Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA LOKALNI ZALOGAJ - priručnik vlaške tradicije i nasleđa

LOKALNI ZALOGAJ - priručnik vlaške tradicije i nasleđa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ako vam je dosadilo da jedete jedno te isto, zašto ne obogatite svoj meni ukusima nekog drugog kraja? Drugačije je neretko i pozitivno-iznenađujuće, a provociranjem nove senzacije proizvedene nepoznatim iskustvom poseban je izazov i poziv na nastavak gastro avanture.

            Jednu takvu priredili su ugostitelji, vinari, proizvođači rakija, poljoprivredna gazdinstva, ukratko proizvođači lepih ukusa iz Braničeva i Podunavlja predstavljanjem specijaliteta od lokalnih proizvoda kroz brend „Lokalni zalogaj“. U Info centru Turističke organizacije Vojvodine na početku Nove 2024. godine gosti su znatiželjnim Novosađanima učinili gušt pravom gozbom kao raskošnom pozivnicom da posete njihov kraj. Oni su mogli da prate pripremu jela, a posle ista i probaju.
            Predvođeni Regionalnom razvojnom agencijom „Braničevo-Podunavlje“ (RRA BP), kao mestom okupljanja oko novih ideja i zadatkom održivog i ravnomernog razvoja urbanih i ruralnih područja, 30-tak produktera i ugostitelja predstavilo je jela naslonjena na tradicionalnu gastronomiju, takođe lepezu autentičnih proizvoda iz ovog regiona u cilju afirmacije i kvalitetnije turističke ponude brenda „Lokalni zalogaj”.
            - Promocijom regionalne ekonomije i otvaranjem prolaza lokalnim proizvođačima prvo na lokalu, ulaskom u ugostiteljske objekte, afirmacijom dodatne vrednosti pripremom jela iz kraja od autentičnih proizvoda, želeli smo da naše nasleđe i bogatstvo iz regiona plasiramo kao deo turističke ponude - izjavila je Ivana Antonijević, direktor RRA BP.
            Po njenim rečima, činjenica da je ovaj region poznat po tvrđavama na Dunavu, Smederevu, Viminacijumu, ergeli „Ljubičevo“, prekrasnom Homolju, NP „Đerdap“, Srebrnom jezeru, ali takođe prebogat, po do sada nedovoljno vidljivoj komponenti - autentičnim, drugačijim od ostalih u Srbiji proizvodima, poput belog, vlaškog, homoljskog sira, homoljskog meda, jagnjećeg pečenja i jela sa jagnjećim mesom..., koja skrivaju neiscrpno bogatstvo i za koje bi bilo šteta da oni koji dođu u ovaj kraj propuste.
            - Naš region se tradicionalno bavi pčelarstvom i nema nikog u Srbiji ko godišnje proizvede više od nas različitih medova decenijama unazad. Imamo i paletu različitih proizvoda od meda i gospodina koji je taj med uz pomoć lešnika pretočio u ukusan namaz koji deca posebno obožavaju. Tu je gospođa Gorica Marinković iz sela Bistrica, zvaničnog kandidata za najlepše selo na svetu, vlasnica apartmana Gorica-Bistrica, predsednica Udruženja „Vodeničara i pomeljara“, koja je za ovu prliku donela različite vrste brašna proizvedene u vodenicama sela Bistrice. Došli smo sa mnogo toga posebnog da od srca pozovemo Novosađane i Vojvođane, koji nas do sada nisu posetili, a one koji su to učinili ne treba pozivnica, jer dolaze po navici. Da okuse nešto drugačije od onoga što imaju kod kuće, a koje zaokružuje doživljaj svake turističke destinacije i svakog prijatno provedenog vremena u putovanju - objasnila je direktorka, dodavši da ovu kuhinju karakteriše pre svega heterogena i šarena baza a takva su i jela; da u svakom kraju njihove regije ima nešto posebno, od fantastičnih specijaliteta od ribe, iz Dunava, Morave, Peka, Mlave, Vitovnice, Tisnice i dr,, neprevaziđene pastrmke, i mnoštvo mesnih specijaliteta.
            Predvođeni RRA BP produkteri Braničeva i Podunavlja imali su priliku da se predstave novosadskoj publici i u okviru regionalnog projekta „Ukusi Regiona - Promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za unapređenje ekonomskih kapaciteta porodičnih gazdinstava” 2019., kada je na Poljoprivrednom sajmu prikazan deo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz ovog Regiona, a nekoliko proizvoda izazvalo totalno oduševljenje poput: belog homoljskog sira, rakije od dunje, vilijamovke, šljive...
            - Projekat GIZ-a i EU, koji je u toku, formalno pravno se završava ovog meseca, ali ovu priču kontinuirano razvijamo 3-4 godine i nastavićemo da se bavimo ovim promocijama, jer je to nešto što je već zaživelo među proizvođačima i ugostiteljima koji prepoznaju korist ovakvog pristupa. Odlični promoteri i najbrojniji do 2020. bili su i rumunski turisti, šireći svoja pozitivna iskustva, ali se posle opšteg zastoja nisu vratili u pređašnjem broju. Pozivajući ih putem manifestacija u Temišvaru i drugim mestima koja gravitiraju ka granici sa Srbijom, nadamo se da će već ove sezone ponovo „otkriti“ našu ponudu i uživati u njoj - uverena je naša sagovornica i podseća: - Baza od 25-30 potpuno originalnih jela vlasništvo su našeg brenda. Mogu da ih služe isključivo ugostitelji koji su direktno uključeni i deo su njega. To nisu zaštićena jela u oficijelnom smislu, ali podstičemo ugostitelje da ih sami kreiraju i sa većinskim udelom autentičnih lokalnih proizvoda smatraju ovim brendom i promovišu.
            Domaćini poručuju da gastro-enoljupci, Vojvođani, treba da posete njihov kraj, da se odmaraju i osete prirodu, ali da ne smeju propustiti ono što je najbolje, najukusnije i jedinstveno, a to je da pojedu i popiju. O ovdašnjim vinima kažu, ne treba pričati, jednostavnije ih je probati.
            Uprkos višegodišnjem naporu na popularizaciji, u ovom kraju ruralni turizam nije dovoljno razvijen. Izuzetak je Petrovac na Mlavi gde se ozbiljnije pristupilo praćenju ekonomskih efekata razvoja turizma kao jednog od faktora privrednog razvoja ruralne oblasti.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com