod nazivom "Okom kamere u srcu prirode" i promocija filma nazvanog "U kom smeru ide ovaj svet?"

            Radomir Perin Raša. čovek koji je odrastao i stasavao u prelepom okruženju sela Martonoš, kaže da su "jutra najlepša tamo gde čoveka svaki dan budi zanosni cvrkut ptica". U pustarama Martonoške ravnice nastajale su njegove prve fotografije. Upravo tu je ispoljena njegova velika ljubav prema prirodi, prema biljnom i životinjskom svetu, doneta odluka da svoja prva vizuelna zapažanja ovekoveči fotoaparatom. Tako je, pre 45 godina, počeo njegov suživot sa prirodom, a koji, nesmanjenim intenzitetom, traje i danas. Od tada do danas snimio je na stotine hiljada prizora! Samo deo toga stavio je na kvalitetan papir, izradio je oko 400-500 fotografija. Na ovoj izložbi posetioci će videti samo deo njegovih visokokvalitetnih fotografija dimenzija 90 sa 70 cm.
            Raša je svoja mala remek dela stvarao po čitavom svetu. Mnogo je putovao. Bio je u svim državama u našem širem okruženju, ali je snimao i u Africi, Kanadi i  Kazahstanu. Svaka izložena fotografije ima dušu. Svaka fotografija je priča za sebe. Za svaku od njih Raša zna gde i kada je nastala, koliko puta je trebalo da škljocne fotoaparatom da bi zabeležio željenu situaciju. A nimalo nije jednostavno snimiti, recimo, bliski susret u noći sa jelenom ili ... Uostalom, vidi se to i na izloženim fotografijama.
            Već decenijama, Radomir Perin Raša boravi u prirodi, čak više od 200 dana svake  godine. Posmatra prirodu, ali i beleži promene. Sve to čini zahvaljujući podršci svoje porodice, koja ima veliko razumevanje za njegov hobi. Ali, i Raša se sve ove godine  trudio, i što je važno - uspevao, da porodici, na sebi svojstven način, nadoknadi svoje odsustvo iz doma. Kao znak zahvalnosti svojoj porodici, Raša je objavio i jedinstvenu na ovim prostorima fotomonografiju "Okom kamere u srcu prirode" i posvetio je svojim unucima: Milici, Jovani, Pavlu i Uglješi. Reč je o luksuznom izdanju knjige koja ima 45 tematskih celina. To nije knjiga koja se samo čita i lista. Ona je više od toga!
            - Okom kamere na jedinstven i neponovljiv način autor nam je odškrinuo jedan svet, svet koji je tu nedaleko od nas, svet od koga se savremeni čovek zaokupljen materijalnim totalno otuđio i zbog toga nenadoknadivo duhovno osiromašio. Kroz sve ono što je prikazao u fotomonografiji, Raša nas na neki način mami da se vratimo korenima, da pokušamo da vidimo sve te lepote koje on posmatra i okom svoje kamere beleži već 45 godina - napisala jeu recenziji ove fotomonografije profesorka Srebra Živković.
            U fotomonografiji dominiraju fotografije. Uneti su, međutim, i prateći tekstovi koje je napisao docent doktor Branislav Živković:
            - Radomir Perin Raša je stvarao fotografije, ali i video zapise. Tako je nastao  jedanaestominutni film pod nazivom "U kom smeru ide ovaj svet?". Film na veoma upečatljiv način govori o tome kakav današnji čovek ima odnos prema prirodi. Kako je sam napisao - vreme provedeno u prirodi, sa fotoaparatom u ruci, njegova je  najvrednija nagrada.
            Uoči izložbe u Kanjiži, Radomir Perin Raša je izjavio:
            - Stotine, čak hiljade svitanja dočekao sam družeći se sa životinjama, gledajući ih kroz  objektiv. Taj osećaj ranog jutra, rose, cvrkuta ptica, toplog sunčevog zraka, čudesnog svetla, a posebno kolorita, idealnog za odličnu i kvalitetnu fotografiju je neopisiv.
            Većina nas, verovatno, nikada neće imati priliku da te čarobne trenutke doživi na terenu,  ali zahvaljujući ovom izdanju dobijamo osećaj kao da jesmo bili tamo, osećamo  toplinu jutarnjeg sunca, čujemo cvrkut ptica, osetimo miris prirode. Ova fotomonografija nije knjiga koja se prelistava i čita u jednom dahu. Sa njom se treba  družiti, držati je u ruci svaki dan, jer ona će svaki put znati da vam pruži nešto  novo, neki novi detalj, koji ranije niste primetili.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com