Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mladen Zec: Društvene vrednosti privrednog i kulturno-obrazovnog razvoja Opštine Temerin

Mladen Zec: Društvene vrednosti privrednog i kulturno-obrazovnog razvoja Opštine Temerin

  • PDF

            Temerin se prvi put pominje u prvoj polovini XIV veka kao naselje sa 30 kuća. Godine 1734. podignuta je prva škola u kojoj se uči čitanje, pisanje, crkveno pojanje i molitve, a krajem XVIII Temerin slovi za bogato mesto na čijem čelu je mesni knez. O tome svedoči velika pravoslavna crkva posvećena Hristovom vaznesenju u raj, građena od cigle, koja se nalazila u današnjoj Bosanskoj ulici od broja 2-10, a među njenim đacima bio i Lukijan Mušicki, rođen u Temerinu 1777., pisac, teolog, poliglota, potonji vladika gornjokarlovački. Fragment iz bogate i zanimljive istorije ovog mesta je „pobuna“ srpskog stanovništva protiv tadašnjeg grofa Šandora Sečenja koja je završena 1800-te preseljenjem  210 porodica, ukupno 1.610 stanovnika Temerina, koji su srušili crkvu i svoje kuće i osnovali Đurđevo, nazvano po mesnoj slavi. Narednih 120 godina u Temerinu nema Srba, a koji danas čine većinsko stanovništvo.

            Temerin je 1799. proglašen gradom sa pravom da održi četiri stočna vašara godišnje. Ulazak u XX vek obeležilo je puštanje u rad fabriku cigala i prvog mlina na paru. Godine 1927. Temerin je dobio električnu energiju. Kontinirani privredni razvoj nastavljen je do danas, Temerin je mesto sa razvijenom metalskom industrijom, ali i sa razvijenom poljoprivredom. Sve je više malih preduzetničkih radnji što je rezultiralo malom stopom nezaposlenosti. Temerin, u kojem živi 19 hiljada stanovnika, odnosno 28 hiljada u celoj opštini, je i turistički grad, široj publici poznatiji po najvećoj manifestaciji u opštini i najvećoj u kuvanju pasulja u Srbiji - „Prosto ko pasulj“, kojom je i započeta bogata aktivnost masovnnih gastro manifestacija u zemlji.
            U Temerinu se takođe održava originalan Međunarodni januarski sajam vina, ove godine po 26. put, u organizaciji Društva prijatelja bašte (Temerini Kertbarátkör) i podršku Opštine.
            - Udruženje „Društvo prijatelja bašte“ nije samo organizator ovog, slobodno možemo da kažemo mesnog, nacionalnog i regionalnog brenda, ustanovljenog 1998., već i drugih manifestacija i aktivnosti, poput Južnobački festivala ludaje, svojevrsna uvertira za Dane ludaje u Kikindi, jer se održava nedelju dana ranije. Udruženje „Društvo prijatelja bašte“ je jedno od najozbiljnijih na našoj teritoriji i daje primer dobre prakse kako jedna manifestacija treba da izgleda. Ovo udruženje je ujedno i sa najdužom tradicijom u Temerinu. To su sve razlozi da lokalna samouprava pomogne njegovim aktivnostima, kako za finasiranje redovnih delatnosti, tako i za manifestacije - istakao je Mladen Zec, predsednik opštine Temerin.
            Po njegovim rečima, svaka manifestacija koja privuče sugrađane, te publiku iz okruženja i regije, veoma je značajna za Temerin, pre svega zbog kvaliteta sadržaja koji ih je privukao, posebno zbog popunjenosti turističkih kapaciteta, a važnim razlogom označava i znatiželju gostiju da upoznaju ovaj grad i obiđu njegove znamenitosti: na prvom mestu Kaštel Sečenji i stari park, Zavičajnu kuću Tájház, salaše, čarde i vinarije, kao i PP „Jegričku“, sa posebnim doživljajem vožnje katamaranom. U toku su dogovori sa TOO Žabalj o povezivanju plovnog puta ove dve opštine. Tu je i centralna, impresivna Novosadska ulica, sa 12.5km - najduža u Srbiji. Međutim, turistička ponuda bez vitalnih standarda vezanih za urbanu sredinu smatra se kranjom i nedovoljnom. Iz tog razloga gospodin Zec kaže:
            - Fokus lokalne samouprave u 2024. godini biće na izgradnji fabrike vode. Pripremna faza je otpočela, čekamo uslove za postavljanje kamena temeljca. Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila je 1,6 milijardi dinara za rešavanje ovog problema. Takođe, nastavlja se rad na širenju kanalizacione mreže uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, nastavak rekonstrukcije Osnovne škole „Kokai Imre“ u naselju Telep, te Srednje škole „Lukijan Mušicki“. Kompleksu od dva bazena sa termalnom vodom i olimpijskom nedostaje dečji bazen o čijoj izgradnji gradske vlasti i te kako razmišljaju, jer „Temerinski bazeni“ pružaju odličnu zaštitu od letnjih vrućina prostranim zelenim površinama u kojem spas od vrelina, odmor i rekreaciju nalaze i gosti iz Novog Sada i ostalih mesta.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com