Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Gorica Marinković: Na tragu zaboravljenih slika

Gorica Marinković: Na tragu zaboravljenih slika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Da li smo izgubili sposobnost prepoznavanja lepote seoskog ambijenta, njegovih specifičnih ritmova i ako jesmo, da li ćemo uspeti povratiti izmešten fokus interesovanja i osloboditi se nametnutog uticaja urbanog mnjenja. Proveru za to treba potražiti na pravom mestu, a to može da bude selo Bistrica, Petrovac na Mlavi, gde je ruralni turizam živ u idealnom odnosu, zadovoljstva obe strane.

            Svoje domaćinstvo Gorica-Bistrica, Gorica Marinković, ujedno i predsednik Udruženja „Vodeničara i pomeljara“ koje se bavi očuvanjem tradicije i svojih vodenica, dobila je priliku da predstavi u Novom Sadu, na nedavno održanoj prezentaciji Braničevskog i Podunavskog okruga u organizaciji Regionalne Razvojne agencije Braničevo-Podunavlje (RRA BP) u Info centru Turističke organizacije Vojvodine. I to je učinila na takav način da smo, uprkos zimsko-snežnim uslovima poželeli da se odmah teleportujemo i uverimo u ono što nam je predstavljeno.
            Odlučili smo ipak da Bistricu, u podnožju Homoljskih planina, posetimo u vreme održavanja Sabora vodeničara u pomeljara, u vreme Malog Uskrsa.
            Prvi put selo se pominje u Povelji Kneza Lazara u XIV veku. Godine 1986. deo sela je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja - prostornu, kulturno-istorijsku celinu. Bistrica se u okviru programa „Europa Nostra“ našla među sedam najugroženijih sela 2023. godine, i jedno od najznačajnijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, koje treba očuvati, unaprediti i uključiti u održiv razvoj lokalne zajednice. Zbog objekata tradicionalne arhitekture nazivaju ga i „Muzej na otvorenom“, a ponajviše zbog devet vodenica na istomenoj reci, od kojih je osam aktivno osam meseci godišnje. Staza vodenica dužine tri kilometra vodi od Ivkove do vodenica Milisavčića, Tomaške, Julanske, Velike, Pavićevske, Ružanske, Nedeljkove i Milanove, pored crkve Car Konstantin i Carica Jelena, sve do Tomaške valjavice, preteče tekstilne fabrike stare V-VI vekova, i vodopada.
            Dok su drugi svoje ambicije tražili u gradovima, Gorica Marinković je svoju izgradila na želji da zadrži mlade na selu shvatajući veliki turistički potencijal sela. Veliki pomak uradila je na traženju i osmišljavanju sadržaja kako bi turistima boravak učinila što zanimljivijim, bazirajući svoje preporuke na poseti Banje „Ždrelo“, restoranima, s obrzirom da je ovo „dobar gastronomski kraj“, a pre svega na obilasku najvrednijih u kraju vodenica, te bukova, leskovih šuma i drugih prirodnih atrakcija.
            Saradnja na promociji vodenica, pre svega, sa Turstičkom organizacijom Petrovac na Mlavi donela je kvalitet više i 2.000 posetilaca na Sabor vodeničara, te „slatke muke“ obezbeđivanja smeštaja, parking prostora i sl.
            - Uz saradnju sa TO deo smo programa RRA BP, i pored promocije našeg mesta i svega što nudimo, radimo na edukaciji i upoznavanju mnoštva kvalitetnih ljudi koji u oblasti turizma, kuvarstva, mogu mnogo da nas nauče. Puno toga smo našli za šta nismo ni znali, ali dok ne krenete, i ne tražite nešto više. Tražite i daće vam se. Mi smo skromni, malo je selo, i želimo da ga održimo živim. Imamo decu, mlade koji planiraju da pomažu roditeljima i ostanu da žive na selu. Prema našem saznanju i do 40% njih, ali biće i više jer je veliko interesovanje za kategorizaciju novih apartmana - kaže naša sagovornica, pobednica serijala „Ukusi moga kraja“ u kojem je sa ponosom preko gastronomije predstavila kraj u kojem živi, pokazujući svoju vezanost i ljubav prema svemu što je okružuje.
            A to se oseti i u svakoj njenoj misli, reči izrečenoj o svom selu:
            - Bistrica je napredno selo jer su ga naselile zanatlije, koje su nešto malo više znale od drugih, pa smo imali dosta kovačnica, lecidera, stolarskih radionica. Bilo je i šnajdera koji su šili od platna valjanog na valjalici. Imamo i puno muzičara. Nismo veliko selo, svega oko 800 stanovnika, ali u svakom trenutku naići ćete na nekog čoveka na ulici. Naše selo je i selo Drgutina Tomaševića, prvog srpskog olimpijca, maratonca. desetostrukog pobednika trke Obrenovac - Beograd što je prvi put 2012., odvelo Srbiju na Olimpijadu u Stokholm. U njegovu čast svake godine održava se mini maraton (10km), od Bistrice do Petrovca sa oko 400 učesnika.
            Gorica-Bistrica je domaćinstvo sa apartmanom od 42m2 koji prima do četiri osobe. Interesovanje za njega je veliko, i sve što je u dvorištu gostima je na raspolaganju. Doručak se podrazumeva, a o drugim obrocima se dogovora. Kontakt se ostvaruje preko TO Petrovac na Mlavi www.topetrovacnamlavi.com.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com